Annons

Bestående skador en risk vid inställd rehab

Publicerad 18 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Utebliven rehabilitering kan ge bestående skador, varnar läkare samt patient- och branschföreningar. Arkivbild.
Utebliven rehabilitering kan ge bestående skador, varnar läkare samt patient- och branschföreningar. Arkivbild.Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Läkare, liksom bransch- och patientföreningar, varnar för att människor kan få bestående skador till följd av utebliven rehabilitering under pandemin, rapporterar Sveriges Radio Ekot .

– Man kan utveckla vad vi kallar för kontrakturer, så man får felställningar i leder, och om de väl har kommit så är de mycket svåra att lösa upp, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, överläkare i rehabiliteringsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, till radion.

Annons

Både patient- och branschföreningar uppger för radion att många som är i behov av rehabilitering har fått sina behandlingar inställda under pandemin.

– Intensiv och tidig rehabilitering är det som är det viktigaste, framför allt när det gäller hjärnskador och stroke. Så det kan vara så att man har ett antal patienter som har fått sämre förutsättningar för rehabilitering i och med att man har fått skjuta upp rehabiliteringen, säger Kristian Borg, överläkare för rehabiliteringsmedicin på Danderyds sjukhus, till Ekot.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons