Skådespelerskan Rhonda Fleming död

Rhonda Fleming, känd från bland annat för flera amerikanska klassiska kriminalfilmer, har avlidit skriver Hollywood Reporter .
Publicerad 17 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

En då 23-årig Rhonda Fleming fick sin första större roll i Alfred Hitchcocks Trollbunden från 1945, där hon spelar en av patienterna på det mentalsjukhus där Ingrid Bergmans rollfigur är läkare.

Genombrottet kom i Jacques Tourneurs stilbildande film noir Skuggor ur det förflutna tre år senare. Hon spelade där mot Robert Mitchum och Kirk Douglas i den första av flera hårdkokta filmer som hon senare dök upp i, bland annat En mördare går lös mot Joseph Cotten och Fritz Langs Det femte offret.

– Jag älskade att spela de rollerna. Det var stygga kvinnor och jag var en sådan snäll flicka, sade Fleming, som egentligen hette Marilyn Louis, i en intervju 2012.

De svartvita filmerna stod i kontrast med de färgglada musikaler och västerns hon samtidigt medverkade i, som En yankee vid kung Arthurs hov och Sheriffen i Dodge City.

När filmkarriären ebbade ut engagerade sig Fleming i kampen för bättre sjukvård för kvinnor och delfinansierade bland annat en gynekologisk klinik i Los Angeles.

Rhonda Fleming blev 97 år.

Martin Yngve/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.