Annons

Andra virusvågen har kommit till Europa

En andra våg av coronaviruset har nått Europa, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.
Belgien och Polen väljer att skärpa sina restriktioner.
Publicerad 23 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Frankrike är ett av de länder där flest nya fall rapporteras. Arkivbild från Paris.
Frankrike är ett av de länder där flest nya fall rapporteras. Arkivbild från Paris.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Belgiens regering sätter stopp för publik på sportevenemang och inför en gräns på 200 personer i publiken på teatrar, konsertlokaler och biografer. Dessutom stängs nöjesparker i ett nytt försök att bromsa coronavirusets spridning.

Sedan tidigare har restauranger, barer och kaféer hållits stängda i landet, som har drabbats hårt av pandemin.

Trycker på pausknappen

Annons

Men för att försöka att begränsa de negativa ekonomiska följderna handlar det inte om en ny nedstängning, som den som infördes i landet i mars.

– Vi trycker på pausknappen. Vi har ett enda mål, att begränsa kontakter som inte är riktigt nödvändiga, säger premiärminister Alexander de Croo vid en presskonferens, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Det finns ingen lag som kan stoppa viruset, de enda som kan stoppa det är vi, alla tillsammans, säger han.

Smittspridningen har ökat sedan i augusti, främst de senaste veckorna, visar ECDC:s rapport som är organets 13:e sedan pandemins utbrott.

– Vi är helt tydligt i en andra våg. Vi väntar oss en fortsatt ökning av antalet smittade, säger Agoritsa Baka, expert på krisberedskap vid ECDC, till Sveriges Radio Ekot .

Högre åldrar

Enligt den förra bedömningen var smittspridningen tydligast hos personer mellan 20 och 40 års ålder, men nu syns även en ökad spridning i högre åldrar.

Agoritsa Baka uppmanar medlemsländerna att fortsätta satsa på smittspårningen, ge stöd för testning och förbereda sjukvården för ökat tryck och skydda sårbar befolkning.

Allra värst spridning rapporteras i Tjeckien, Belgien, Frankrike, Spanien och Italien.

I Frankrike sprids viruset snabbare nu än under det första utbrottet i våras, säger regeringens vetenskapliga rådgivare, epidemiologen Arnaut Fontanet, enligt Reuters.

– Den nya ökningen började i augusti, säger han till BMD TV, och lägger till att kampen mot covid-19 kommer att vara ett maraton.

I Polen planeras restriktioner för restauranger, som snart bara får sälja hämtmat, enligt Andrzej Horban som är premiärministerns rådgivare när det gäller coronapandemin. Han säger även till Radio Zet att regeringen kommer att rekommendera människor från 70 år och uppåt att hålla sig hemma.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons