Annons

Wallenbergstiftelse siktar på medicinteknik

Publicerad 19 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Marcus Wallenberg hoppas kunna hjälpa till med utveckling av diagnostik och behandling. Arkivbild.
Marcus Wallenberg hoppas kunna hjälpa till med utveckling av diagnostik och behandling. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse sjösätter en ny satsning på "datadriven livsvetenskap", rapporterar Dagens Nyheter . Fram till 2032 ska 3,1 miljarder kronor spenderas på området.

– Jag hoppas att vi kan utveckla diagnostik och behandling som passar cell- och proteinstrukturen hos den enskilda människan. Precisionsmedicin som kan rädda liv, säger Marcus Wallenberg, stiftelsens vice ordförande, till DN.

Annons

Enligt Siv Andersson, professor i molekylär evolution vid Uppsala universitet, kan den största nyttan finnas inom precisionsmedicin.

– Att kunna hitta en sjukdom innan den bryter ut eller att kunna behandla i realtid – där du ser hur en patient svarar direkt på ett läkemedel, säger hon till DN.

I dag delar stiftelsen ut runt 2 miljarder kronor till svensk forskning och utbildning varje år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons