Annons

SD ber KU granska Ygeman

Sverigedemokraterna begär att riksdagens konstitutionsutskott ska undersöka om energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) har ägnat sig åt ministerstyre av Svenska kraftnät.
Publicerad 20 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Sverigedemokraten Mattias Bäckström Johansson KU-anmäler energiminister (S) Anders Ygeman för att få utskottet att undersöka om ministern ägnat sig åt styrning av Svenska kraftnät. Arkivbild.
Sverigedemokraten Mattias Bäckström Johansson KU-anmäler energiminister (S) Anders Ygeman för att få utskottet att undersöka om ministern ägnat sig åt styrning av Svenska kraftnät. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Bakgrunden är en överenskommelse som regeringen träffade med Stockholm Exergi och elnätsbolaget Ellevio i oktober förra året om extra elkapacitet i Stockholm. Som en följd av det fick myndigheten Svenska kraftnät i uppdrag att ersätta Stockholm Exergi med ett årligt belopp i tolv år framåt.

Sverigedemokraterna anser, genom sin energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson, att det finns skäl att granska om regeringen i flera steg tvingat Svenska kraftnät att i efterhand anpassa sina beslut till den överenskommelse ministern redan hade träffat med de båda bolagen.

Annons

– Det är märkligt att ärendegången har varit den omvända, att man i del efter del anpassat sig till det regeringen kommit överens om istället för att först gör en analys av elbehovet och sedan arbetar för att lösa det, säger Mattias Bäckström Johansson.

Lars Larsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons