Annons

Gripen debuterade i brasiliansk flyguppvisning

(TT)
Publicerad 23 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Brasiliens president Jair Bolsonaro fick provsitta i Gripenplanet under ceremonin.
Brasiliens president Jair Bolsonaro fick provsitta i Gripenplanet under ceremonin.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Det svensktillverkade stridsflygplanet Saab Gripen invigdes under en ceremoni i Brasiliens huvudstad Brasília på fredagen.

President Jair Bolsonaro deltog i ceremonin tillsammans med försvarsministern Fernando Azevedo e Silva och flygvapenchefen Antonio Carlos Moretti Bermudez. På plats fanns även Sveriges flygvapenchef Carl-Johan Edström och representanter för Saab.

Annons

Under ceremonin fick en leende Bolsonaro provsitta i flygplanets cockpit.

Gripenplanet kom till Brasilien den 20 september, och genomförde sin första flygning i landet några dagar senare. Planet ska nu genomgå tester av bland annat styrsystem, luftsystem och tester av hur det fungerar i tropiska förhållanden, enligt pressmeddelandet.

Brasilien har köpt 36 Gripenplan från Saab. De första flygplanen kommer att levereras till landets flygvapen i slutet av 2021.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons