HV71 vann returmötet efter jätteupphämtning

Luleå såg ut att gå mot två klara segrar i helgen dubbelmöte med HV71. Men efter en rejäl upphämtning vann HV söndagens match.
— Det är inte över förrän det är över, sade HV:s Jessica Healey efter matchen.
Publicerad 18 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Sidney Morin satte kvitteringen till 3—3 för HV71. Arkivbild.
Sidney Morin satte kvitteringen till 3—3 för HV71. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

I våras skulle de ha slagits om SM-guldet men coronapandemin satte stopp.

I helgen möttes förra årets finalister Luleå och HV71 i ett dubbelmöte. Lördagens match vann Luleå med klara 4—1.

Precis som senast lagen möttes, i SDHL:s premiäromgång i september då norrbottningarna vann med 4—0.

Även i söndagens match hade Luleå länge övertaget. Men efter en jätteupphämtning i tredje perioden lyckades gästerna vända 3—0-underläge och dessutom vinna förlängningen.

HV71 låg under med 3—0 när Danielle Stone kom fri med målvakten Sara Grahn och reducerade till 1—3 i början av tredje perioden.

Kvitteringen gav HV ny energi, drygt sex minuter senare fick de ett power play som Sidney Morin utnyttjade. Amerikanskan fick på ett hårt skott och pucken hittade in i nätmaskorna bakom Grahn.

Kort därefter kom kvitteringen, återigen i power play, denna gång genom Michelle Lowenhielm och matchen gick till förlängning.

Tre minuter spelades innan Jessica Healey satte 4—3 till HV och avgjorde matchen.

— Vilken comeback! Vi följde vår matchplan och jobbade tillsammans. Vi tog oss tillbaka, mål för mål. Det är inte över förrän det är över, sade Jessica Healey till SVT.

Segern gör att HV71 klättrar upp till femteplats med 18 inspelade poäng. Luleå ligger tvåa på 25 poäng strax efter Brynäs som toppar tabellen på 27 poäng.

På söndagsförmiddagen spelade också Modo och Göteborg, där vann Modo med 3—1.