Annons

Danskt företag anmält för export till krig

Publicerad 18 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Ett danskt företag har polisanmälts för att ha levererat utrustning till kriget i Jemen. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.
Ett danskt företag har polisanmälts för att ha levererat utrustning till kriget i Jemen. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Det danska företaget Terma, som bland annat tillverkar försvarsmateriel, har polisanmälts för att ha levererat utrustning till inbördeskriget i Jemen.

Bakom anmälan står den danska myndigheten Erhvervsstyrelsen, rapporterar danska TV2. Myndigheten har undersökt saken efter att TV2 och Danwatch granskat Termas affärer.

Annons

Danmarks utrikesdepartement stoppade 2018 all export av militär utrustning för användning i inbördeskriget i Jemen.

Termas uppfattning är enligt ett uttalande att företagets export genomförts i full överensstämmelse med danska och internationella regler.

Regeringen kommer på tisdag att lägga fram ett nytt lagförslag i Folketinget, med syftet att förbättra kontrollen av olika verksamheter och vilka de handlar med, uppger näringsminister Simon Kollerup (S).

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons