Annons

Sagostund utsatt för nynazistiska attentat

Publicerad 20 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Inga Tvivel, Tant-Henrik,och Carnita Molida i föreställningen "Bland drakar och dragqueens".
Inga Tvivel, Tant-Henrik,och Carnita Molida i föreställningen "Bland drakar och dragqueens".Foto: Peter Knutson

I helgen utsattes två föreställningar av ”Bland drakar och dragqueens” för attentat av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Projektet, i vilket kända svenska dragshowartister läser sagor för barn på bibliotek, skulle ha arrangerats i Nykvarn och Täby. När bibliotekarierna i Nykvarn anlände till jobbet på lördagen möttes de av en lokal som spärrats av med avspärrningstejp. Samma sak hände i Täby dagen därpå. Då hade även lokalen klottrats ned.

Annons

NMR har tagit på sig attackerna.

I slutänden genomfördes båda sagostunderna.

– De som utför de här attentaten har aldrig varit på våra sagostunder, utan verkar ha fördomar om vad projektet handlar om. Det här projektet handlar inte om att indoktrinera barn eller skriva någon på näsan om genus. Barn är smartare än så. Det handlar om att läsa sagor på ett nytt sätt.Vi ger inte upp utan fortsätter att stå upp för frihet, en glittrande saga åt gången", säger projektets initiativtagare Petter Wallenberg till Dagens Nyheter .

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons