Inrikes

Säpopolis glömde tjänstevapen på tågperrong

Den Säpoanställda polisen straffas med löneavdrag. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En polis på Säpo glömde en ryggsäck med sitt tjänstevapen, ammunition och magasin på en tågperrong på Lunds centralstation i somras, skriver Kvällsposten .

Enligt en intern disciplinutredning ska polisen snabbt ha insett misstaget och drabbats av en känsla av panik och tog då direkt tåget tillbaka till Lund. Där hade väskan redan omhändertagits av ordningsvakter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt föremål i Borlänge – skola utryms

Flera gator i Borlänge har spärrats av sedan ett misstänkt föremål hittats. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen undersöker ett misstänkt farligt föremål i en bil utanför polisstationen i Borlänge. Flera gator har spärrats av då det finns en risk för detonation, skriver polisen på sin hemsida.

En gymnasieskola bredvid polishuset ska utrymmas och nationella bombskyddet är på väg till Borlänge.

Inrikes

Vision vill att AMV granskar äldreomsorgen

Fackförbundet Vision vill att Arbetsmiljöverket ska granska arbetsmiljön inom äldreomsorgen. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Fackförbundet Vision vill att Arbetsmiljöverket (AMV) ska genomföra en långsiktig tillsynsinsats av arbetsmiljön inom äldreomsorgen, vilket förbundet på tisdagen framförde till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

"Pandemin har blixtbelyst villkoren inom äldreomsorgen. Vi har länge känt till att första linjens chefer inom äldreomsorgen har tuffa villkor", säger Visions förbundsordförande Veronica Magnusson enligt ett pressmeddelande.

Vid den tillsynsinsats inom äldreomsorgen som AMV genomförde 2017–2019 fick samtliga 1 012 inspekterade arbetsgivare inom äldreomsorgen krav utifrån konstaterade arbetsmiljöbrister.

Vision vill nu att Arbetsmiljöverket återupptar tillsynen och genomför en treårig granskning med särskilt fokus på chefernas organisatoriska förutsättningar.

"Äldreomsorgen måste komma till rätta med de omfattande arbetsmiljöbristerna", säger Veronica Magnusson.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

Ica återkallar kallrökt lax

Ica återkallar skivad kallrökt lax i 150-gramsförpackningar med bäst före-datum 16 januari 2021. Arkivbild.
Foto: Dan Strandqvist
Inrikes
Inrikes

Ica återkallar skivad kallrökt lax i 150-gramsförpackningar, eftersom de har fel bäst före-datum. På förpackningarna står det att laxen ska ätas senast den 16 januari 2021, men det korrekta bäst före-datumet går ut redan före jul.

I ett pressmeddelande skriver Ica att det inte är några fel på produkten, utan att laxen återkallas som en försiktighetsåtgärd då den inte bör konsumeras efter den 17 december.

Återkallelsen gäller endast för förpackningar märkta med bäst före-datum 16 januari 2021.

"På ICA gör vi noggranna kvalitetskontroller av alla produkter vi sätter på marknaden. Vi har upptäckt att det står fel bäst före-datum på den nuvarande förpackningen och det är viktigt att kunden får information om detta", säger Lena Sparring, kvalitetschef ICA Sverige i ett pressmeddelande.

Ica utreder nu tillsammans med sin leverantör hur felmärkningen kan ha skett och vilka åtgärder som ska vidtas för att det inte ska ske igen.

Inrikes

Sverige allt mörkare på smittkartan

Ett provtagningskit för covid-19. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Smittspridningen och antalet döda i covid-19 fortsätter att öka och Sverige blir allt mörkare på den europeiska smittspridningskartan.
– Vi har en ökande spridning i alla åldersgrupper just nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

117 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige sedan i fredags, meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt har därmed 6 798 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 260 758 personer har bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

– Vi har en ökande spridning i alla åldersgrupper just nu. Alla regioner har nu fall på iva och även vad gäller dödstalen ser vi också en fortsatt uppgång, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens pressträff.

Om läget internationellt säger han att man möjligen nu ser en platå i spridningen.

– Men det är ett väldigt svårbedömt läge och varierande mellan många länder.

Även inom EU finns stora variationer. Belgien och Nederländerna har en snabb nedgång medan andra länder ser en omfattande spridning.

– Europa har möjligen varit uppe och toppat den här gången, men sedan får vi se hur utvecklingen fortsätter.

Kanske en platå

Sverige mörknar successivt på smittkartan. Andra länder börjar ljusna något, säger Tegnell.

– Vi ligger kanske på någon slags platå, men med en omfattande smittspridning som verkligen inte har avstannat.

Det finns en tillgänglighet på 28 procent gällande landets intensivvårdsplatser.

– Risken att insjukna i covid-19 och behöva vård är fortsatt hög, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har fått signaler från skolvärlden att barn som bor med någon med bekräftad smitta har ställt till det för undervisningen. I samråd med Skolverket har man kommit fram till att det är bättre att barn stannar hemma för att göra det lättare att bedriva verksamheten i skola.

– Men det har inte förändrat vår syn på barnens roll på smittspridningen i samhället, säger Tegnell.

Inga julråd ännu

TT: Stockholm upplever Folkhälsomyndigheten som senfärdiga och har infört besöksstopp inom äldreomsorgen på egen hand, varför har ni inte infört lokala besöksförbud?

– Det är väldigt viktigt att man tar ett sådant här besöksförbud på stort allvar. Det är en stor inskränkning i individens frihet att hindra någon från att besöka dem i vad som är deras hem. Det tycker jag är viktigt att ha med sig, säger Anders Tegnell.

Myndigheten fick en reglering inom området nyligen där man kan införa lokala besöksförbud och har blivit kontaktad av kommuner som skulle vilja införa det. Men det behövs mer information om smittläget innan sådana beslut kan tas, säger Tegnell.

– En process för det håller vi på och tar fram så att vi kan gå tillbaka till de kommunerna och meddela vad vi behöver veta, så att vi verkligen tar de här besluten på ett bra underlag och vid rätt tillfälle.

– Stockholm ingår inte i den kretsen. Möjligen har de pratat med Stockholms smittskydd men vi har ingen notering om att Stockholm har haft kontakt med myndigheten i den här frågan.

FHM föreslår inga förändringar i förordningen om allmänna sammankomster, som rapporterats in till regeringen i dag. Gränsen går vid åtta personer. Arbetet fortsätter dock med arbetet om hur smittsäkra arrangemang kan ordnas i framtiden.

Myndigheten har ännu inte gjort klart de råd som ska gälla kring julfirandet. Nästa vecka tror Anders Tegnell att man kan komma med dessa råd.

– Många på myndigheten arbetar väldigt hårt med det här just nu, säger han.

Inrikes

Släktingen: Larmade socialen i flera år

En kvinna i 70-årsåldern misstänks ha hållit sin son inspärrad i en lägenhet i Haninge kommun, där polisen nu undersöker brottsplatsen.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes I flera år försökte hon larma vården och socialtjänsten om kvinnan och hennes son, hävdar släktingen.
Kvinnan som hittade sonen, skadad och isolerad i en lägenhet, berättar i en intervju med DN om myndigheter som vägrade lyssna.

I söndags kväll hittades en man i 40-årsåldern i en lägenhet i Haninge kommun, söder om Stockholm. Han misstänks ha hållits instängd i flera år av sin mamma, vilket bland annat Expressen rapporterat om.

– Det ska ha varit en nära släkting som har hittat honom, mer än så vill jag inte kommentera utredningen i nuläget, säger Emma Olsson, kammaråklagare vid Södertörns åklagarkammare, till TT.

Enligt den nära släktingen, som Expressen intervjuat, har mannen varit isolerad i 28 år. Polisen kan inte bekräfta den exakta tidsperioden för TT men säger att det enligt sonen rör sig om "en lång period".

Kvinnan i 70-årsåldern har anhållits misstänkt för olaga frihetsberövande samt grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom. Hon nekar till brott.

"Ingen har trott på mig"

Enligt uppgifter till Expressen ska en kvinnlig släkting till mannen ha tagit sig in i bostaden där hon hittade honom knappt talbar. Han ska då ha varit svårt medtagen, tandlös och haft stora variga sår över kroppen.

Den kvinnliga släktingen hävdar i en intervju med Dagens Nyheter att hon under många år larmat om att det inte stod rätt till i lägenheten i Haninge där kvinnan i 70-årsåldern bodde med sin son.

Släktingen säger att hon lyfte frågan i möten med både socialtjänst och sjukvård – och fick svaret att inget brott har begåtts.

– Ingen har trott på mig. Ingen. Ingen, säger den kvinnliga släktingen till DN.

Läkare larmade

Under söndagskvällen fördes sonen från lägenheten till Karolinska universitetssjukhuset. Åklagaren Emma Olsson säger att mannen har behövt opereras på grund av sina skador.

– Det är en läkare som larmat polisen, säger Emma Olsson till TT.

Mannens skador bedöms dock inte vara livshotande, uppger Ola Österling, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.

Under dagen ska polisen besöka sjukhuset för att hålla förhör med sonen.

– Den närmaste tiden ska vi kartlägga den här mannens levnadsomständigheter och hans situation, säger åklagare Emma Olsson.

Bland annat ska man hålla vittnesförhör och lägenheten har spärrats av för en brottsplatsundersökning.

– Senare i eftermiddag eller i morgon ska jag ta ställning till häktningsfrågan, säger Emma Olsson.

Häktningsbeslut måste tas senast på torsdag klockan 12.

Under utredningens gång hoppas åklagaren få svar på när mannen senast var i kontakt med läkare.

Kommunen har kontaktats

Om uppgifterna om den instängda sonen stämmer har han inte haft någon kontakt med myndigheter sedan innan tonårstiden.

Sveriges Radio Ekot har pratat med en person som säger sig ha gått i samma högstadieskola som mannen. Enligt uppgifter till Aftonbladet togs mannen ur skolan i tidiga tonåren.

Håkan Filipsson, pressansvarig vid Haninge kommun, bekräftar för TT att polisen tagit kontakt med kommunen angående en förundersökning om olaga frihetsberövande.

– Vi samarbetar med polisen utifrån det, men mer än så kan jag inte gå in på eftersom det finns misstanke om ett allvarligt brott.

TT: Om ett barn inte dyker upp i skolan under ett antal år, hur kan det inte följas upp av kommunen när det råder skolplikt?

– Eftersom det pågår en förundersökning vill jag inte spekulera i just det aktuella fallet. Rent allmänt vad gäller skolplikt så följer vi upp ärenden.

TT: Vad innebär det?

– Att vi tar reda på vad det är som har hänt – vi hör av oss till familjer och vårdnadshavare. I vissa fall polisanmäls händelsen, säger Håkan Filipsson och betonar:

– Självklart tar vi och alla kommuner skolplikten på allvar.

Klara Stefansson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Inrikes

Bakslag hotar regeringen om gymnasielagen

Maria Malmer Stenergard (M) och en majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott ber regeringen backa om lättnader i jobbkraven för asylsökande. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes En majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott begär att riksdagen drar tillbaka sitt förslag om lättnader i jobbkraven för ensamkommande, i den så kallade gymnasielagen.

– Vi har fattat beslut om att regeringen inte bör genomföra förordningsändringen, säger Maria Malmer Stenergard, ordförande (M) i utskottet.

Hon konstaterar att om partierna röstar som de sagt så kommer det finnas en majoritet för att regeringen ska backa, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Igår meddelade Centerpartiet att det tänker lägga ner sina röster i omröstningen om tillkännagivandet.

Borde backa

Men en förordning är en bestämmelse som regeringen själv fattar beslut om, regeringen är inte självklart bunden av vad riksdagen har för åsikt om innehållet.

– Regeringen borde verkligen backa. Jag har noterat att Morgan Johansson har sagt att han avvaktar riksdagen och nu står det ju klart vad riksdagen tycker, säger Maria Malmer.

Hon hänvisar också till att konstitutionsutskottet har kritiserat regeringen för att gå vidare med ett beslut i ett ärende som gällde Bromma flygplats trots att en majoritet i riksdagen uppmanat den att inte göra det.

Halverade tiden

Regeringen kom med sitt förslag till förordningsändring i förra veckan och skickade ut förslaget på remiss i fyra dygn. Det innebar att ensamkommande som har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd för att läsa in gymnasiet kan få permanenta uppehållstillstånd om de skaffar ett jobb och visar att de kan försörja sig. Hittills har kravet varit att de ska kunna visa att det är en anställning med minst två års varaktighet. Regeringen föreslår att det ska ändras till ett år, med hänvisning till att pandemin har gjort det svårare att hitta jobb.

Lars Larsson/TT

Inrikes

Lungskador bland långtidssjuka i covid-19

Det är oklart hur vanligt det är med långvariga symtom efter covid-19. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Långtidssjuka med covid-19 vittnar om diffusa och långdragna symptom som varar i månader. En ny rapport ger stöd för att långvariga symptom och skador, bland annat på lungorna, förekommer – men kan inte svara på hur vanligt det är.

Patienter som drabbats av långvariga symptom efter covid-19 ser ut att vara en växande grupp. Det handlar ofta om personer som inte varit så sjuka att de behövt sjukhusvård, men däremot har besvär som kvarstår i månader.

På regeringens uppdrag har Statens beredning för social och medicinsk utvärdering (SBU) granskat det vetenskapliga stödet för vård, behandling och rehabilitering av patienter med långvariga symptom efter bekräftad covid-19.

Forskningen är dock än så länge i sin linda. Av över 8 000 granskade artiklar fann SBU bara 26 relevanta studier om långvariga symptom som fanns kvar efter mer än sex veckor sedan insjuknandet.

– De upplevda symptom som rapporterats har varit sådant som de flesta känner igen – trötthet, andfåddhet, försämrat luktsinne, bröstsmärtor, försämrad livskvalitet, ångest, depression med mera, säger Elizabeth Åhsberg, projektledare vid SBU.

Var tredje ung man

Resultat från medicinska undersökningar på patienter visade också att kroppsliga funktioner påverkats.

– Då handlar det framför allt om försämrad lungfunktion och en del lungskador, men också påverkan på hjärta och kärl. I någon studie även förändringar i hjärnan, säger Elizabeth Åhsberg.

Den högsta siffran rörde kvarstående hjärtbesvär i en blandad grupp patienter varav en del hade tidigare sjukdomar. Den lägsta gällde nedsatt lukt- och smaksinne.

I en studie av tidigare friska värnpliktiga uppvisade var tredje ung man någon lungpåverkan sex veckor efter genomgången infektion.

– Det är en intressant studie. På gruppnivå var deras lungor påverkade av covid-19, säger Elizabeth Åhsberg.

Förmodligen är det så att även barn och unga kan drabbas av sena komplikationer efter covid-19, enligt Socialstyrelsen.

Andningsövningar hjälpte

Det är samtidigt oklart hur vanligt det är med långvariga symptom efter covid-19. I studierna varierar det mellan 4 och 78 procent, beroende på vad man tittat på för patientgrupp, symptom och hur undersökningen gjorts.

– Det betyder att det finns vissa symptom som i vissa grupper är vanligare än andra. Och det betyder också att alla som drabbas av covid-19 inte drabbas av långvariga symptom, säger Elizabeth Åhsberg.

Om behandling och rehabilitering identifierades en enda relevant studie. Den rörde rehabilitering av äldre patienter som utfört andningsövningar under sex veckors tid, med positiva resultat.

Drabbade riskerar alltså att få vänta på adekvat hjälp.

– Covid-19 är en relativt ny sjukdom och det tar tid med forskning, säger Elizabeth Åhsberg.

Enligt Socialstyrelsen är detta en utmaning i sjukvården.

– Men det är viktigt att veta att det finns olika typer av specialistmottagningar runt om i landet som har träffat många patienter med långdragna besvär och som man kan höra av sig till, säger Thomas Lindén, enhetschef på Socialstyrelsen.

Andra sjukdomar?

Hur vanligt det är att det ligger någon annan sjukdom bakom de långvariga symptomen är inget SBU studerat. I rapporten ingår enbart patienter med bekräftad covid-19.

Elizabeth Åhsberg konstaterar att många av de upplevda symptomen är allmänna och kan uppstå även vid andra infektionssjukdomar eller andra tillstånd.

– Om man har symptom men inte har fått covid-19 diagnosticerad kan det tyda på att man antingen inte har lyckats diagnosticera infektionssjukdomen, eller att det är något annat. Man ska vara uppmärksam på att det inte behöver vara covid-19 bara för att man har dessa symptom.

Anja Haglund/TT

FAKTA

Fakta: Långtidssjuka i covid

Hur många som är långtidssjuka i covid-19 är det ingen som vet.

Socialstyrelsen har konstaterat att det finns kunskapsluckor när det gäller långtidssjuka med covid-19-symptom.

Symptombilden är varierande. Det kan bland annat handla om utmattande trötthet, huvudvärk, långvarig feber, andningsproblem, hjärtklappning och bröstsmärtor.

Socialstyrelsen har påpekat att det också kan vara andra allvarliga sjukdomar som ligger bakom och att det är viktigt att patienterna inte avvisas från sjukvården.

Även om forskningsläget just nu är skralt är ytterligare hundratals studier om patienter med långvariga symptom på gång, enligt SBU.

Inrikes

Hatbrott motiv bakom vart femte brott

En femtedel av alla brott kan ha hatbrottsmotiv, enligt resultat från Brå:s nationella trygghetsundersökning. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Det kan ligga hatbrottsmotiv bakom vart femte brott i vissa kategorier, enligt en fördjupningsstudie från Brå.
Det handlar exempelvis om misshandel, sexualbrott och personrån.
– Det är en hög siffra, säger Anna Gavell Frenzel, utredare på Brå.

Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterar varje år en stor nationell trygghetsundersökning.

Nu har forskarna tittat närmare på svaren som brottsoffer lämnat i förra årets undersökning, samt motsvarande uppgifter i skolundersökningen om brott och politikernas trygghetsundersökning.

Det visar sig att det bakom många av brotten låg ett hatbrottsmotiv.

Ofta flera hatbrott

– Det vanligaste är man blir utsatt på grund av hudfärg, nationalitet eller etnisk bakgrund. Den typen av hatbrottsmotiv är det vanligaste i alla tre undersökningarna, säger Anna Gavell Frenzel.

Av dem som i den nationella trygghetsundersökningen uppger att de blivit utsatta för exempelvis en misshandel, sexualbrott eller ett personrån anger 22 procent av männen och 18 procent av kvinnorna att det låg ett hatbrottsmotiv bakom.

Bland elever i årskurs nio är motsvarande siffra 10 procent och bland politikerna 8 procent.

Gemensamt för undersökningarna är att det ofta dessutom handlar om flera olika hatbrott vid samma tillfälle.

"Beklämmande påminnelse"

Att det finns hatbrottsmotiv bakom vart femte brott är helt oacceptabelt, enligt Åsa Lindhagen (MP), som är jämställdhetsminister och minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation.

I en skriftlig kommentar till TT kallar hon resultaten för "en beklämmande påminnelse om hur människor i vårt land varje dag utsätts för kränkningar och övergrepp bara på grund av exempelvis hudfärg, religionstillhörighet eller sexuell läggning".

"Låt mig vara glasklar. Rasismen har ingen plats i Sverige. Arbetet för att bekämpa den måste fortsätta”, säger Åsa Lindhagen.

Jens Bornemann/TT

FAKTA

Fakta: Hatbrott enligt trygghetsundersökningen

Hatbrott är brott där motivet är rädsla, fientlighet eller hat gentemot en viss nationalitet, etnisk bakgrund, hudfärg, religion, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet.

I den senaste nationella trygghetsundersökningen från Brå (Brottsförebyggande rådet) uppgav var femte person som utsatts för vissa brott att det fanns ett hatbrottsmotiv.

Brotten där hatbrottsmotiv finns med som svarsalternativ i undersökningen är misshandel, hot, sexualbrott, personrån, trakasserier och nätkränkning.

Det är en något högre andel av de brottsutsatta männen (22 jämfört med 18 procent av kvinnorna) som anger ett hatbrottsmotiv.

Bland männen är hatbrotten vanligast i åldersgruppen 25–44 år, medan det bland de utsatta kvinnorna var vanligast i ålderskategorin 65–85 år.

Källa: Brottsförebyggande rådet (Brå).

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL