Annons

"Det ska inte förekomma att någon far illa"

Konståkningsförbundet har fått svidande kritik, inte minst för missförhållandena ute i klubbarna.
För den nya styrelsen, och den nyvalda ordföranden Helena Rosén Andersson, väntar nu ett stort förändringsarbete.
– Det ska inte förekomma att någon far illa i en förening, säger hon.
Publicerad 20 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Konståkningsförbundets nya ordförande Helena Rosén Andersson.
Konståkningsförbundets nya ordförande Helena Rosén Andersson.Foto: Henrik Montgomery/TT

I fjol vittnade svenska konståkare om en osund psykosocial miljö med mobbning, vikthets, psykisk misshandel och en tystnadskultur. Det ledde till att förbundet tog fram en utredning som bekräftade den nattsvarta bilden.

Samtidigt brottades det svenska konståkningsförbundet (SKF) med interna stridigheter och förbundsledningen, med ordföranden Katarina Henriksson som ytterst ansvarig, anklagades för toppstyrning.

Handlingsplan prioriteras

Annons

Vid förbundets årsmöte i slutet av september ersattes Henriksson av Helena Rosén Andersson som ordförande. I en intervju med TT berättar Rosén Andersson om det stora förändringsarbetet som nu väntar.

– Den första och prioriterade frågan är genomförandet av handlingsplanen som beslutades om på årsmötet, säger Rosén Andersson.

Genomförandeplanen, som ännu inte är klar, är en start på arbetet för att få en värdegrundsbaserad verksamhet i alla delar, säger den nya ordföranden. Det är den planen som ligger till grund för att komma till rätta med de missförhållanden som vittnesmål och utredningen visade finns i konståkningen.

– Det ska inte förekomma att ett enda barn och eller ungdom eller någon annan far illa i en förening. Det är självklart att man ska jobba för att få bort missförhållanden, säger Rosén Andersson.

– Vi vill få fram en verksamhet som är för trygga aktiva, trygga tränare, trygga närstående, föräldraperspektivet, och trygga föreningar. Det som förbundet nu tar fram är ett tydliggörande av hur man kan lösa konflikter och vart man vänder sig för att få stöd.

Vill vara attraktiv

Redan 2018 införde SKF ett elitlicens- och föreningslicenssystem där värdegrundsarbetet är centralt.

– Uppenbart har det inte varit tillräckligt, utan när du får en sån här larmrapport måste du ta det på allvar och jobba vidare.

Andra prioriterade områden för den nya SKF-styrelsen är att genomföra en förbundsutvecklingsplan och att öka transparensen och kommunikationen mellan förbund, distrikt och föreningar.

– Det som vi nu riktar in oss på är för att att vara en attraktiv idrott framöver. För att vilja vara aktiv i en konståkningsförening, för att vilja vara tränare och för att vilja vara ideellt arbetande funktioner så måste det vara trygga miljöer och positiva miljöer, så klart, annars är man inte attraktiv som sport.

Trots turbulensen är svensk konståkning fortfarande attraktiv och har till och med blivit ännu större.

Annons

– De senaste två åren har konståkningen vuxit med 24 procent, det är 38 650 medlemmar nu, säger Rosén Andersson.

Undantag för elitidrottare

En högaktuell fråga för svensk konståkning, som det i coronatider förstås finns frågetecken kring, är VM som ska arrangeras i Globen i Stockholm i mars.

– Beskedet från ISU (det internationella förbundet) är att VM ska genomföras - med publik, i begränsad form eller utan publik. Här sker löpande avstämningar för att säkerställa att vi genomför VM enligt förutsättningar som ISU vill genomföra det. Och att vi har en kostnadstäckning i den delen, så det inte finns en ekonomisk risk för SKF.

Den svenska regeringen meddelade under tisdagen att de gör undantag för elitidrottare kring inreserestriktionerna, vilket lär räta ut det frågetecken som legat runt mästerskapet.

Ingela Ahlberg/TT

Fakta: Helena Rosén Andersson

Fakta: Helena Rosén Andersson

Född: 1966 (54 år)

Bor: Både i Stockholm och i Lerum.

Familj: Man och två barn.

Arbete: Justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

Konståkningsbakgrund: Kommer från en konståkningsfamilj, pappan Birger Rosén var ordförande i konståkningsförbundet 1985-1998 och startade Lerums KK 1982. Började åka som fyraåring, slutade vid 15 års ålder och blev tränare. Efter 15 års uppehåll kom hon tillbaka som ledare i Lerums KK. Var ordförande i klubben mellan 2008 och 2020.

Aktuell: Nyvald ordförande i Svenska konståkningsförbundet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons