Kultur och nöje

Beastie Boys lånar ut musik för första gången

Beastie Boys när det begav sig, denna bild är från en konsert 2007. Arkivbild.
Foto: Anthony Harvey/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Hiphopgruppen Beastie Boys har, utöver unisont hyllade album som "Ill communication" och "Paul's boutique", även varit känd för att aldrig låta sin musik förekomma i någon form av reklamsammanhang – fram till nu.

Under ett avbrott i den amerikanska fotbollsmatchen mellan Pittsburgh Steelers och Cleveland Browns på söndagen hördes Beastie Boys-låten "Sabotage" i en reklamfilm för Joe Bidens och Kamala Harris presidentvalskampanj.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Spotify släpper lektioner i musikproduktion

Jennie och Cecilia Vaz är några av artisterna som lär ut sina knep i musikproduktion. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Spotify vill inspirera fler kvinnor till att skapa musik och släpper på tisdagen via sitt initiativ "Equalizer project" en serie gratis videolektioner, eller tutorials, i musikproduktion. Bland annat visar syskonen Jenny och Cecilia Vaz i duon Vaz hur de skapar beats, Rixmixningsverkets studiochef Linn Fijal ger en lektion i pianoinspelning och artisten Tami T bjuder på sina bäst tips för att arbeta effektivt i studion.

"Det sätt jag själv har lärt mig om musikproduktion är genom tutorials. Jag älskar att leva i en tid där du kan plocka information som andra har gjort tillgängligt för vem som helst och det känns väldigt kul att få berätta om hur jag gör saker", säger Tami T i ett pressmeddelande.

Den 10 november ska "Equalizer project" också hålla ett virtuellt inspirationssamtal med brittiska Charli XCX. Anmälan görs på projektets hemsida .

Kultur och nöje

Trump har förvirrat komikerna

Donald Trump har fått komiker att börja ifrågasätta sin yrkesroll, menar Anders S Nilsson och Folke Rydén. Arkivbild.
Foto: Chris O'Meara/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Donald Trumps hittills fyra år i Vita huset har inte bara satt avtryck i politiken utan också bland komikerna. I en ny dokumentärfilm skildrar Folke Rydén och Anders S Nilsson humorkriget mellan komikerna och presidenten.

Den 22 oktober hölls den sista debatten inför det amerikanska presidentvalet mellan den sittande presidenten, republikanen Donald Trump, och utmanaren, demokraternas Joe Biden. Dokumentärfilmaren Folke Rydén, som har varit USA-korrespondent för SVT och länge följt amerikansk politik, blev förvånad. Trump var överraskande nedtonad.

– Han har vevat mycket på sistone och haft en accelererande fart på sina uttalanden och utspel. Så det här var en delvis ny sida han visade upp, säger Folke Rydén.

För det är en betydligt mer högljudd Trump som visas upp i dokumentären "Trump och komikerna – humorkriget". Där berättar Folke Rydén tillsammans med "Parlamentet"-programledaren Anders S Nilsson om hur Trumps presidentskap har underminerat många av komikernas skämt och på sätt och vis förstört för komikerna.

Donald Trump, som har en bakgrund i underhållningsbranschen, vet vad som går hem och hur han ska formulera sig slagkraftigt, menar Rydén.

– Trump har gjort det svårt att skämta och driva med honom. Hur gör man ett skämt av ett skämt? Han har alla de komponenter en framgångsrik komiker har, men lägg där till att han är världens mäktigaste man så blir det kusligt.

Splittrat komiker

Anders S Nilsson menar att Trump numera representerar något som tidigare var förbehållet komikerna – att slå mot det politiskt korrekta. Och att han därmed har satt komikernas roll under lupp och fått dem att ifrågasätta sig själva, och varandra.

– När Trump kom blev många komiker aktivister över en natt. Från en fri roll där de slog mot alla såg de det nästan som sitt ansvar att göra sig av med Trump. Medan andra tyckte att det inte är en komikers roll, säger Anders S Nilsson.

Han tycker också att hantverket som komiker delvis har försvunnit i och med Trumps inträde i Vita huset.

– Det är något slags nyordning där man inte behöver göra satir på honom. Man kan bara ta det han säger och säga det, så skrattar folk. Han skriver ju manuset åt "Saturday night live". Det är det här med att verkligheten överträffar dikten.

Ny tid

I dokumentären intervjuas såväl amerikanska komiker som Bill Maher, Noam Dworman och Julianne Simitz, som svenska komiker och USA-experter – däribland Petra Mede, Kristoffer Appelquist och Carina Bergfeldt.

– De hade så mycket intressant att säga. Inte minst hur de analyserade Trump och kunde känna igen sig i hans sätt att agera och vara mot publiken, säger Folke Rydén.

TT: Hur gör du som journalist för att sakligt skildra en president som av flera beskrivs som en pajas?

– Man får använda perspektivet av Trumps väljare. Man måste ta dem på allvar och det gjordes inte för fyra år sedan. Det är lätt att förfasa sig över Trump och himla med ögonen. Vi var många som trodde att han aldrig skulle sitta kvar, men tji fick vi, nu är han kanske på väg mot fyra nya år, säger Rydén.

Han menar att vi sedan några år tillbaka lever i en ny tid, där världen som vi en gång kände den har försvunnit och kanske aldrig kommer tillbaka igen.

– Det har blivit så att vi lyssnar på komikerna efter visdomsord och skrattar åt politikerna. När det egentligen borde vara tvärtom. och Trump är det främsta exemplet på det, säger Folke Rydén och tillägger:

– Numer säger jag att humor är allvarliga saker.

Sally Henriksson/TT

Anders S Nilsson och Folke Rydén har gjort dokumentärfilmen 'Trump och komikerna - humorkriget' som sänds i TV4 och C More. Pressbild.
Anders S Nilsson och Folke Rydén har gjort dokumentärfilmen "Trump och komikerna - humorkriget" som sänds i TV4 och C More. Pressbild.
Foto: FRP
Petra Mede är en av de svenska komiker som intervjuas i dokumentären. Arkivbild.
Petra Mede är en av de svenska komiker som intervjuas i dokumentären. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Den amerikanske komikern och samhällskritikern Bill Maher är en av de som medverkar i 'Trump och komikerna – humorkriget'. Arkivbild.
Den amerikanske komikern och samhällskritikern Bill Maher är en av de som medverkar i "Trump och komikerna – humorkriget". Arkivbild.
Foto: Janet Van Ham/HBO/AP/TT

FAKTA

Fakta: "Trump och komikerna - humorkriget"

Dokumentärfilm av Folke Rydén och Anders S Nilsson.

Premiär 27 oktober på TV4 och C More.

Medverkande i urval: Bill Maher, Noam Dworman, Julianne Simitz, Trae Crowder, Catfish Cooley, Ginger Billy, Chad Riden, Filip Hammar, Fredrik Wikingsson, Ginna Lindberg, Carina Bergfeldt, Kristoffer Appelquist, Sissela Kyle, Magnus Betnér, Petra Mede, Annika Lantz, Babben Larsson, Måns Möller, Mikael Tornving, Claes Malmberg.

Folke Rydén är journalist och dokumentärmakare. Mellan 1989 och 1996 var han SVT:s USA-korrespondent. Han har tidigare skildrat amerikansk politik och presidenter i dokumentärerna "Från Clinton till Clinton" (2016) och "Från Bill till Barack" (2008). I över 20 år har han och fotografen Dan Jåma följt samma amerikanska väljare och dokumenterat hur deras politiska åsikter har förändrats genom åren.

Anders S Nilsson är mångårig programledare för humorprogrammet "Parlamentet i TV4. Han började sin karriär på Z-TV och har också bland annat skrivit manus till och regisserat komediserien "Hjälp!" och producerat dokumentärfilmerna "Fotbollsbarnen" för SVT:s "Dokument inifrån" och "Verklighetens Rain Man" för TV4.

Kultur och nöje

Swift först över miljonen sålda skivor i år

Taylor Swifts 'Folklore' har sålts i mer än en miljon exemplar. Arkivbild.
Foto: Charles Sykes/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Taylor Swifts senaste skiva "Folklore" gör ett jättehopp uppåt på amerikanska Billboardlistan och är åter nummer ett i USA, rapporterar Billboard .

"Folklore", som förra veckan låg tia på albumlistan, är nu för tredje gången uppe på listans tron och totalt har den legat etta i åtta veckor.

Det stora lyftet den senaste veckan innebär också att skivan nu sålts i över en miljon exemplar i Nordamerika – den första skivan att nå den milstolpen i år.

Beskedet innebär också att sångerskans samtliga studioinspelade skivor sålt över en miljon exemplar.

Martin Yngve/TT

Kultur och nöje

Sabaton skjuter upp turné

Gruppen Sabaton spelar inte i Sverige nästa år. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Metalbandet Sabaton skjuter upp sin Sverigeturné till följd av pandemin.

Gruppen hade tänkt ge sig ut på de svenska vägarna i början av nästa år, men riktar nu i stället in sig på 2022.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Stämningsansökan mot "Borat" avslås

'Great success!' Sacha Baron Cohen klarar sig undan att bli stämd för sin nya 'Borat'-film.
Foto: Amazon Studios/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det blir ingen rättssak av den stämningsansökan som lämnades in mot komikern Sacha Baron Cohen och teamet bakom den nya "Borat"-filmen.

Enligt Deadline har en domare i Georgia fattat beslutet med hänvisning till en rad felaktigheter i stämningsansökan, som även påtalats av den anklagade sidan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Kultur och nöje

Houston passerar miljardgränsen på Youtube

Whitney Houston passerar miljardgränsen på Youtube postumt. Arkivbild
Foto: Mark J Terrill/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanska r'n'b-artisten Whitney Houstons låt "I will always love you" har visats över en miljard gånger på Youtube.

Därmed är låten den fjärde låten från 1990-talet som lyckas med bedriften, efter The Cranberries "Zombie", Nirvanas "Smells like teen spirit" och Guns N'Roses "November rain", skriver Variety .

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Renck gör rymdfilm med Sandler

Johan Renck. Arkivbild
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den svenske regissören Johan Renck är hett villebråd i Hollywood efter fjolårets succé med miniserien "Chernobyl", och nu har han valt sitt nästa projekt. Deadline rapporterar att Renck ska regissera en science fiction-film med Adam Sandler i huvudrollen för Netflix räkning.

Filmen, som bygger på den tjeckisk-amerikanske författaren Jaroslav Kalfars roman "Spaceman of Bohemia", handlar om en astronaut (spelad av Sandler) som färdas till galaxens utkanter på ett uppdrag, och som under resans gång stöter på en mystisk varelse.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Litteraturprofiler i upprop för transpersoner

'Lars Kepler', författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, är två av flera hundra svenska litteraturprofiler som undertecknat ett öppet brev till förmån för transpersoners rättigheter. Arkivbild
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

300 svenska litteraturprofiler höjer sin röst för transpersoners rättigheter världen över i ett gemensamt brev publicerat i Dagens Nyheter .

"Transpersoners rättigheter är mänskliga rättigheter. Alla transpersoner förtjänar jämlik behandling och respekt. Alla transpersoner ska ha rätt till vård utifrån behov. Transpersoners pronomen ska respekteras. Ni är betydelsefulla och älskade", står det bland annat i brevet signerat av författare och förläggare som Susanna Alakoski, Leffe Grimwalker, Judith Kiros, Alexander och Alexandra Ahndoril, Jessica Schiefauer, Simon Stålenhag, Eva Gedin med flera.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL