Annons

Stödet för Ardern har ökat med kriserna

Jacinda Arderns popularitet har skjutit i höjden under hennes tre år på premiärministerposten i Nya Zeeland.
Och nu har folket med all tydlighet sagt sitt: hon får sitta kvar i tre år till.
Publicerad 17 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Jacinda Ardern under sitt segertal på lördagskvällen.
Jacinda Ardern under sitt segertal på lördagskvällen.Foto: Mark Baker/AP/TT

Jacinda Ardern blev Nya Zeelands näst yngsta ledare genom tiderna när hon 37 år gammal tog över premiärministerposten i oktober 2017. Hon lovade sina anhängare "obeveklig positivitet", och har under sin mandatperiod hunnit både förlova sig och få barn.

Men de tre åren har även fört med sig svåra utmaningar. Ungefär halvvägs in i mandatperioden kom moskéskjutningen i Christchurch där 50 personer dödades, och sedan det dödliga vulkanutbrottet på White Island.

Annons

I båda fallen har hon hyllats för sin hantering av situationerna.

Strikta regler

Sedan kom covid-19. Premiärministern införde snabbt strikta karantänregler och beslutade att stänga ute utlänningar för att hålla smittan borta, beslut som har fått stort stöd i befolkningen.

– Det fanns ingen manual för covid-19, men vi gick in tidigt och hårt och åtog oss en elimineringsstrategi, som inneburit att vi har ringat in nya fall när vi haft dem, stampat ned dem och öppnat upp vår ekonomi snabbare än andra, sade Jacinda Ardern enligt Reuters vid ett kampanjframträdande i huvudstaden Wellington före valet.

Sociala medier

Hennes valkampanj har i stor utsträckning lyft fram framgångarna med att bromsa coronavirusets spridning.

– Jag kommer alltid vidhålla att det har varit, och kommer fortsätta vara, det bästa sättet att gå till väga.

Under coronakrisen har Ardern, vars följarskara i sociala medier bara växt de senaste månaderna, upprepade gånger uppmanat nyzeeländarna att vara snälla ("be kind") och uppmanat folket att vara enade, i vad hon kallar ett "lag med fem miljoner".

Strax över 1 500 personer har diagnostiserats med covid-19 i Nya Zeeland hittills och minst 25 smittade har avlidit – väldigt låga siffror jämfört med många andra länder.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons