Annons

Fyraåring död efter hjärtoperation

Publicerad 20 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Skånes Universitetssjukhus ( SUS ) i Lund. Arkivbild.
Skånes Universitetssjukhus ( SUS ) i Lund. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Barnets buksmärtor togs för förstoppning – trots att det egentligen rörde sig om en ovanlig komplikation efter en hjärtoperation. Nu har fyraåringens död vid Skånes universitetssjukhus i Lund lex Maria-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Sydsvenskan.

Dödsfallet inträffade förra året, och flera faktorer kan ha orsakat barnets död. Bland annat fanns det röntgenfynd som pekade på att barnet led av en sjukdom i magen – information som dock aldrig blev riktigt tydlig för de läkare som sedan ansvarade för flickans vård.

Annons

– Man gjorde inte kopplingen att flickan skulle drabbas av en så allvarlig komplikation som det skulle visa sig sedan att hon hade, säger chefsläkare Marie Ekberg till tidningen.

Bland förslagen till åtgärder för att något liknande inte ska ske igen föreslås att kommunikationen inom och mellan olika vårdspecialiteter förstärks. Dessutom planeras en utbildning på ämnet diagnostiska fel.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons