Annons

Krafths klubb kan säljas – Amnesty protesterar

Landslagsbacken Emil Krafths klubb Newcastle United uppges vara nära att hamna under saudisk kontroll.
Affären är högst kontroversiell.
Människorättsorganisationen Amnesty International menar att den är ett typiskt exempel på "sportswashing" och vill se regeländringar i Premier League.
Publicerad 7 oktober 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Newcastle kan snart få en ny ägare.
Newcastle kan snart få en ny ägare.Foto: Scott Heppell/AP/TT

Amnesty skriver i ett uttalande, förmedlat av nyhetsbyrån Reuters, att man vill att Premier League väger in människorättsfrågor i reglerna kring vilka som får äga fotbollsligans klubbar.

"Ända sedan det började pratas om den här affären har vi sagt att det är ett tydligt försök från de saudiska myndigheterna att 'sportswasha' landets skrämmande människorättsfacit med toppfotbollens glamour", skriver man.

Annons

"Sportswashing" är en term som syftar på hur stränga regimer använder sig av sportevenemang och klubbar för att manipulera uppfattningen av landet och samtidigt flytta fokus från bristfälliga mänskliga rättigheter.

"Varit på tapeten ett tag"

Den saudiske kronprisen Mohammed bin Salman är ordförande i PIF som uppges vilja köpa Newcastle för motsvarande 3,6 miljarder kronor. Affären kan bli klar redan på torsdagen, uppger brittiska medier.

Emil Krafth befinner sig just nu i Stockholm där han förbereder sig för lördagens VM-kval mot Kosovo.

Högerbacken gör sin tredje säsong i Newcastle.

– Jag vet inte så mycket mer än vad ni vet, egentligen. Det man hört är att det varit på tapeten ett tag. Mike (Ashley, ägare) har velat sälja klubben i ett par år.

– Men jag är inte så insatt i det och vad det kommer att innebära om vi får nya ägare. Vi får se vad som händer, säger Krafth.

Kritiserad ägare

Enligt Expressen värderas den saudiska investeringsfonden till 320 miljarder pund, vilket skulle göra den till fotbollsvärldens överlägset rikaste ägare.

Newcastle har ägts av Mike Ashley sedan 2007 och klubben har under hans ägarskap åkt ur och tagit sig tillbaka till Premier League två gånger. Bortsett från en femteplats säsongen 2011/12 har man mestadels befunnit sig på den nedre halvan av tabellen i högsta serien.

Ashley har fått kritik för att klubben, som har starkt supporterstöd, inte kan göra sig sportsligt gällande.

– Lite så har det väl varit. Man har vetat om att han vill sälja och kanske inte har investerat lika mycket då med tanke på att han vill sälja.

Annons

– Om det blir en försäljning får man hoppas att det blir till något positivt, säger Krafth.

Newcastle ligger näst sist i Premier League efter sju omgångar.

– Vi är inte där vi vill vara. Vi har haft det lite tufft med tre kryss och ingen vinst. Det är frustrerande till och från att vi inte vinner, men det kan svänga snabbt i fotboll.

Henrik Skiöld/TT

Emil Krafth kan få ny klubbägare i Newcastle.
Emil Krafth kan få ny klubbägare i Newcastle.Foto: Claudio Bresciani/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons