Annons

Starka rapporter bäddar för utdelningsfest

Storbankerna är överlag mycket lönsamma, har stora buffertar och några vågor av kreditförluster syns inte heller till längre efter de stora avsättningarna i första halvåret.
Trycket ökar därmed på myndigheterna att slå upp portarna till en utdelningsfest i banksektorn.
Publicerad 23 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen (FI), väntas ta upp den omstridda frågan om bankutdelningar på konferensen DI Bank 2020 om drygt två veckor. Arkivbild
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen (FI), väntas ta upp den omstridda frågan om bankutdelningar på konferensen DI Bank 2020 om drygt två veckor. ArkivbildFoto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Stora belopp finns trots covid-19-pandemin redan avsatta för utdelningar och återköp av aktier från de stora nordiska bankerna.

Fem av dem har rapporterat i veckan, i tur och ordning Swedbank, Handelsbanken, DNB, SEB och Nordea. Danske Bank släpar efter några veckor och ska presentera sin rapport för tredje kvartalet den 4 november.

De vill dela ut

Annons

Alla fem som har rapporterat är inne på samma spår. De vill dela ut, men kommer att följa rekommendationerna från tillsynsmyndigheter.

Från myndighetshåll har det varit tyst i frågan i veckan, trots att bankerna har radat upp positiva överraskningar vad gäller allt från vinster till räntenetto som kreditförluster.

De svenska bankerna uppmanades i FI:s stabilitetsrapport i juni att avstå från utdelningar tills det att omfattningen på eventuella förluster är mindre osäker. Generaldirektör Erik Thedéen har sedan dess upprepat denna rekommendation, senast i ett anförande i början av september.

Veckans starka bankrapporter har inte föranlett någon reaktion från FI-chefen.

– Det han sade den 1 september gäller fortfarande, säger Victoria Ericsson, presskontakt på FI.

Nästa tillfälle för Thedéen att justera sin rekommendation ligger lite drygt två veckor bort. Han ska den 11 november hålla ett anförande inför bankindustrins elit i Vinterträdgården på Grand Hotel i centrala Stockholm, där tidningen Dagens Industri arrangerar konferensen DI Bank 2020.

– Han kommer att prata om utdelningar på DI Bank, säger Ericsson, utan att avslöja vad budskapet blir.

Kan slå mot förtroendet

Frustrationen är tydlig bland analytiker.

– Det finns inget scenario jag kan se där bankerna inte skulle klara sig och betala en utdelning, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.

Han beskriver stoppet för bankutdelningar som orimligt och varnar för att det kan vara på väg att slå mot förtroendet för regleringen av banksektorn.

Annons

– Kapitalmarknaden kan tappa förtroendet för bankregleringen. Det tror jag redan att vi är på väg att se.

– Vad är det för regler vi har när man ändrar reglerna när det väl gäller? Då tappar man förtroendet för regleringen och det tycker jag är jätteproblematiskt.

För investerare framstår bankaktier som osäkra placeringar, då avkastningen inte går att räkna hem.

– Den här godtyckligheten skapar en volatilitet i bankerna, vilket kan fördyra bankernas finansieringskostnader och göra att aktieägare blir ointresserade av bankerna.

Andreas Håkansson tillägger att för mycket kapital i bankerna på sikt skapar tendenser till osund utlåning, när bankerna jagar avkastning på överskottet.

– Man kanske då börjar låna ut till företag eller hushåll som egentligen inte skulle ha något lån.

Joakim Goksör/TT

Fakta: De stoppade bankutdelningarna

Fakta: De stoppade bankutdelningarna

Tillsynsmyndigheter i Sverige, Norge och eurozonen vill att bankerna avvaktar med utdelningar till 2021 till följd av det osäkra läget i covid-19-pandemin. Den omstridda rekommendationen stoppar utdelningar för mångmiljardbelopp från de nordiska bankerna.

Swedbanks styrelse föreslog före coronakrisen en utdelning för 2019 års resultat på 8:80 kronor per aktie i år, ned från 14:20 kronor ett år tidigare. Det skulle ha gett Swedbankägarna sammanlagt 9,9 miljarder kronor.

SEB drog samtidigt ned den totala utdelningen till 6:25 kronor, från 6:50 kronor (inklusive extra utdelning) året före. Sammantaget skulle det ha gett en utdelning på totalt 13,5 miljarder kronor 2020.

Handelsbanken lämnade sin utdelning oförändrad på 5:50 kronor per aktie, vilket totalt skulle ha gett 10,9 miljarder kronor. Banken har i samband med ett stort omstruktureringspaket meddelat att man inte delar ut något i år.

Norska DNB flaggade i sin kvartalsrapport för tredje kvartalet för att styrelsen överväger en utdelning på upp till 9 norska kronor per aktie för 2019, vid sidan av ett återköpsprogram motsvarande 4 procent av aktierna.

Nordea sänkte också sitt utdelningsförslag i början av året, ned till 0:40 euro per aktie från 0:69 euro per aktie året före. Totalt skulle det ha gett en utdelning på 1,62 miljarder euro, vilket motsvarar nästan 17 miljarder kronor. Ovanpå det har banken satt av ytterligare några miljarder för utdelning nästa år, enligt bankledningen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons