GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Politik är i grunden som ett familjegräl

KRÖNIKA • Publicerad 21 oktober 2020 • Uppdaterad torsdag 15:04

Politik är att vilja, myntade Olof Palme en gång. Uttrycket har blivit bevingat och fått många politiska efterföljare att säga det i tid och otid. Politik är ett invecklat, trassligt, tillkrånglat och många gånger simpelt spel, som om man kokar ner det till grunden låter som ett gräl i en tonårsfamilj. ” Det var ditt fel”. ”Det var du som började”. ” Du är dum i huvudet”.

Politik för de som beskriver sig som bildade, särskilt de som har förmånen att få använda en offentlig plattform som en fackförening, opinionskanaler i digital form eller i tidning, är saken klar: Donald trump är en spritt språngande galenpanna. Putin är livsfarlig. Fox News är fake news och Sverigedemokraterna är essensen av all reaktionär smörja.

Vi lever med det dagligen, utan att reflektera särskilt mycket kring det.

Jag har skrivit om politik i några decennier. Lokal, regional, nationell och europeisk. Jag tycker förstås att politik är något av det viktigaste som finns, eftersom det är ju fundamenta för vår västerländska demokrati och frihet.

Sanningen att säga så är politik inte favoritsysselsättningen för en mycket stor del av befolkningen. De som inte lever på politiken, eller har den som hobby, tycker förstås att politik är en huvudsak.

Det som har hänt de senaste åren är att de härskande politiska klasserna i Stockholm och i universitetsstäderna möter den apolitiska klassen med förvåning och oförstånd och jobbar därför ivrigt på att uppfostra människor som traditionellt inte tror på politik.

Var kritisk till allt. Det finns ingen rörelse, politiskt parti, eller aktivist, som inte har en egen agenda.

De som inte har politiken som yrke har engagerat sig i aktivistiska ytterkantsgrupper. De apolitiska har blivit politiska och hittat en plattform där de med sina verktyg försöker stöpa om samhället i grunden för sin egna höga syftens skull. Polariseringen i politiken förvånar inte ett dugg.

De etablerade politiska klasserna med sina plattformar på ledarsidor, kultursidor, digitala kanaler och i public service har mött sin egen spegelbild. Det är inte alltid så smickrande att tvingas se sin motbild. Gapet mellan höger och vänster blir bara bredare och djupare.

Det är inte så konstigt när alltmer människor känner sig marginaliserade och utanför den politiska debatten. De har kommit underfund med att det inte är så givande att vara politisk boskap längre, som kan fösas fram mot mål som de inte alls sympatiserar med.

Jag vet inte om de har rätt eller fel. Greta Thunberg lockar ungdomar över hela världen att storma mot konsumtionssamhället som skadar miljön. Black Lives Matter får miljoner människor att tåga genom städer och röja bland statyer och monument. Det finns fler rörelser som mobiliserar människor som ska ta itu med alla idioter på den andra sidan, som ju bara är ute i egoistiska och onda syften.

– Var kritisk till allt. Det finns ingen rörelse, politiskt parti, eller aktivist, som inte har en egen agenda. Gå inte i fällan att själv försvara idioter och övergrepp i tron att du annars anses försvara den andra sidans stolligheter och idioti.

Det rådet fick jag av min lärare i samhällskunskap på gymnasiet. Det har jag haft med mig genom livet.

Politiken kan allt som oftast tas med en nypa salt. Sunt förnuft fungerar bra också.

Stefan Olofson är allmänreporter på Norra Skåne i Hässleholm.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.