Annons

Skådespelerskan Rhonda Fleming död

Rhonda Fleming, känd från bland annat för flera amerikanska klassiska kriminalfilmer, har avlidit skriver Hollywood Reporter .
Publicerad 17 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

En då 23-årig Rhonda Fleming fick sin första större roll i Alfred Hitchcocks Trollbunden från 1945, där hon spelar en av patienterna på det mentalsjukhus där Ingrid Bergmans rollfigur är läkare.

Genombrottet kom i Jacques Tourneurs stilbildande film noir Skuggor ur det förflutna tre år senare. Hon spelade där mot Robert Mitchum och Kirk Douglas i den första av flera hårdkokta filmer som hon senare dök upp i, bland annat En mördare går lös mot Joseph Cotten och Fritz Langs Det femte offret.

Annons

– Jag älskade att spela de rollerna. Det var stygga kvinnor och jag var en sådan snäll flicka, sade Fleming, som egentligen hette Marilyn Louis, i en intervju 2012.

De svartvita filmerna stod i kontrast med de färgglada musikaler och västerns hon samtidigt medverkade i, som En yankee vid kung Arthurs hov och Sheriffen i Dodge City.

När filmkarriären ebbade ut engagerade sig Fleming i kampen för bättre sjukvård för kvinnor och delfinansierade bland annat en gynekologisk klinik i Los Angeles.

Rhonda Fleming blev 97 år.

Martin Yngve/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons