Annons

Babylycka för svenska vattenbufflar

Publicerad 20 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Vattenbufflarna i Fysingens naturreservat har fått tillökning.
Vattenbufflarna i Fysingens naturreservat har fått tillökning.Foto: My Andersson/WWF/TT

Vattenbufflarna Ellen och Maud släpptes ut i Fysingens naturreservat i Sigtuna kommun i maj. Och de verkar trivas, skriver Dagens Nyheter .

– I september fick Ellen och Maud varsin efterlängtad kalv. Besökare som passerat hägnet kan ha haft tur och sett en skymt av ungarna som den första tiden oftast gömt sig i något buskage i väntan på sina mammor, säger Inga Birath von Sydow på Naturskog till tidningen.

Annons

Vattenbufflar är ingen vanlig syn i svenska landskap. Tanken är att Maud och Ellen ska fungera som naturliga naturvårdare genom att beta av vassen i reservatets hagar.

"Vattenbuffeln är fenomenal på att sköta våtmarker. Den kan dyka ner och beta rötter av vass och andra växter på botten. Eftersom den gärna betar och simmar långt ut i vattnet skapar den öppningar och vassfria miljöer där många arter kan trivas, som våtmarksfåglar och groddjur", sade Jenny Jewert, jordbruksexpert på WWF, i ett pressmeddelande inför vattenbuffelsläppet i maj.

Nu när bufflarna fått tillökning kommer deras betesområde att utökas, skriver DN.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons