Annons

Covid-testning drabbad av leveransproblem

Flera regioner får begränsad provtagningskapacitet för covid-19 under veckan.
Anledningen är att analysmaterial till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) blivit försenat.
Publicerad 19 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Coronastestningen i bland annat region Jönköping kommer att vara begränsad den här veckan. Arkivbild.
Coronastestningen i bland annat region Jönköping kommer att vara begränsad den här veckan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SVA analyserar covid-19-prover åt bland annat regionerna Jönköping, Kronoberg och Örebro.

En inställd leverans från Taiwan gör dock att kapaciteten kommer att halveras den här veckan.

Annons

– I normala fall handlar det om 1 700–1 800 tester per dag. Men den här veckan blir det ungefär halva den summan, säger Henrik Ericsson, chef på den mikrobiologiska enheten på SVA, till TT.

– Det var problem med kvalitetskontrollen på sändningen vi skulle ha fått i förra veckan, men vi får en ny sändning om en vecka.

Enligt Malin Bengnér, smittskyddsläkare i region Jönköpings län, kommer bland annat inneliggande patienter och vårdtagare inom äldreomsorgen att prioriteras under veckan.

"Övriga invånare med lindriga symtom kan tyvärr få vänta längre eller i värsta fall få avstå från provtagning", säger hon i ett pressmeddelande.

"För att undvika smittspridning är det mycket viktigt att alla med förkylningssymtom stannar hemma, oavsett provtagning."

Jens Bornemann/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons