Inrikes

Stadsmissionen: "Börjar möta nya grupper"

Under pandemin har stadsmissionerna fått ändra sina rutiner för att minska smittspridningen. Samtidigt kommer allt fler nya grupper för att få hjälp.
Foto: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Coronakrisen har fått nya grupper att vända sig till Sveriges stadsmissioner. Behovet är akut hjälp med mat och pengar.
– Det har börjat knacka människor på vår dörr som vi inte mött innan, säger Åsa Vilu vid Göteborgs stadsmission.
PREMIUM

När coronapandemin slog till fick Sveriges stadsmissioner göra snabba förändringar. Från matutlämningar åt äldre till utkörning av matkassar. Från fysiska samtal till telefonjour och digitala pyssel för barn.

De av stadsmissionens vanligaste besökare som har träffats hårdast av epidemin är de äldre, men också hemlösa som fått svårt att komma in under tak, samt de gymnasieelever som inte haft verktyg för att studera hemma. För de fattigaste har det blivit svårt att komma i kontakt med och få besked från myndigheter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tidigare pandemitricket: Obligatorisk bönedag

Digerdöden illustrerad i 'The Dance of Death' av Hans Holbein (1491). Arkivbild.
Foto: Nuremberg Chronicle
Inrikes
Inrikes Håll avstånd, stanna hemma vid symtom och tvätta händerna – så uppmanas vi bromsa pandemin.
Men rekommendationerna har inte alltid sett likadana ut – pandemiernas historia är lång och förr tog vi till helt andra strategier för att skydda oss mot sjukdomar.

I takt med att Sverige sekulariserats och läkarvetenskapen tagit form och fått spridning har våra riter för att motverka och bota sjukdomar förändrats.

De mer traditionella religiösa riterna har, i Sverige, fått stryka på foten – medan nya slags riter har vuxit fram.

Det kan till exempel handla om olika renlighetsritualer, berättar Marja-Liisa Keinänen, docent vid Stockholms universitet och expert på religionshistoriska perspektiv på epidemier och sjukdomar.

– Jag tänker på en bild jag såg i en tidning i april där tankbilar spolade gator med desinfektionsmedel, samtidigt som en läkare uttalade sig om att det inte var helt rationellt eftersom vi inte känner till mekanismerna bakom viruset, säger Marja-Liisa Keinänen.

Obligatoriska bönedagar

Användningen av munskydd är ett annat exempel, enligt Marja-Liisa Keinänen, eftersom debatten om munskyddens effektivitet fortfarande debatteras.

– Det kan ses som en medicinsk ritual som ska skydda oss mot den här faran. Det skänker någon sorts känsla av kontroll som ger oss trygghet.

Redan på 1600-talet hade man i Sverige tydligt klart för sig hur, bland annat, olika farsoter, krig och kalla vintrar skulle avhjälpas. Då var lösningen bönedagar.

– Man såg pandemier som Guds straff mot ett olydigt folk. Då gällde det att genom olika religiösa ritualer försöka blidka Gud genom bön, bot och bättring, säger Marja-Liisa Keinänen.

Mellan 1710 och 1711 då Sverige var hårt drabbat av pest ordnades bönedagar fyra gånger per år. Närvaro i kyrkan var obligatorisk och den som uteblev straffades.

Magi och trolldom

Vid den här tiden ägnade sig folk även åt andra magiska ritualer, som inte var kopplade till kyrkan. En sådan ritual kunde gå ut på att göra upp gnideld på midsommardagen. Alla gamla eldar i hushållen skulle då släckas, och man skulle göra upp en ny eld genom gnidande.

– Jag har sett flera rättegångsprotokoll från slutet av 1600-talet där folk har ställts inför rätta för bruket av gnideld. Det sågs som trolldom eller befarades ha använts i sådana sammanhang. Man fick böta för det, berättar Marja-Liisa Keinänen.

Andra exempel på historiska ritualer var att företrädare för varje hushåll samlades hos en person som dött i pest och lade varsin hand på liket i syfte att stilla sjukdomen. Vi vet dock inte hur vanligt förekommande det var.

Prästens viktiga roll

Smittkoppor är en annan epidemi som plågat mänskligheten under många århundraden. Vaccinationen kom i gång i Sverige i början av 1800-talet, och där spelade kyrkan och prästerna en viktig roll.

– Prästen noterade i husförhörslängden om man varit sjuk i smittkoppor, och jag antar att de också markerat om man vaccinerat sig, åtminstone framgår det av finska husförhörslängder, säger Marja-Liisa Keinänen.

Genom längderna kunde man dokumentera sjukdomssituationen och -utvecklingen och rapportera vidare.

Religion och vetenskap

Naturliga och religiösa förklaringsmodeller existerade parallellt med varandra redan under 1600-talet, och säkert även innan dess, berättar Marja-Liisa Keinänen.

Parallellt med böndagar och andra religiösa tillställningar undvek man kontakt med de smittade, de som hade råd reste bort från smittade områden. Människorna fick inte röra sig fritt under epidemin utan skulle hålla sig hemmavid för att inte sprida smittan.

– Jag har en svensk ögonvittnes­skildring från pestens Istanbul från början av 1700-talet, där personen berättar att folk isolerade sig, gatorna var tomma. Några beställde matleveranser hem och leveransen lämnades utanför porten. Efter att ha varit ute hängde man sina ytterkläder ute i solen, berättar Marja-Liisa Keinänen och tillägger:

– Man känner igen en hel del av dessa åtgärder i dag.

Ellinor Knoxborn/TT

FAKTA

Fakta: Historiska pandemier

Sjukdomen kom till Europa under 400-600-talet. På 1700-talet dog årligen ca 400 000 människor bara i Europa. Ett vaccin mot smittkoppor uppfanns 1796.

Pest dödade uppemot 50 miljoner människor i Europa, Asien och Afrika på 1300-talet i det som blivit känt som digerdöden. Så sent som på 1800-talet dödade sjukdomen 12 miljoner människor i Asien.

Det finns än i dag inget vaccin, men medicinering med antibiotika kan bota sjukdomen. I Sverige inträffade det sista utbrottet 1710-1713.

Under 1800-talet blir koleran den stora farsoten. Mellan 1834–1873 drabbas Sverige inte mindre än elva gånger av kolerautbrott. Smärre utbrott förekom även efter denna period.

1918 Spanska sjukan

1957 Asiaten

1968 Hong Kong-influensan

2009–2010 Svininfluensan

2020 Covid-19

Källa: Folkhälsomyndigheten, BBC, Marja-Liisa Keinänen

Inrikes

Man knivskuren i magen i Angered

En man har knivskurits i Angered i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 30-årsåldern knivskars i magen på Angereds torg i Göteborg på lördagen.

– När ambulans och patrull kom fram var han vaken och talbar, men blödde kraftigt. Han blev förd till sjukhus omgående, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Mannens tillstånd är allvarligt men stabilt, enligt uppgifter från Sahlgrenska sjukhuset.

Flera personer sågs lämna platsen efter knivdådet som skedde vid 12.30-tiden. Flera patruller och en helikopter deltar i sökandet efter gärningspersoner. Ingen har gripits.

– Vi jobbar fortsatt med ärendet och samlar bland annat in vittnesuppgifter och söker i området efter en eller flera misstänkta gärningspersoner.

Enligt polisen är brottet inte relaterat till gängbrottslighet. Händelsen rubriceras som grov misshandel.

Inrikes

En död efter krock på E20

Fyra personer fördes till sjukhus efter att två personbilar krockat på E20 utanför Lyrestad. En äldre man har avlidit. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 75-årsåldern har avlidit till följd av sina skador efter att två personbilar kolliderat på E20 i höjd med Lyrestad utanför Mariestad på lördagseftermiddagen. Det skriver polisen på sin hemsida.

Totalt fördes fyra personer till sjukhus efter krocken, en av dem med ambulanshelikopter.

Räddningstjänsten klippte upp taket på en av bilarna och fann där två lindrigt skadade personer. I den andra bilen fanns en förare och en passagerare som skadades allvarligt.

Trafiken var avstängd i båda riktningarna under räddningsarbetet.

Inrikes

Efter svampfiaskot – chans på trattkantarell

Det ännu inte för sent för trattkantareller om vädret blir det rätta.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Svampsuccén kom av sig. Men fortfarande finns chans att fler trattkantareller dyker upp i skogarna.

Det såg tidigare ut att bli ett riktigt bra svampår. Men många svampplockare har upptäckt att deras svampställen varit helt tomma, medan det på andra håll har funnits väldigt mycket svamp.

– Det har varit en väldigt udda säsong och det har varit väldigt splittrat, säger Sigvard Svensson, mykolog vid biologiska museet i Lund.

Lite regn

Det är framförallt vädret och i synnerhet regnet orsakerna ligger i.

– Det har varit för lite regn helt enkelt. I huvudsak handlar det om hur och när det regnar. Det kan vara så att många haft känslan av att det regnat mycket, då det varit mycket mulet. Men när man tittar på regnmängderna ser man att det inte har regnat så mycket, säger Sigvard Svensson.

Men det är ännu inte försent – så länge det är trattkantareller man är ute efter.

– De arter som normalt sätt skulle visat sig redan kommer knappast dyka upp nu. Så vi ska inte förvänta oss att det kommer massa karljohan eller massa gula kantareller. Nu är det trattkantareller man kan hoppas på, säger Sigvard Svensson.

Tidsfönster

Alla arter har olika tidsfönster där svampar normalt sett bildas från själva kroppen. Trattkantareller som nu har börjat dyka upp på sina håll har ett fönster som, beroende på vart man befinner sig i landet, kan sträcka sig långt in under vintern.

– Så länge det inte är stabil frost kan trattkantarellerna komma. Det kan vara långt in i december-januari, speciellt i södra Sverige, säger Sigvard Svensson.

Troy Enekvist/TT

FAKTA

Fakta: Tips för säkra skogsvistelser

Skaffa dig koll på området du ska bege dig ut i. Studera kartan, antingen en fysisk eller i mobilen. Leta efter riktmärken, så som sjöar, kraftledningar eller annat som sticker ut. Håll dig sedan nära dessa när du är ute.

Berätta alltid för någon att du ska ut och vart du ska. Skicka gärna en bild till någon som visar var du parkerat bilen.

Klä dig så att du syns, exempelvis med färgglada kläder eller reflexväst, och ta gärna med en visselpipa. Ta även med en extra tröja och gärna en regnjacka.

Se till telefonen är laddad och ta gärna med en powerbank eller en extra mobil. Via en telefon kan du bland annat positionerna dig – och märka ut på kartan var du ställt bilen eller var du gått in i skogen. Du kan också skicka din plats till anhöriga.

Ta med vatten, något att äta och tändstickor eller annat elddon som inte är känsligt för vatten.

Har du gått vilse bör du stanna på en högt belägen eller öppen plats. Alternativt, om du hittar en skogsväg, håll dig till den.

Vänta inte för länge med att larma dina nära och kära eller polis.

Om du har barn med dig, se till att informera dem om vad de ska göra om de går vilse. Förse dem med en visselpipa och säg att de ska krama ett träd, bygga något som syns från luften och stanna vid samma ställe tills de blir hittade.

Källor: Friluftsfrämjandet och polisen

Inrikes

Dödsfall i Norrköping utreds som brott

En person har hittats död i en bostad i Norrköping. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har hittats död i en bostad i Norrköping. Det finns frågetecken kring dödsfallet och en förundersökning har inletts gällande vållande till annans död.

Två personer som befann sig på platsen greps av polis.

Larmet om händelsen kom under natten mot lördagen. På förmiddagen släpptes de två gripna.

– Efter att ha blivit förhörda och polisen gjort en bedömning av det som framkommit så har åklagaren beslutat att det inte fanns skäl att hålla dem frihetsberövade, säger Robin Simonsson vid Åklagarmyndighetens presstjänst till Norrköpings Tidningar.

De är fortfarande misstänkta för brott.

En teknisk undersökning har gjorts i bostaden. Det ska även genomföras en rättsmedicinsk undersökning för att fastställa dödsorsaken.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Nya V-ledaren står fast vid hotet mot Löfven

Nooshi Dadgostar valdes på lördagen till Vänsterpartiets nya ledare.
Foto: Jessica Gow
Inrikes
Inrikes Vänsterpartiets nya ledare Nooshi Dadgostar tar nu över striden om arbetsrätten.
Hon står fast vid partiets hot mot statsminister Stefan Löfven (S).

– Om han kör över LO, då har han inte vårt förtroende att sitta kvar som statsminister, säger Dadgostar efter att ha blivit vald på V:s digitala kongress.

Hennes företrädare på partiledarposten, Jonas Sjöstedt, har hotat Löfven med en misstroendeomröstning i riksdagen om han lagstiftar om ändringar i anställningstryggheten mot LO:s vilja.

Likt sin företrädare vill Dadgostar inte nämna någon tidsgräns för när Löfven måste ge besked.

Sjöstedt har uppgett att den enda skillnaden mellan honom och hans efterträdare när det gäller arbetsrätten är att Dadgostar är "lite tuffare".

– Jonas är också tuff och jag står fast vid det vi sagt redan från början, säger hon.

"Gör allt vi kan"

Vänsterpartiets möjligheter att köra över regeringen i olika frågor eller fälla den bygger på att man gör upp med sina politiska motståndare Moderaterna och Kristdemokraterna. De behöver dessutom stöd från huvudfienden Sverigedemokraterna.

– Våra väljare ska veta att vi kommer att göra allt vi kan för att få igenom vår politik, säger Dadgostar.

På frågan vad den största skillnaden blir jämfört med Jonas Sjöstedt som partiledare, säger hon:

– Det är något jag tror andra får svara på. Jag kommer bara att vara mig själv.

Dålig förlorare?

Att det skulle bli Nooshi Dadgostar som tog över har i praktiken stått klart sedan i våras. Dadgostar är 35 år och har suttit i riksdagen sedan 2014. Hon har på senare tid varit V:s talesperson i socialförsäkringsfrågor och partiets vice ordförande sedan 2018.

Partiets valberedning beskriver henne som kunnig, drivande, kommunikativ och med erfarenhet av både aktivism och tuffa förhandlingar i riksdagen.

Ett kongressombud ansåg att en av Dadgostars styrkor är att hon är en dålig förlorare.

– Jag är en generös vinnare i alla fall, men kanske en sämre förlorare, säger den nya V-ledaren.

En bit kvar

Med Jonas Sjöstedt vid rodret har partiet dubblerat medlemsantalet till 25 000. V har också förbättrat sitt valresultat från 5,6 procent 2010 till 8 procent 2018.

Det är dock en bit kvar till toppnoteringen 12 procent 1998, då partiledaren hette Gudrun Schyman.

En utmaning för Dadgostar för att nå den nivån är att öka stödet för V på landsbygden och bland LO-medlemmar.

– Vänsterpartiet är ett arbetarparti. Vi vill ha mer jämlikhet, tryggare arbetsplatser och att välfärden ska stärkas i Sverige och det är typiska arbetarrörelsevärderingar, säger hon.

Striden om arbetsrätten innebär en möjlighet för Dadgostar att snabbt bli känd i de grupperna och bland väljarna i stort. De senaste opinionsmätningarna tyder på att den frågan gett partiet ett lyft.

V-kongressen har beslutat att ett uttalande om arbetsrätten ska tas på söndagen.

V siktar på att växa så pass mycket i nästa val att Socialdemokraterna åter behöver vända sig vänsterut för att kunna bilda regering. Statsminister Löfven stängde dörren för V efter förra valet.

På frågan om Dadgostar kan tänka sig att bli minister, svarar hon:

– Jag tackar inte nej här och nu i alla fall

Peter Wallberg/TT

FAKTA

Fakta: Nooshi Dadgostar

Född 1985 på ett flyktingboende i Perstorp.

Uppvuxen i Norrköping och Göteborg.

Tidigare vice ordförande i Ung vänster.

Vice ordförande i Vänsterpartiet sedan 2018.

Riksdagsledamot sedan 2014.

Fram till nu partiets talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Covid-19

Coronahösten fortsätter – rekord i Norrbotten

Norrbotten rapporterar rekordmånga fall av covid-19 under ett dygn. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes I Norrbotten rapporteras rekordmånga coronafall under ett dygn. I Skåne smittas allt fler äldre.
Erfarenheter från i våras visar att vårdbehovet följer ökningen av antalet fall med cirka två veckors eftersläpning, enligt Region Stockholm, där antalet covidpatienter fortsätter att öka.

150 personer har bekräftats smittade av coronaviruset under fredagsdygnet i Region Norrbotten, vilket är det högsta antalet som registrerats i länet under ett och samma dygn.

"Det ser dystert ut. Cirka 250 personer med covid-19 på två dygn, det gör att vi troligen kommer att fördubbla antalet personer med covid-19 den här veckan i jämförelse med förra", säger regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt i ett pressmeddelande.

Fler smittade äldre

Även i Skåne fortsätter smittspridningen att öka i hela länet. Under torsdagsdygnet rapporterades 481 nya fall. De senaste dagarna har en rejäl ökning av covid-19 noterats bland äldre personer, uppgav Region Skåne i ett pressmeddelande på fredagen. Smittan har också tagit sig in på allt fler äldreboenden, enligt regionen. Även antalet som får vård på sjukhus ökar.

I Stockholm fortsätter antalet patienter inskrivna vid akutsjukhusen att öka. Enligt fredagens rapport vårdades 148 patienter på sjukhus i länet, vilket är 29 fler jämfört med i tisdags. 15 personer får intensivvård.

Två veckors eftersläpning

Region Stockholm uppger att det är sannolikt att vårdbehovet kommer att fortsätta öka de närmaste veckorna. Erfarenheter från anstormningen av covidpatienter i våras visar att behovet följer ökningen av antalet fall med cirka två veckors eftersläpning.

I Västra Götaland fanns totalt 80 inneliggande patienter med covid-19 på sjukhusen under fredagen, vilket är 16 fler jämfört med i måndags. Då konstaterades också ytterligare 742 nya fall i regionen, jämfört med dygnet innan.

Region Östergötlands sjukvårdsledning har gått upp i stabsläge, med anledning av den senaste tidens negativa utveckling. På lördagen vårdas 32 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, vilket är tolv fler jämfört med i måndags.

På fredagen rapporterades ytterligare fyra dödsfall i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed hade totalt 5 938 smittade avlidit i landet.

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

Kvinna hittad död – misstänkt mord

En kvinna har hittats död i Borlänge. Polisen har inlett en förundersökning om mord. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kvinna har hittats död i Borlänge. Polisen har inlett en förundersökning om mord.

– Det finns oklara omständigheter kring dödsfallet, det går inte att utesluta att ett brott är begånget, säger Jan Matérne, vakthavande befäl vid polisen, till TT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL