Inrikes

Pandemin isolerar hörselskadade

Den sociala distansen innebär stora utmaningar för många hörselskadade, berättar Mattias Lundekvam, ordförande i Hörselskadades riksförbund.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes Pandemin har skapat ett ökat utanförskap bland hörselskadade svenskar. Plexiglas, munskydd och distans gör det svårare att höra – och många upplever ökad isolering och ensamhet.
PREMIUM

– Coronapandemin påverkar alla, men den har inneburit en extra stor börda för hörselskadade, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande i Hörselskadades riksförbund (HRF).

En undersökning som HRF gjort bland sina medlemmar visar att pandemin har haft en påtagligt negativ effekt på hörselskadades möjligheter att kommunicera och vara delaktiga i samtal.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Försvunnen kvinna hittad vid liv

Kvinnan i 80-årsåldern är återfunnen och vid god vigör. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den kvinna i 80-årsåldern, som har varit försvunnen sedan torsdagskvällen, är hittad vid liv.

Hon kom själv gående till ett bostadshus inom det område där polisen sökt.

– Vad jag förstår har hon varit vid god vigör, mått relativt bra, säger Jens auf der Heide, vakthavande befäl i polisregion Bergslagen.

Det var de boende i huset som kontaktade polisen.

– De boende verkar ha varit sjukvårdskunniga, de har gett henne mat och vatten, säger Jens auf der Heide.

En ambulans kallades till platsen för att undersöka kvinnan.

Polisen har under lördagsmorgonen även anträffat kvinnans bil.

– Det verkar inte vara jättelångt från platsen där kvinnan återfanns. Om bilen finns där vår radiobil är och åker nu. Men det är lite underligt hur hon har hamnat där, säger Jens auf der Heide.

Det var på torsdagskvällen som kvinnan förirrade sig in på en mindre väg med bil och körde fast. Sedan dess har en stor sökinsats pågått i området.

Natten mot fredag ska hon ha övernattat i sin bil.

– När det ljusnade kunde hon berätta i mobilen att hon såg åkrar och ett jakttorn. Sedan dog batteriet och vi har inte kunnat spåra henne, sade polisens presstalesperson Lars Hedelin till TT på fredagen.

Inrikes

Person hittad död i Norrköping – två gripna

En person har hittats död i en bostad i Norrköping. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har hittats död i en bostad i Norrköping. Två personer som befann sig på platsen har gripits av polis. En förundersökning har inletts gällande vållande till annans död.

– Polisen har genomfört en teknisk undersökning på platsen, säger Monica Bergström, presstalesperson vid polisen region Öst.

Inrikes

Ökad smittspridning på äldreboenden: "Oroande"

Smittspridningen i Sverige har återigen tagit fart – och ökningen syns även på landets äldreboenden. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Smittspridningen i Sverige har tagit fart – och ökningen syns även på landets äldreboenden. Nu finns en farhåga om att coronaviruset på nytt ska få grepp om de allra sköraste.
– Utvecklingen är väldigt oroande, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Smittspridningen inom omsorgen i Sverige har legat på en låg nivå under flera månader, men har sedan slutet av september ökat ganska kraftigt, säger Greger Bengtsson.

– Det är fortfarande så att ingen kommun har en så omfattande smittspridning i sina verksamheter som i våras, men det är oroväckande eftersom det går uppåt.

Just misslyckandet att stoppa spridningen på äldreboenden i våras har pekats ut som den avgörande orsaken till det höga svenska dödstalet. Nästan hälften av de som har dött med covid-19 i Sverige har varit personer med särskilt boende, enligt statistik från Socialstyrelsen.

Beredskapen ute i landet är dock avsevärt bättre nu än när pandemin började, säger Greger Bengtsson.

– Men får vi ökad smittspridning i landet är det väldigt svårt att hålla ute det från äldreboendena, om de inte helt och hållet ska isoleras från omvärlden.

Slopat besöksförbud

Det nationella besöksförbudet som gällt under en stor del av pandemin slopades den 1 oktober, vilket innebär att kommuner saknar laglig rätt att stoppa besökare. Flera kommuner försöker dock ändå, med goda resultat.

Osby är ett sådant exempel, som "avråder starkt" från besök inom omsorgen.

– Vi har ingen smitta på äldreboendena i vår kommun, och det är därför vi vill agera nu. Vi vill vara proaktiva, säger Lina Bengtsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Osby.

Än så länge har begäran i stort hörsammats från invånarna.

– De allra flesta har förståelse och tycker det är bra att vi vill skydda de boende.

Hon tror dock att det kan bli ett problem i längden om man saknar lagstöd för att stoppa besökare.

– Om det drar ut på tiden kan det bli svårare, då kan folk börja vilja komma igen.

– Man kanske kunde fatta beslut om temporära besöksförbud regionalt? Det hade jag personligen önskat, säger hon.

Snabb smittspridning

Köping är en annan kommun som avråder från besök på äldreboenden, ett beslut som fattades efter det att viruset började spridas på ett äldreboende i slutet av september.

– Vi fick en ganska stor smittspridning fort, med ett tiotal brukare smittade och närmare ett tjugotal medarbetare, säger Annasarah Pavasson, förvaltningschef för vård och omsorg i Köping.

Ingen av de som smittades då har dött och nu börjar samtliga tillfriskna. Men så länge det finns någon som helst smitta kvar på boendena kommer avrådan kvarstå, säger hon.

Greger Bengtsson på SKR menar att utvecklingen visar att det behövs möjligheter att fatta beslut om besöksförbud på regional nivå.

– Det är tråkigt att regeringen inte har tagit tillfället i akt att under tiden för låg smittspridning ta fram den typen av lagstiftning som tillåter beslut lokalt och regionalt.

Isolera demenssjuka

Både SKR och Folkhälsomyndigheten har föreslagit en ändring i smittskyddslagen för att kunna isolera demenssjuka med covid-19, men fortsatt saknas den möjligheten. Även det kan leda till problem, enligt Greger Bengtsson.

– Ska man hindra smitta blir det jätteproblematiskt när det finns demenssjuka personer som inte förstår att man måste isolera sig för att inte smitta andra, säger han.

Annasarah Pavasson i Köping tycker det är en svår fråga som kräver ordentliga etiska avväganden, men menar att det är bekymmersamt med personer som inte förstår vilken fara de kan utgöra för andra.

– Vi vill ju skydda alla. Vi vill att alla ska vara säkra och trygga, säger hon.

Marc Skogelin/TT

FAKTA

Fakta: Antal döda med covid-19 på särskilda boenden

5 988 personer har avlidit i covid-19 i Sverige, enligt statistik från Socialstyrelsen från 26 oktober.

2 766 av dem bodde på särskilt boende (46 procent).

1 581 av dem hade hemtjänst (26,4 procent).

Källa: Socialstyrelsen

Inrikes

Löfven: "En uppoffring för många"

Stefan Löfven uppmärksammar de tusentals som gått bort under pandemin i ett allhelgonatal. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Stefan Löfven uppmärksammar de som gått bort under pandemin och de som ansträngt sig för att minska smittspridningen i ett allhelgonatal på sin Facebooksida. "En person som förlorar en familjemedlem eller en vän, förlorar också en del av sig själv", är en mening som återkom flera gånger under talet.

Han säger att besöksförbudet på äldreboenden lett till att telefonerna gått varma och kramarna blivit få.

– En uppoffring av många människor som gjort att det sista avskedet kanske inte blev som önskades, säger Löfven i talet.

Han avslutar med att säga att saknad bara är en annan form av kärlek – en känsla som bara är den starkaste och finaste som finns. Några uppmaningar om nya restriktioner eller att följa de redan satta togs inte upp i talet.

Inrikes

Kyrkan får oftare nobben – men inte vid döden

Antalet begravningar i Svenska kyrkan minskar inte lika mycket över tid som andra ceremonier. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Antalet kyrkliga ceremonier som dop och vigslar har minskat stort i Sverige sedan 70-talet. Den ceremoni som står sig bäst är begravningar.
– Många av de äldre som begravs nu är folk som har med sig i ryggraden att "begravas, det gör man i kyrkan", säger Barbro Blehr, professor i etnologi.

Andelen barn som döps har halverats sedan 1970. Under samma period har även andelen 15-åringar som konfirmeras och antalet vigslar i Svenska kyrkan minskat stort.

Statistiken talar sitt tydliga språk, allt fler väljer bort ceremonierna i Svenska kyrkan genom livet. Men en ceremoni verkar många ha svårare att avstå – begravningen.

– Även om man inte kommit förr så kommer man då, så sa vi redan på 80-talet, berättar Cristina Grenholm, kyrkosekreterare för Svenska kyrkan.

Enligt henne är antalet begravningar det som alltid har stämt bäst överens med medlemsantalet.

"Välkänt alternativ"

Trots att det är färre som begravs enligt Svenska kyrkans ordning i dag än för 40 år sedan, är minskningen inte lika stor som i de andra kategorierna.

– En del av förklaringen kan vara att många av de äldre som begravs nu är folk som har med sig i ryggraden att "begravas, det gör man i kyrkan", säger Barbro Blehr, professor i etnologi som intresserar sig för hur ritualer etableras och förändras.

Hon tror att demografi spelar in.

– Om du jämför siffran för begravningar med siffran för medlemskap i Svenska kyrkan för 50 år sedan, så kan du kanske se att de korrelerar, säger Barbro Blehr.

Till skillnad från vigslar och dop är begravning något som ofta inte är valbart och inte kan skjutas upp.

– Vi måste inte gifta oss och vi måste inte ha en ritual för ett nytt barn, men vi måste agera när någon har dött, säger Barbro Blehr.

En annan förklaring är att en kyrklig begravning är ett mer välkänt och invant alternativ, tror hon.

– Det är ett starkare ställningstagande att välja en borgerlig begravning.

Behöver inte hitta på

En tredje möjlig förklaring är att kyrkan står ut som en professionell aktör i sorg, även när det gäller dödsfall eller olyckor som inte bara drabbar en enskild familj, menar hon.

– Tänker man så kan man säga att begravningar inte tappar mark lika fort som dop och vigslar eftersom det är en rit som faktiskt fungerar för människor, som de litar på när de är i sorg, säger Barbro Blehr.

Kyrkosekreterare Cristina Grenholm har en till förklaring.

– Det finns en ordning vid begravningen som man inte själv behöver hitta på och det tror jag är en väldig styrka för många. Man kan gå in under en ordning som har funnits över generationer.

Hon tror att behovet av begravningar enligt Svenska kyrkans ordning kommer att fortsätta vara stort.

– Jag hoppas att man fortsätter välja kyrklig begravning för att det är så påtagligt att vi då behöver det ljus och hopp som kyrkan talar om. Även om man inte brukar tänka så till vardags så ser vi att det hjälper människor i deras sorg, säger Cristina Grenholm.

Ellinor Knoxborn/TT

FAKTA

Fakta: Andel religiösa ceremonier över tid

1970

80,6 procent av antal födda döptes

80,7 procent av 15-åringar konfirmerades

79,3 procent av antal vigslar enligt Svenska kyrkans ordning

95,5 procent begravdes enligt Svenska kyrkans ordning

1980

76,2 procent döptes

64,6 procent konfirmerades

57,5 procent vigdes i Svenska kyrkan

93,5 procent begravdes enligt Svenska kyrkans ordning

1990

71,7 procent döptes

63,4 procent konfirmerades

64,0 procent vigdes i Svenska kyrkan

93,3 procent begravdes enligt Svenska kyrkans ordning

2000

72,8 procent döptes

43,1 procent konfirmerades

61,1 procent vigdes i Svenska kyrkan

87,7 procent begravdes enligt Svenska kyrkans ordning

2010

53,7 procent döptes

32,5 procent konfirmerades

36,6 procent vigdes i Svenska kyrkan

80,9 procent begravdes enligt Svenska kyrkans ordning

2019

40,0 procent döptes

22,3 procent konfirmerades

29,7 procent vigdes i Svenska kyrkan

69,7 procent begravdes enligt Svenska kyrkans ordning

Källa: Svenska kyrkan

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Inrikes

Bara enstaka smittfall i skolorna

Smittspridningen har inte påverkats i någon högre utsträckning när skolor öppnat efter nedstängningarna, enligt flera internationella studier. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Allt fler internationella studier pekar åt samma håll – det nya coronaviruset tycks ha svårt att sprida sig i skolmiljö. Men forskarna förstår inte varför. Det borde vara idealiska förhållanden för smittspridning.

Att samla grupper av barn inomhus under en stor del av dagen borde vara det perfekta sättet att sprida covid-19. Trots det visar allt fler stora internationella studier att skolbarn smittas i betydligt mindre utsträckning än vuxna, enligt en genomgång i tidskriften Nature.

– De tycks snarare följa utvecklingen än driva smittan, säger Walter Haas, forskare i infektionsepidemiologi vid Robert Koch Institut i Berlin, till Nature.

Avgränsad omfattning

När skolor och förskolor öppnade efter nedstängningarna i stora delar av världen fruktade många att det skulle leda till nya utbrott. Men när forskare har sammanställt utfallet hittills syns ingen sådan effekt. Och i de fall då det har förekommit sjukdomsfall har det varit i mycket avgränsad omfattning.

En stor italiensk studie har följt utvecklingen i drygt 65 000 skolor som öppnade i september, trots att det då började synas tecken på ökad smittspridning i samhället. Efter fyra veckor hade inte ens två procent av skolorna rapporterat någon smitta – och i 93 procent av fallen handlade det då om endast ett sjukdomsfall per skola. I ett gymnasium upptäcktes ett kluster på fler än tio smittade personer.

Främst mellan vuxna

Resultaten från denna italienska studie är dock fortfarande preliminära, då de bara har genomgått en första granskning för att presenteras i preprint. Men de går i linje med liknande studier i exempelvis USA, Australien, Tyskland och Storbritannien.

En genomgång av forskare vid bland annat London School of Hygiene and Tropical Medicine visar att av 30 bekräftade fall av covid-19 i brittiska skolor under juni, handlade det huvudsakligen om smitta som spreds mellan de vuxna i personalen. Endast i två fall kunde det bekräftas att en elev hade smittat en annan elev. Även dessa resultat är dock preliminära – men stämmer överens med observationer i andra länder.

Ökar med åldern

Anledningen till att barn både tycks bli smittade och sedan sprida covid-19 i betydligt mindre utsträckning än vuxna är fortfarande något av en gåta för forskarna. En möjlig förklaring skulle kunna vara att de har mindre lungor och därmed mindre kraft att skicka ut smittsamma partiklar, resonerar infektionsepidemiologen Walter Haas. En annan förklaring skulle kunna vara att smittade barn sällan utvecklar särskilt kraftiga symtom.

Risken att barn blir smittade och sprider smittan vidare ökar med åldern. En amerikansk studie visar till exempel att andelen barn med covid-19 var dubbelt så stor bland 12–17-åringar jämfört med 5–11-åringar. Walter Haas och hans kollegor publicerade nyligen en studie i Eurosurveillence, som ger en liknande bild.

– Det är tonåringar och lärare som borde vara fokus för förebyggande åtgärder när smittspridningen ökar i samhället, som att bära ansiktsmask eller återgå till distansundervisning, säger Walter Haas.

Jörn Spolander/TT

FAKTA

Fakta: Smittoläget i världen

Den 30 oktober hade 45 120 596 fall av bekräftad covid-19 rapporterats i världen. Antalet döda med covid-19 var 1 182 408.

I EU (samt EEA och Storbritannien) var motsvarande siffror 6 930 071 smittade och 217 104 döda.

Av de 121 167 personer som rapporterats smittade i Sverige den 30 oktober var 8 672 under 19 år.

Källa: ECDC, Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Förslag: Inför global standard på mensskydd

Louise Klintner, doktorand vid Ekonomihögskolan i Lund har varit med och tagit fram förslag till internationell standard för mensskydd. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Alla som har mens är beroende av produkter som bindor, tamponger eller menskoppar. Ändå finns det ingen global standard för hur mensskyddsprodukter ska fungera på ett säkert sätt.
PREMIUM

Andra produkter som vi har i eller nära kroppen omfattas av betydligt mer omfattande produktkontroller än mensskydd. Inkontinensskydd, plåster och kondomer klassas som medicintekniska produkter och för sexleksaker är en ISO-standard på gång.

Samma sak hoppas nu Svenska institutet för standarder och ett antal aktörer ska ske med bindor och tamponger. Ett förslag på nytt standardiseringsområde skickades i veckan in till Copolco, en del av den internationella standardiseringsorganisationen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Låtsades vara polis – åtalas

En man i Norrköping utgav sig för att vara polis. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En civilanställd vid polismyndigheten åtalas för att ha utgett sig för att vara polis och på ett apotek i Norrköping försökt få fram information om misstänkt överförskrivning av läkemedel, rapporterar SR P4 Östergötland.

Mannen åtalas för två fall av föregivande av allmän ställning efter att enligt åtalet försökt utöva påtryckningar på en läkemedelsansvarig person på apoteket och hos apotekschefen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL