Lagfarter Nsk

Nya ägare till hus i Hästveda

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Michael och Emelie Elisabet Törnberg, 36 och 35 år, från Hässleholm är nya ägare till fastigheten på Karlavägen 34 i Hästveda. Husets byggår är 1973 och det har en boyta på 192 kvadratmeter. Säljare är Louise Landin. Affären blev klar i oktober 2020 och köpesumman blev 1 200 000 kronor.

För mindre än en månad sedan såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Högabergsvägen 23. Där såldes ett 148 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 1 250 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Skrällen: Klæbo besegrad för första gången på två år

Erik Valnes besegrade Johannes Høsflot Klæbo. Emil Iversen blev trea.
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva /TT
Sport
Sport Johannes Høsflot Klæbo vann alla individuella sprintar han ställde upp i under fjolårssäsongen.
Men i Ruka blev kungen av sprint besegrad för första gången på två år av landsmannen Erik Valnes, 24.
– Det har varit en dröm sedan jag var en liten grabb, säger Valnes.

Johannes Høsflot Klæbo såg ut att gå mot seger i finalen och gjorde ett litet ryck i den sista backen.

Men landsmannen Erik Valnes var den enda som tog upp kampen och i toppen av backen var han också förbi.

På upploppet var Valnes sedan starkare och kunde vinna för första gången i världscupsammanhang.

– Det är första världscupsegern och det har varit en dröm sedan jag var en liten grabb. Det är väldigt stort för mig, säger en emotionell och tagen Erik Valnes.

Senast Klæbo förlorade var just i Ruka när han blev tvåa där 2018. Sedan dess har han 15 raka segrar i individuell sprint.

Norge gjorde precis som Sverige och fyllde hela pallen. Emil Iversen nöp tredjeplatsen.

För svensk del var Johan Häggström den enda som tog sig till semifinal, där han blev utslagen.

Simon Norberg/TT

Inrikes

Långa straff yrkas för misstänkt hedersmord

Inrikes
Inrikes Åklagaren Lindha Strömberg yrkar på långa straff för en man och hans två söner som åtalats för att ha knivmördat en man på en buss i Kiruna i somras. Ett hedersmotiv ligger bakom mordet, enligt åklagaren.
– Det ska få genomslag i försvårande riktning, säger hon till SVT Nyheter Norrbotten.

Lindha Strömberg yrkade under den avslutande förhandlingsdagen i tingsrätten under fredagen på att den 47-årige pappan ska dömas till livstids fängelse för mord.

Även för hans två söner, 17 och 15 år gamla, yrkade Strömberg på stränga straff.

– Gällande den 17-åriga killen yrkar vi på tio års fängelse, där menar vi att straffvärdet är för högt för sluten ungdomsvård, utan han ska få fängelse, säger hon till SVT Nyheter Norrbotten.

– När det gäller den 15-åriga pojken yrkar vi på fyra års sluten ungdomsvård.

Kraftigt övervåld

Påföljden är max för hans ålder.

Pappan och hans två söner har enligt åtalet dödat den 20-årige mannen genom att jaga in honom på en buss i centrala Kiruna och slå och sparka honom samt hugga honom med kniv.

– Det var ett kraftigt övervåld, rättsläkaren har hittat 99 hugg, sade Lindha Strömberg till TT i samband med åtalet.

Samtliga tilltalade har nekat till brott under huvudförhandlingen. 15-åringen erkänner att han utövade våld men hävdar att han gjorde det i nödvärn.

Att det skulle ha funnits ett hedersrelaterat motiv tillbakavisas helt.

Hedersmotiv

Lindha Stromberg anser dock att så är fallet.

Offret och pappans hustru arbetade på samma arbetsplats, och motivet för brottet var just att bevara familjens heder, sade hon till TT i samband med åtalet.

– Det är grundat i att pappan har fått för sig att hans fru haft en relation med målsäganden. Det har pågått under ganska lång tid, att han varit utanför arbetet. Sedan har han tagit med sig sönerna på det här. Jag menar att det tyder på hedersmotiv när man tar med sig familjemedlemmar, säger Lindha Strömberg.

Marc Skogelin/TT

Inrikes

Linde: Vi har rätt lägga oss i Djalalis fall

Utrikesminister Ann Linde (S) hävdar att Sverige visst har rätt att lägga sig i fallet med dödsstraffet mot svenskiranske Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Utrikesminister Ann Linde tillbakavisar Irans påstående att Sverige inte har rätt att lägga sig i fallet med svenskiraniern Ahmadreza Djalali som hotas av dödsstraff.
– Vi har full rätt att lägga oss i det här fallet, säger Linde till TT.

Häromdagen kom beskedet att den svenskiranske läkaren Ahmadreza Djalali skulle föras till Karajfängelset utanför Teheran i väntan på verkställandet av dödsstraffet som han är dömd till efter påstått spionage.

När Ann Linde tog upp frågan med Irans utrikesministern, kom ett officiellt uttalande från iranska utrikesdepartementet som varnade Sverige för att lägga sig i Irans interna angelägenheter.

Full rätt

– Vi anser ju fortfarande att Djalali är svensk medborgare och därför har vi full rätt att lägga oss i det här fallet. Vi har begärt konsulärt tillträde, vi har inte fått det, vi har krävt att dödsstraffet inte ska genomföras och vi har tagit upp den här frågan i alla sammanhang och det har också andra länder och EU gjort, säger Ann Linde.

– Vi har oförtröttligt försökt hitta en lösning. Det var också därför jag tog upp det häromdagen när vi hörde om en försämrad situation för Djalali. Jag har också talat med hans fru och UD har varit i kontinuerlig kontakt med henne de senaste åren.

Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson kritiserar regeringens hantering av fallet.

– Det finns stora frågetecken kring hur regeringen har agerat och hur de agerar nu. Ett av frågetecknen är varför Sverige och UD inte tar hjälp av de länder som erbjudit sig att via sina kontakter och kanaler hjälpa till. USA har gjort det. Sverige har tackat nej, säger Adaktusson till TT.

Inte genomföras

Men Ann Linde avfärdar påståendet.

– Vi har många kontakter med olika länder och självklart går jag inte in på några sådana detaljer. Jag tror inte att Lars Adaktusson tror att vi är så dumma att vi inte tar den hjälp vi får på något sätt. Men vilken hjälp som erbjudits är självklart inte något jag skulle gå in på, säger hon.

Lars Adaktusson är också kritisk till att UD bara kräver att dödsstraffet inte ska genomföras och inte att han ska frisläppas.

– Jag har inte fått något svar. Det innebär ju att man antyder att han har gjort något. Så länge han inte fått någon rättegång och sin sak prövad, så måste man utgå ifrån att han är oskyldig, säger Adaktusson.

Ann Linde svarar inte på frågan varför man inte kräver hans frisläppande.

– Det viktiga nu är att dödsstraffet inte genomförs, säger hon.

Owe Nilsson/TT

Sport

Sverige tappade ledning i EM-kvalet

Christopher Czerapowicz blev bästa poängplockare mot Nederländerna, men Sverige tappade en ledning till förlust. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sport
Sport Sverige föll tungt i EM-kvalet i basket mot Nederländerna i Istanbul. Trots en niopoängsledning i början av andra halvlek blev det förlust med två poäng, 76–78.

Både Sverige och Nederländerna inledde kvalspelet i februari med vinst mot Turkiet och förlust mot Kroatien.

De tre bästa lagen går vidare från gruppen och då Turkiet, som förlorat sina två första matcher, nu har alla stjärnor tillbaka förväntas Sverige och Nederländerna göra upp om tredjeplatsen.

Nu kom svenskarna till spel utan flera av sina stjärnor. Före detta NBA-spelarna Jonas Jerebko och Jeffery Taylor saknas på grund av spel i Euroleague, guarden Ludde Håkansson har testat positivt för covid-19 och William Magarity är axelskadad.

Till en början såg det dock positivt ut i kvalmatchen som spelades i en coronasäkrad bubbla i Istanbul.

Sverige ledde under större delen och i början av andra halvlek var försprånget uppe i nio poäng, 47–38.

Men sedan föll det mesta samman. Sverige gjorde bara 12 poäng i den tredje kvarten och när den var över ledde nederländarna med två poäng. Ett försprång som sedan var uppe i tio poäng med bara 90 sekunder kvar.

Men svenskarna putsade till siffrorna i slutet och såg till att chansen ändå finns kvar om det blir en inbördes kamp mot Nederländerna i kvalet.

Spanienproffset Christopher Czerapowicz, Obradoiro, blev bäste poängplockare med 21 poäng medan Johan Löfberg stannade på 16.

Sverige möter också Kroatien i bubblan i Istanbul på söndag innan kvalet avslutas i februari, bland annat med ett returmöte mot Nederländerna.

Göran Sundberg/TT

Ekonomi

Aktieutdelning okej sex månader senare

Finansminister Magdalena Andersson (S) har satt ner foten. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Reglerna för att betala aktieutdelning kombinerat med statligt permitteringsstöd förtydligas. I praktiken mjukas de upp, beroende på när stödet tagits emot.
Det blir nu okej att dela ut sex månader efter att stödet tagits emot, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

I förra veckan meddelade regeringen att systemet med permitteringsstöd för företag som går på knäna i coronakrisen förlängs till halvårsskiftet 2021.

Nu kommer också detaljerna.

Den mest kontroversiella frågan i stödet har handlat om företag ska få ge aktieutdelning om man tagit emot statligt stöd. Hittills har signalen, även om Tillväxtverket slirat en aning på reglerna och hotat göra dem hårdare, varit att det inte varit tillåtet med utdelning under hela 2020 om stöd mottagits.

Lag och tolkning

Så har reglerna tolkats, men har varit upp till Tillväxtverket att göra en bedömning. Enligt regeringen innebär reglerna framåt att det nu blir en skarp gräns, något som inte funnits tidigare i lagen.

Med de nya förlängda reglerna, som gäller för permitteringsstöd från 1 december i år till 30 juni 2021, gäller att utdelning är förbjudet inom en tidsperiod två månader innan stöd mottagits och sex månader efter. Alltså går det bra att plocka ut stöd exempelvis fram till sista mars och sedan göra en aktieutdelning i oktober nästa år.

– Det är en avvägning, säger Magdalena Andersson på frågan hur tidsperioderna har räknats fram.

– Många företag har efterfrågat vad som nu gäller, säger hon.

Tillväxtverket bestämmer

Däremot kan hon inte säga exakt vad som gäller för stöd som betalats ut fram till nu. Tillväxtverket flaggade i ett utskick för några veckor sedan till vissa berörda att det även skulle bli förbjudet med utdelningar hela 2021. Den frågan äger fortfarande myndigheten och besked väntas inom någon vecka, var budskapet nyligen.

Det är knappast sannolikt att Tillväxtverket skulle stå fast vid vad de kallade ett arbetsmaterial när uppgifterna om utdelningsförbud för hela 2021 läckte ut. Då skulle lag och Tillväxtverkets eventuella tolkning tillämpning krocka.

Enligt regeringens förslag, som är överenskommet med Centern och Liberalerna, gäller också att koncernbidrag blir okej enligt reglerna som gäller framåt. Det diskvalificerar inte för permitteringsstöd.

För att stävja fusk ska det också framåt krävas revisorsintyg för företag med lönesummor över 400 000. Och för det kan man få en stödpeng på uppemot 10 000 kronor.

Olle Lindström/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Utrikes

Medier: Kärnenergiforskare i Iran död i attack

Utrikes
Utrikes

Den framstående iranske kärnenergiforskaren Mohsen Fakhrizadeh har dödats i en attack utanför huvudstaden Teheran, rapporterar statliga iranska medier.

Rapporterna gör gällande att forskaren avled på sjukhus efter att ha attackerats tidigare under fredagen.

Kultur och nöje

En debut präglad av ljus och mörker

Cosima Olu lät albumet Magnolia växa fram i Stockholms skärgård. Naturen har en stor och positiv inverkan på henne.
Kultur och nöje
Musik Hon har turnerat med flera av Sveriges största artister och hyllades för att ha återuppväckt den svenska soulen när hon släppte sin första ep Head in the clouds för fem år sedan. Nu är äntligen Cosima Olus fullängdsdebut Magnolia här – döpt efter det stora vackra trädet i föräldrahemmets trädgård i Malmö.

Artisten Cosima Olu, eller Cosima Lamberth som hon egentligen heter, försöker att verkligen stanna upp och njuta av nuet. Hennes första fullängdsskiva har äntligen släppts, och hon är riktigt stolt över den - inte minst för att den är som är ett porträtt av henne själv och illustrerar ett viktigt kapitel av hennes liv.

– Nej, det är ju inte varje dag som man släpper ett album direkt, haha, så det är väldigt kul att få visa min grej nu. Vem jag är. Magnolia handlar mycket om mina senaste sex år som verkligen har varit upp och ner, säger Cosima Olu.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ingen ljusning efter medlingsmöte om Etiopien

En etiopier tittar på premiärminister Abiy Ahmed på nätet tidigare i veckan.
Foto: Samuel Habtab/AP/TT
Utrikes
Utrikes Sändebud från Afrikanska Unionen (AU) har diskuterat Tigray-kriget med Etiopiens premiärminister i huvudstaden Addis Abeba.
Inga konkreta framsteg rapporteras dock. Premiärminister Abiy Ahmed säger i ett uttalande efter mötet att han uppskattar "gesten".

Abiy Ahmed meddelade i går att militären inleder "slutfasen" i offensiven i Tigray efter att regeringens ultimatum till Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) gått ut. Ultimatumet avvisades av regionens ledare.

Under fredagen tog premiärministern emot tre afrikanska tidigare presidenter– Joaquim Chissano från Moçambique, Ellen Johnson Sirleaf från Liberia och Kgalema Motlanthe från Sydafrika, i Addis Abeba. Mötet var tänkt att "hjälpa till att medla mellan konfliktens parter" i Etiopien, meddelade Sydafrikas president Cyril Ramaphosa tidigare i veckan.

"Konstitutionellt ansvar"

I ett uttalande säger Abiy Ahmed att han uppskattar "denna gest och det ståndaktiga engagemang som detta visar för principen om afrikanska lösningar på afrikanska problem".

Men regeringen har ett "konstitutionellt ansvar att tillämpa rättssäkerheten i regionen och i hela landet", säger han.

Abiy Ahmed har tidigare sagt att han inte kommer att tala med ledarna för TPLF om de inte är besegrade eller ger upp. Enligt honom gjordes många försök att förhandla med TPLF innan militära åtgärder beordrades den 4 november.

Civila kan drabbas

Människorättsorganisationer befarar att civila kan drabbas hårt i offensiven. Enligt FN befinner sig runt 200 hjälparbetare i regionhuvudstaden Mekele.

Tusentals människor tros ha dödats under tre veckors strider i Tigray och över 43 000 människor har flytt över gränsen till Sudan. FN bedömer att 1,1 miljoner etiopier kommer att behöva hjälp som en följd av konflikten.

Enligt UNHCR kan närmare 100 000 eritreanska flyktingar som befinner sig i Tigray få slut på mat redan på måndag om leveranser inte kommer fram.

Etiopiens federala regering har kapat internet och telefon-förbindelser och hindrar människor från att ta sig till och från Tigray, vilket har gjort det svårt att bekräfta uppgifter om vad som händer där. Det är ännu på fredagen oklart om attacken på Mekele börjat, eller hur nära styrkorna befinner sig staden.

FAKTA

Fakta: Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring 6 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre och i slutet av förra året lämnade partiet TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.

Sedan Abiy Ahmed kom till makten 2018 har en rad tigreanska befattningshavare blivit avsatta, sparkade eller åsidosatta – något som enligt den federala regeringen skett som ett resultat av insatser mot korruption. Tigreaner har å sin sida sett regeringens åtgärder som ett sätt att minska deras inflytande.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL