Inrikes

Intern liberal kritik mot las-strategi

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, är kritisk till det egna partiets linje i las-frågan.
Foto: Linus Svensson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Liberalerna kräver att den omtvistade las-utredningens förslag blir lag, om inte arbetsmarknadens parter kommer överens. Nu får den linjen kritik från en av partiets egna höjdare, hälso- och sjukvårdsregionrådet i Stockholm, Anna Starbrink.

I ett blogginlägg skriver Starbrink att partiet bundit upp sig för hårt till las-utredningens förslag, och inte lämnat utrymme för förhandlingar. Detta kan medföra en regeringskris, eftersom Vänsterpartiet hotar med att fälla regeringen om utredningens förslag läggs fram.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Pojke påkörd i Ljungby

En sexårig pojke har förts till sjukhus efter att ha blivit påkörd av en personbil i Ljungby. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En pojke har förts till sjukhus med ambulans efter att han blivit påkörd av en bil i Ljungby.

– På plats kan polisen konstatera att det är en pojke i sexårsåldern som korsat vägen tillsammans med sin far och i samband med detta kolliderar en personbil med den här pojken, säger Katarina Rusin, presstalesperson på polisen.

Polisen har hållit förhör med pojken på sjukhuset, men vill inte gå in på hur allvarliga skador han har ådragit sig.

Bilföraren är misstänkt för att ej ha iakttagit väjningsplikten.

Inrikes

Man knivskuren i Akalla

En man har förts till sjukhus med skador från ett stickvapen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har hittats knivskuren utomhus i Akalla i norra Stockholm.

– Han var vid medvetande på plats och är förd till sjukhus med ambulans för fortsatt vård, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Larmet kom in strax före 20.30 på lördagen. Polisen är i området för att ta reda på vad som hänt.

– Det gör vi genom att prata med så många som möjligt.

Inrikes

Tidigare pandemitricket: Obligatorisk bönedag

Digerdöden illustrerad i 'The Dance of Death' av Hans Holbein (1491). Arkivbild.
Foto: Nuremberg Chronicle
Inrikes
Inrikes Håll avstånd, stanna hemma vid symtom och tvätta händerna – så uppmanas vi bromsa pandemin.
Men rekommendationerna har inte alltid sett likadana ut – pandemiernas historia är lång och förr tog vi till helt andra strategier för att skydda oss mot sjukdomar.

I takt med att Sverige sekulariserats och läkarvetenskapen tagit form och fått spridning har våra riter för att motverka och bota sjukdomar förändrats.

De mer traditionella religiösa riterna har, i Sverige, fått stryka på foten – medan nya slags riter har vuxit fram.

Det kan till exempel handla om olika renlighetsritualer, berättar Marja-Liisa Keinänen, docent vid Stockholms universitet och expert på religionshistoriska perspektiv på epidemier och sjukdomar.

– Jag tänker på en bild jag såg i en tidning i april där tankbilar spolade gator med desinfektionsmedel, samtidigt som en läkare uttalade sig om att det inte var helt rationellt eftersom vi inte känner till mekanismerna bakom viruset, säger Marja-Liisa Keinänen.

Obligatoriska bönedagar

Användningen av munskydd är ett annat exempel, enligt Marja-Liisa Keinänen, eftersom debatten om munskyddens effektivitet fortfarande debatteras.

– Det kan ses som en medicinsk ritual som ska skydda oss mot den här faran. Det skänker någon sorts känsla av kontroll som ger oss trygghet.

Redan på 1600-talet hade man i Sverige tydligt klart för sig hur, bland annat, olika farsoter, krig och kalla vintrar skulle avhjälpas. Då var lösningen bönedagar.

– Man såg pandemier som Guds straff mot ett olydigt folk. Då gällde det att genom olika religiösa ritualer försöka blidka Gud genom bön, bot och bättring, säger Marja-Liisa Keinänen.

Mellan 1710 och 1711 då Sverige var hårt drabbat av pest ordnades bönedagar fyra gånger per år. Närvaro i kyrkan var obligatorisk och den som uteblev straffades.

Magi och trolldom

Vid den här tiden ägnade sig folk även åt andra magiska ritualer, som inte var kopplade till kyrkan. En sådan ritual kunde gå ut på att göra upp gnideld på midsommardagen. Alla gamla eldar i hushållen skulle då släckas, och man skulle göra upp en ny eld genom gnidande.

– Jag har sett flera rättegångsprotokoll från slutet av 1600-talet där folk har ställts inför rätta för bruket av gnideld. Det sågs som trolldom eller befarades ha använts i sådana sammanhang. Man fick böta för det, berättar Marja-Liisa Keinänen.

Andra exempel på historiska ritualer var att företrädare för varje hushåll samlades hos en person som dött i pest och lade varsin hand på liket i syfte att stilla sjukdomen. Vi vet dock inte hur vanligt förekommande det var.

Prästens viktiga roll

Smittkoppor är en annan epidemi som plågat mänskligheten under många århundraden. Vaccinationen kom i gång i Sverige i början av 1800-talet, och där spelade kyrkan och prästerna en viktig roll.

– Prästen noterade i husförhörslängden om man varit sjuk i smittkoppor, och jag antar att de också markerat om man vaccinerat sig, åtminstone framgår det av finska husförhörslängder, säger Marja-Liisa Keinänen.

Genom längderna kunde man dokumentera sjukdomssituationen och -utvecklingen och rapportera vidare.

Religion och vetenskap

Naturliga och religiösa förklaringsmodeller existerade parallellt med varandra redan under 1600-talet, och säkert även innan dess, berättar Marja-Liisa Keinänen.

Parallellt med böndagar och andra religiösa tillställningar undvek man kontakt med de smittade, de som hade råd reste bort från smittade områden. Människorna fick inte röra sig fritt under epidemin utan skulle hålla sig hemmavid för att inte sprida smittan.

– Jag har en svensk ögonvittnes­skildring från pestens Istanbul från början av 1700-talet, där personen berättar att folk isolerade sig, gatorna var tomma. Några beställde matleveranser hem och leveransen lämnades utanför porten. Efter att ha varit ute hängde man sina ytterkläder ute i solen, berättar Marja-Liisa Keinänen och tillägger:

– Man känner igen en hel del av dessa åtgärder i dag.

Ellinor Knoxborn/TT

FAKTA

Fakta: Historiska pandemier

Smittkoppor

Sjukdomen kom till Europa under 400-600-talet. På 1700-talet dog årligen ca 400 000 människor bara i Europa. Ett vaccin mot smittkoppor uppfanns 1796.

Pest

Pest dödade uppemot 50 miljoner människor i Europa, Asien och Afrika på 1300-talet i det som blivit känt som digerdöden. Så sent som på 1800-talet dödade sjukdomen 12 miljoner människor i Asien.

Det finns än i dag inget vaccin, men medicinering med antibiotika kan bota sjukdomen. I Sverige inträffade det sista utbrottet 1710-1713.

Kolera

Under 1800-talet blir koleran den stora farsoten. Mellan 1834–1873 drabbas Sverige inte mindre än elva gånger av kolerautbrott. Smärre utbrott förekom även efter denna period.

Pandemier på 1900- och 2000-talet:

1918 Spanska sjukan

1957 Asiaten

1968 Hong Kong-influensan

2009–2010 Svininfluensan

2020 Covid-19

Källa: Folkhälsomyndigheten, BBC, Marja-Liisa Keinänen

Inrikes

90 dykare sökte efter Wilma

Minnesstund i Herrestads kyrka för 17-åriga Wilma i oktober. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes 90 frivilliga dykare från hela Sverige sökte efter den mördade 17-åriga Wilmas kvarlevor i Bäveån i Udevalla på lördagen.

Ingenting hittades under frivilliginsatsen.

– Vi har sökt så grundligt man kan göra med 90 dykare, robotar och scanning. Chansen att vi missat något är liten, men den finns alltid, säger initiativtagaren Marcus Göthberg.

Wilma försvann i november förra året och hennes före detta pojkvän har dömts för mord. Den mördade flickans kropp har inte återfunnits. Det har därmed inte kunnat fastställas en dödsorsak, något som bidrog till att hovrätten ändrade tingsrättens dom och sänkte straffet från livstid till fängelse i 18 år.

Polisen har tidigare sökt av vattnen mellan Uddevallabron och Bäveån i flera omgångar utan att hitta något.

Syftet med dagens frivilliginsats var att familjen ska kunna vara helt säkra på att man gjort vad kunnat på sökplatsen, enligt Göthberg.

– Vi gjorde det för att vi skulle visa familjen att det finns ett otroligt stöd. Att vi inte ger upp. Många människor är missnöjda med domen som blev ändrad, säger han.

Inga kvarlevor hittades under insatsen. Omkring 25 misstänkta fynd togs upp av dykarna för undersökning.

– På vissa platser hade vi bara 30 centimeters sikt. Men vi är säkra på att vi har gjort allt vi kan. Chansen att kroppen finns där är ännu mindre nu.

De frivilliga som dök upp kom från flera håll i Sverige, från Gävle till Malmö, berättar Göthberg.

– Majoriteten av människorna som stod på kajen har barn själva. Alla kan förstå att man vill ha hem sin anhörig hel.

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

Man knivskuren i magen i Angered

En man har knivskurits i Angered i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 30-årsåldern knivskars i magen på Angereds torg i Göteborg på lördagen.

– När ambulans och patrull kom fram var han vaken och talbar, men blödde kraftigt. Han blev förd till sjukhus omgående, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Mannens tillstånd är allvarligt men stabilt, enligt uppgifter från Sahlgrenska sjukhuset.

Flera personer sågs lämna platsen efter knivdådet som skedde vid 12.30-tiden. Flera patruller och en helikopter deltar i sökandet efter gärningspersoner. Ingen har gripits.

– Vi jobbar fortsatt med ärendet och samlar bland annat in vittnesuppgifter och söker i området efter en eller flera misstänkta gärningspersoner.

Enligt polisen är brottet inte relaterat till gängbrottslighet. Händelsen rubriceras som grov misshandel.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nätcasino

Populära casino online spel

Nätcasino Ett casino är ett ställe som man besöker för att spela olika hasardspel och i finland har man exempel vis parhaat nettikasinot 2020 (dom bästa casino online 2020, på finska) som en av dom bästa mest populära online casino på marknaden.

Det finns många olika former av hasardspel men den gemensamma nämnaren med alla spel är att det alltid är slumpen som avgör om man vinner eller förlorar. I många andra spel beror vinst eller förlust på att man är en skicklig spelare men när man spelar ett hasardspel gäller det snarare att chansa och ha tur i spel än att man är en talangfull spelare.

Det vanligaste när man spelar olika casinospel är att man spelar för pengar och chansar man rätt och vinner så kan man då också vinna en hel del med pengar. Att spela casinospel är populärt världen över vilket innebär att det även är mycket populärt i Sverige, inte minst att spela casino online. Däremot har det inte alltid varit så utan att spela på casino är något som nyare än vad man många gånger kan tro. Det var nämligen inte förens 1992 som det blev klart att några casinon skulle få öppnas upp i Sverige.

I mitten på 90-talet i takt med att det blev allt vanligare för folk att ha internet hemma så blev det då också vanligt att spela casino online och intresset för casino online har inte direkt minskat sedan dess. I Sverige finns det ett stort utbud av olika casinospel online. Fördelarna med att det finns stor variation av olika casinospel är såklart många men när det finns mycket att välja på kan det också vara svårt att veta vilket spel som är de bästa ute på marknaden.

Det är svårt att ge ett konkret svar på vilket casinospel som är bäst eftersom det är en smaksak och det gäller att pröva sig fram för att hitta det spel som passar en själv bäst men däremot går det att svara på vilka spel som är populärast.

5 av de populäraste casinospelen

Casino War är ett kortspel som många tycker om att spela när de spelar på casino online. I Casino war så använder man sig av sex kortlekar och som spelare så spelar man alltid mot dealern. Det hela går ut på att man ska ha ett högre kort än vad dealern har för har man det så vinner man. Kortspelet är främst omtryckt för att reglerna är simpla och därför kommer det inte ta långt tid alls att lära sig hur man spelar.

BlackJack är ett annat mycket populärt kortspel som handlar om att man ska lyckas komma så nära 21 som det är möjligt. Det viktiga är att inte komma över 21 för gör man det så vinner dealern.

Slots är kanske det absolut populäraste casinospelet och det är inte svårt att förstå varför, för att det är så enkelt samtidigt som chansen till vinst är stor. Slots är en slags spelautomat. Det är ett hjul som snurrar och för att få vinst ska flera likadana symboler synas efter varandra.

Roulett är ett av de spelen som många nog tänker på när casino nämns och kanske är det just därför som så många väljer att spela roulett även online. Roulett går ut att man satsar på en färg (svart/rött), en siffra eller varför inte en kombination. Sedan sätts en kula i rullning. För vinst så måste kulan stanna på exempelvis den siffra som man har satsat på.

Poker är ett casinospel som kan spelas av de flesta och många spelar idag poker online. Det finns några olika varianter av poker (ex. Texas Hold’em) men det hela handlar om att satsa med pokermarker. Hur mycket man satsar baseras på hur höga kort man har på handen men det går också att bluffa.

Inrikes

En död efter krock på E20

Fyra personer fördes till sjukhus efter att två personbilar krockat på E20 utanför Lyrestad. En äldre man har avlidit. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 75-årsåldern har avlidit till följd av sina skador efter att två personbilar kolliderat på E20 i höjd med Lyrestad utanför Mariestad på lördagseftermiddagen. Det skriver polisen på sin hemsida.

Totalt fördes fyra personer till sjukhus efter krocken, en av dem med ambulanshelikopter.

Räddningstjänsten klippte upp taket på en av bilarna och fann där två lindrigt skadade personer. I den andra bilen fanns en förare och en passagerare som skadades allvarligt.

Trafiken var avstängd i båda riktningarna under räddningsarbetet.

Inrikes

Efter svampfiaskot – chans på trattkantarell

Det ännu inte för sent för trattkantareller om vädret blir det rätta.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Svampsuccén kom av sig. Men fortfarande finns chans att fler trattkantareller dyker upp i skogarna.

Det såg tidigare ut att bli ett riktigt bra svampår. Men många svampplockare har upptäckt att deras svampställen varit helt tomma, medan det på andra håll har funnits väldigt mycket svamp.

– Det har varit en väldigt udda säsong och det har varit väldigt splittrat, säger Sigvard Svensson, mykolog vid biologiska museet i Lund.

Lite regn

Det är framförallt vädret och i synnerhet regnet orsakerna ligger i.

– Det har varit för lite regn helt enkelt. I huvudsak handlar det om hur och när det regnar. Det kan vara så att många haft känslan av att det regnat mycket, då det varit mycket mulet. Men när man tittar på regnmängderna ser man att det inte har regnat så mycket, säger Sigvard Svensson.

Men det är ännu inte försent – så länge det är trattkantareller man är ute efter.

– De arter som normalt sätt skulle visat sig redan kommer knappast dyka upp nu. Så vi ska inte förvänta oss att det kommer massa karljohan eller massa gula kantareller. Nu är det trattkantareller man kan hoppas på, säger Sigvard Svensson.

Tidsfönster

Alla arter har olika tidsfönster där svampar normalt sett bildas från själva kroppen. Trattkantareller som nu har börjat dyka upp på sina håll har ett fönster som, beroende på vart man befinner sig i landet, kan sträcka sig långt in under vintern.

– Så länge det inte är stabil frost kan trattkantarellerna komma. Det kan vara långt in i december-januari, speciellt i södra Sverige, säger Sigvard Svensson.

Troy Enekvist/TT

FAKTA

Fakta: Tips för säkra skogsvistelser

Skaffa dig koll på området du ska bege dig ut i. Studera kartan, antingen en fysisk eller i mobilen. Leta efter riktmärken, så som sjöar, kraftledningar eller annat som sticker ut. Håll dig sedan nära dessa när du är ute.

Berätta alltid för någon att du ska ut och vart du ska. Skicka gärna en bild till någon som visar var du parkerat bilen.

Klä dig så att du syns, exempelvis med färgglada kläder eller reflexväst, och ta gärna med en visselpipa. Ta även med en extra tröja och gärna en regnjacka.

Se till telefonen är laddad och ta gärna med en powerbank eller en extra mobil. Via en telefon kan du bland annat positionerna dig – och märka ut på kartan var du ställt bilen eller var du gått in i skogen. Du kan också skicka din plats till anhöriga.

Ta med vatten, något att äta och tändstickor eller annat elddon som inte är känsligt för vatten.

Har du gått vilse bör du stanna på en högt belägen eller öppen plats. Alternativt, om du hittar en skogsväg, håll dig till den.

Vänta inte för länge med att larma dina nära och kära eller polis.

Om du har barn med dig, se till att informera dem om vad de ska göra om de går vilse. Förse dem med en visselpipa och säg att de ska krama ett träd, bygga något som syns från luften och stanna vid samma ställe tills de blir hittade.

Källor: Friluftsfrämjandet och polisen

Inrikes

Dödsfall i Norrköping utreds som brott

En person har hittats död i en bostad i Norrköping. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har hittats död i en bostad i Norrköping. Det finns frågetecken kring dödsfallet och en förundersökning har inletts gällande vållande till annans död.

Två personer som befann sig på platsen greps av polis.

Larmet om händelsen kom under natten mot lördagen. På förmiddagen släpptes de två gripna.

– Efter att ha blivit förhörda och polisen gjort en bedömning av det som framkommit så har åklagaren beslutat att det inte fanns skäl att hålla dem frihetsberövade, säger Robin Simonsson vid Åklagarmyndighetens presstjänst till Norrköpings Tidningar.

De är fortfarande misstänkta för brott.

En teknisk undersökning har gjorts i bostaden. Det ska även genomföras en rättsmedicinsk undersökning för att fastställa dödsorsaken.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL