Annons

Jihadister från Moçambique anfaller Tanzania

Flera personer har dödats i en attack mot staden Mtwara i södra Tanzania. Bakom attacken ligger jihadistgrupper från Moçambique, som nu börjat göra räder in i Tanzania.
Publicerad 23 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Bilder tagna av terrorgruppen IS visar en stor mängd vapen och ammunition som erövrats av Moçambiques armé efter en attack.
Bilder tagna av terrorgruppen IS visar en stor mängd vapen och ammunition som erövrats av Moçambiques armé efter en attack.Foto: Site/AP/TT

En IS-ansluten jihadistgrupp som tagit makten över ett stort område i nordöstra Moçambique har nu tagit på sig ansvaret för en attack mot staden Mtwara, på andra sidan gränsen, i Tanzania.

– Det stämmer att omkring 300 terrorister från Moçambique angrep vår station i Kitaya i Mtwara förra veckan och dödade flera personer, säger polischef Simon Sirro på en presskonferens.

Annons

– Några av de misstänkta är från Tanzania, och samarbetade med andra utanför landet. Vi kommer ta hand om alla som dödar tanzanier. Vi har gripit och förhör flera misstänkta för att få en bild av deras nätverk, säger Simon Sirro.

Jihadistgrupper började attackera mål i norra Moçambique under 2017, och anslöt sig till terrorgruppen Islamiska staten ett år senare under namnet "Islamiska staten provinsen Centralafrika" (Iscap). Det uttalade målet är att skapa ett kalifat i nordöstra delen av Moçambique, som är rikt på naturgas.

Sedan dess har de tagit över flera byar, och i augusti i år erövrades också den viktiga hamnstaden Mocímboa da Praia i nordöstra delarna av landet efter hårda strider.

Förra veckans attack mot mål i Tanzania är inte den första norr om gränsen. Flera poliser och tjänstemän dödades i en rad dåd 2017. I november förra året dödades sex personer i en gränsby, i en attack som Tanzanias polis skyller på terrorgrupper från Moçambique.

Totalt har över 1 000 människor mist livet och hundratusentals drivits på flykt av oroligheterna i norra Moçambique. FN har varnat för hungersnöd i de områden som kontrolleras av jihadister.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons