Annons

Protest mot nedläggning av konsthall

Publicerad 24 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Gustavsbergs konsthall. Arkivbild.
Gustavsbergs konsthall. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Värmdö kommun vill att någon annan ska ta över driften av konsthallen i Gustavsberg, alternativt avveckla verksamheten helt om ingen visar intresse. Nu går flera företrädare för konstinstitutioner i Sverige ut i ett gemensamt upprop mot förslaget. Bland annat har rektorn för Konstfack, vd för Svenska institutet i Paris och flera museichefer skrivit under.

"Som kärnverksamhet i kommunens kulturutbud genererar konsthallen omätbar betydelse för platsens attraktion, identitet och varumärke. Konsthallen bygger ett kvalitativt kulturutbud för Värmdös medborgare, liksom genererar mätbar betydelse för den lokala besöksnäringen, värd att avundas av andra kommuner", skriver de i uppropet.

Annons

Partiet Majoritet för Värmdö presenterade sin budget tidigare i veckan, där förslaget om att konkurrensutsätta alternativt avveckla konsthallen fanns med. Enligt Nacka Värmdö-posten vill kommunen satsa på sin kärnverksamhet vård, skola och omsorg.

Ann Edliden/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons