Filmfredag

Färgstarkt och lite läskigt bioäventyr

Nelly och Roberta.
Foto: Foto: Gabriel Mkrttchian
Kultur och nöje
Filmrecension Gunilla Wedding har sett monsterfilmen Nelly Rapp - monsteragent och tycker att det är en perfekt familjeunderhållning i höstmörkret.

Det är 17 år sedan författaren Martin Widmark och illustratören Christina Alvner presenterade sin monsteragent Nelly Rapp för läsarna för första gången. Sedan dess har tioåriga Nelly och hennes charmiga hund London i 20 böcker och en radiojulkalender varit i närkontakt med allt från varulvar, sjöodjur och spöken till vampyrer och Frankensteinare och lärt oss att det som är läskigt på ytan alltid har något gott på insidan.

Bokens ton perfekt fångat

Nu tar Nelly Rapp steget över till vita duken och regissören Amanda Adolfsson (Unga Sophie Bell och ungdomsserien Eagles bland annat) har tillsammans med manusförfattaren Sofie Forsman och en fantastisk skådespelarensemble fångat bokens ton perfekt och samtidigt gjort ett självständigt, färgstarkt, roligt och lite läskigt bioäventyr för både barn och deras medföljande vuxna.

Handlingen är en sammansmältning av böckerna, med lite tilldiktning, och börjar med höstlov och Nelly på besök hos morbror Hannibal. I hans kråkslott får hon sitt lystmäte av så väl äventyr som vänner. Hannibal och hans bästa vän Lena-Sleva är nämligen monsteragenter med uppdrag att skydda människor från monster och monster från människor och i kråkslottets källare ligger Monsterakademin där nya agenter utbildas. Naturligtvis vill Nelly, ivrigt påhejad av Lena-Sleva, bli agent men Hannibal är motsträvig eftersom Nellys mamma, också hon agent, försvann spårlöst under en varulvsjakt.

Dramatiskt värre blir det när monsteragentledaren Vincent presenterar en ny strategi för monsterarbetet - monstren ska anpassas och göras om - och Nelly samtidigt blir vän med Frankensteinaren Roberta och hennes monsterkompisar. När deras tillvaro hotas av Vincent är det bara Nelly som kan rädda dem ...

Kemin mellan Mörck och Gross en höjdpunkt

Spänningen byggs snyggt upp mot en dramatisk kampen-mot-klockan-upplösning och på vägen är det en njutning att befinna sig i filmens stämningsladdade miljöer - Hannibals kråkslott, Robertas spindelvävstäckta ruckel och den mörka ruskiga skogen mellan - och att lära känna de originella karaktärer som befolkar Nelly-världen.

Matilda Gross som tidigare bland annat medverkat i musikalen Matilda på Malmö opera, gör sin första filmroll som Nelly med sprudlande naturlighet och kemin mellan henne och Marianne Mörck som Lena-Sleva tillhör filmens höjdpunkter.

Johan Rheborg är mitt i prick som morbror Hannibal och Björn Gustavsson verkar njuta av varje sekund som den välstajlade agentledaren Vincent. Varje monsterroll är också castad med fingertoppskänsla och själv faller jag handlöst för Lily Wahlsteens Frakensteinare och David Wiberg som vampyren och veganen Lukas.

Nelly Rapp är perfekt familjeunderhållningen i höstmörkret och det är glädjande att filmen inte väjer för det läskiga eller det lite sorgliga utan bara balanserar det fint med humor och värme.

Enda invändningen är att budskapet om att alla duger som de är - både monster och människor - trummas in väl övertydligt. Det finns naturligt i berättelsen och behöver inte sägas ut ett antal gånger också.

FAKTA

Filmrecension

Nelly Rapp - monsteragent

Regi: Amanda Adolfsson.

Medverkande: Matilda Gross, Johan Rheborg, Marianne Mörck, Björn Gustafsson, Lily Wahlsteen med flera.

Kultur och nöje

Matilda på monsterjakt

Matilda Gross som Nelly Rapp.
Foto: PER LARSSON
Kultur och nöje
Film Efter att ha spelat den smarta, bokslukande flickan Matilda i Malmö operas uppsättning av Matilda the musical förra året, gör nu elvaåriga Matilda Gross från Höllviken långfilmsdebut i Nelly Rapp – monsteragent.
– Det var otroligt spännande och kul att få göra en långfilm och jag lärde mig så mycket, säger Matilda glatt.

Hur skulle världen se ut om monster levde mitt bland oss? I den nya filmen Nelly Rapp – monsteragent med premiär på fredag, får vi besöka ett universum där världen är sig lik men ändå inte.

I centrum står flickan Nelly Rapp (Matilda Gross) som ska spendera höstlovet hos sin morbror Hannibal (Johan Rheborg) och hans vän Lena-Sleva (Marianne Mörck), båda hemliga monsteragenter, i deras stora kråkslott. Den från början tänkta harmlösa vistelsen mynnar rätt fort ut i en spännande monsterjakt men också i en varm historia om vänskap.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Hugh Grant: Därför tog jag en lång paus

Hugh Grant fick nog. Arkivbild.
Foto: Paul Drinkwater/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hugh Grant säger att han "fick nog" av att göra film under en period och att filmindustrin i Hollywood "gav upp" sitt hopp om honom.

– Jag utvecklade en dålig attityd kring 2005, strax efter att jag hade spelat in "Music and lyrics". Sedan gjorde jag en film 2009 med Sarah Jessica Parker och den blev en otrolig kalkon, säger han i en intervju med Los Angeles Times och fortsätter:

– Det var aldrig jag som gav upp mina förhoppningar om Hollywood, det var Hollywood som gav upp allt hopp om mig.

Han säger att hans dagar som romantisk huvudrollsinnehavare var över och att han då fick tid över till annat. Mellan 2005 och 2012 satte han knappt sin fot på en inspelningsplats. På sistone har Hugh Grant dock återvänt till filmens och även tv-seriernas värld. Han spelar nu mot Nicole Kidman i "The undoing" på HBO.

Hugh Grant, 60, har också blivit pappa på äldre dagar och har tre barn tillsammans med svenska Anna Eberstein. Han har även ett barn från ett tidigare förhållande.

– I stället för att vara den här halvt förtvinade, medelålders golfspelaren har jag plötsligt ett liv fullt av kärlek. Jag älskar min fru och mina barn och de älskar mig. Jag har plötsligt, ovanligt nog för en engelsman, tillgång till en massa känslor. Nästan för mycket tillgång. Det är svårt att inte låta det svämma över ibland, säger han.

Kultur och nöje

Carey, jullåten och pengarna

Mariah Carey. Arkivbild.
Foto: Brent N. Clarke/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det lackar mot jul, och det säkraste tecknet på det är varken adventsstjärnor eller annalkande luciatåg.
Nej, det är att Mariah Careys "All I want for christmas is you" hörs överallt. Alltså ÖVERALLT. I taxin, i affären, på radion, på kompisarnas spellistor.

"All I want for christmas is you" släpptes för 26 år sedan, men bara fortsätter att växa och dra in stålar. Förra året blev den för första gången någonsin etta på amerikanska Billboardlistan, och har utöver det toppat listor i över 30 länder. Den är den bäst säljande jullåten av en kvinnlig artist någonsin.

Och det märks i Careys plånbok kan man säga. För några år sedan räknade The Economist ut att låten dragit in över 511 miljoner kronor bara i royalties, och då räknas inte pengarna för de uppskattningsvis 16 miljoner exemplar singeln sålts i.

I fjol drog låten in över fem miljoner kronor i royalties bara under perioden november till julhelgen, och den summan lär öka ytterligare i år — som varje år sedan 1994. Till exempel på den svenska singellistan närmar sig "All I want for christmas is you" traditionsenligt toppen och ligger just nu på plats fem - ett jultecken säkrare än något annat.

Sara Haldert/TT

FAKTA

Fakta: "All I want for christmas is you"

Skriven av Mariah Carey och Walter Afanasieff.

Finns med på Careys fjärde studioalbum "Merry christmas" som släpptes 1994.

Är den bäst säljande julsingeln av en kvinnlig artist någonsin, och en av de bäst säljande singlarna av någon artist över huvud taget.

Carey har gjort flera nya versioner av låten, bland annat till sitt eget album "Merry christmas II you" 2010 och som duett med Justin Bieber på hans album "Under the mistletoe" 2011.

Låten har mer än 650 miljoner visningar på Youtube och finns med i Guinness rekordbok för flest strömningar på Spotify under en enda dag (10,8 miljoner 25 december 2018) och flest veckor på brittiska singellistan för en jullåt (20 veckor).

Kultur och nöje

Artister donerar till coronadrabbade

Nile Rodgers. Arkivbild.
Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nile Rodgers, Liam Gallagher, Eric Clapton och FKA Twigs finns bland de artister som nu donerar föremål till förmån för brittiska industriarbetare som förlorat jobben i spåren av coronapandemin.

Bland sakerna som auktioneras ut finns en tidigare osläppt låt av Roger Wilson, FKA Twigs scenmasker samt signerade gitarrer av Nile Rodgers, Eric Clapton, Liam Gallagher, Elbow och Nick Cave, skriver NME.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Englund ångrar krav på Engdahls avgång

Horace Engdahl och Peter Englund 2002. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Akademiledamoten och författaren Peter Englund ångrar att han krävde att Horace Engdahl skulle uteslutas ur Svenska Akademien.
PREMIUM

I SVT:s "Min sanning" säger han att han fortfarande står bakom åsikten att Engdahl genom att stötta den så kallade kulturprofilen var drivande i den process som försatte Akademien i kris, men att han inte bröt mot några stadgar i egentlig mening.

"Det stämmer, men det är inte en stadgeenlig grund för en uteslutning. Att kräva att någon ska slängas ut utan att ha begått ett fel mot stadgarna, och att göra det offentligt sådär, det tycker jag att jag gjorde fel", säger han i programmet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Kultur och nöje

Juliga böcker till advent

En bok där man format sidorna till ett hjärta.
Foto: Unsplash
Kultur och nöje
Litteratur Tänd ett ljus och låt det brinna. Men läs också en bok. Eller novell. Kultur- och nöjesredaktionen listar ett urval av årets juliga titlar som ger extra julstämning. För stora som små.

Snöig skräck och klassisk jul för stora och små

Bokomslag med spöke och bild på en kvinna.
Kristina Ohlssons Spökhusets hemlighet.
Foto: Thron Ullberg
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Julmys och magi för alla små nissar

Kultur och nöje
Ung kultur - julspecial Eva Emmelin har kollat igenom årets skörd av julböcker till barn och ger dig de bästa tipsen.

När den stora världen är svår att hantera finns det en lättnad i att ta sig an varje dag med ett barns nyfikenhet. Att förutsättningslöst fråga Julen, vad är det? så som Laura Di Francesco (Rabén & Sjögren) ger ett fokus på det lilla. På doften av clementiner, ljuslågans fladder och polkagrisens bitiga sötma. Det finns en värme i Di Francescos mjuka färgval och små, nära detaljer som gör gott i en orolig tid.

Även hästen Pytte, som vi känner från flera tidigare böcker (missa dem inte i radioteater-tappning på SR Play!), tar sig an frågan om julen och allt som hör den till. I Nu blir det jul, Pytte (Rabén & Sjögren) låter Ingrid Flygare den lilla ponnyn bli något av en julens räddare, även om det finns en gårdstomte i bakgrunden som gör mycket av jobbet. Gårdsmiljön är helt rätt för de klassiska julinslagen, och Pytte och hans vänner skapar stämning på sitt alldeles eget sätt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Passion för julkonfekt och 1800-talet

Amanda Hellberg är aktuell med Jul i krinolin.
Foto: David Fisher
Kultur och nöje
Litteratur 1800-tal, romantik, mystik, jul och inte minst julkonfekt. I nya Jul i krinolin har den Oxfordbosatta svenska författaren och illsutratören Amanda Hellberg lämnat skräck och spänning med Maja Grå i centrum och skrivit sin första kärleksroman. Kulturredaktionen skickade iväg ett antal nyfikna mailfrågor till Oxford..

Vad handlar Jul i krinolin om?

- Det är en historisk kärleksroman som utspelar sig i ett vintrigt Sverige år 1870. Den fattiga Lovisa Lind har överlevt nödåren och bestämt sig för att utvandra till Amerika, men först ska hon hjälpa till på en vinterbal på baron von Drevers avlägsna gods. Han omges av dunkla rykten men får hennes frusna hjärta att tina trots att ett förhållande vore otänkbart. Ändå dras Lovisa in i en storm av omöjlig förälskelse och alltmer mystiska händelser. Geografiskt och själsligt ligger berättelsen inte så långt från Kristinas och Karl-Oskars Småland, och inte heller så långt från Gösta Berlings Värmland. En läsare sa att han kom att tänka på Fanny och Alexander, det var glädjande eftersom jag inspireras mycket av film. Jul i krinolin är en underhållande roman med djup, och en hyllning till författarna jag älskar inom den klassiska romantiska traditionen, som Selma Lagerlöf och Charlotte Brontë.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL