GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Storslagna planer för Lekoseum

För att minst fördubbla antalet besökare och utveckla sin verksamhet vill Lekoseum flytta från sin nuvarande lokal till Briohuset.
Osby • Publicerad 24 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Museichefen Ann Häljesgård vill att museet, butiken, restaurang och arkiv ska hamna i samma lokaler.
Museichefen Ann Häljesgård vill att museet, butiken, restaurang och arkiv ska hamna i samma lokaler.Foto: Kajsa Wall

Blir flytten verklighet betyder det att museet kommer husera på en yta på drygt 6 000 kvadratmeter jämfört med de 850 kvadratmeter som de har idag i det tidigare tullhuset.

– Varje våning är 3 000 kvadratmeter så vi tänker oss att man först kan renovera ett våningsplan, öppna upp det och sen börja på nästa våning. Att vi kan ta det i etapper, säger museichefen Ann Häljesgård.

Eftersom Lekoseums butik och arkiv redan ligger i Briohuset känns det som en naturlig förflyttning enligt Ann Häljesgård.

– Det är ursprungshuset, det sitter i väggarna. Det är där vi egentligen ska vara.

Hon menar att det inte heller är kostnadseffektivt att ha museet och butiken i olika lokaler.

– Går du till vilket museet som helst idag så har du museet, butiken och någon typ av restaurang ihop, säger Ann Häljesgård.

I veckan tog Lekoseum det första steget till att kunna nyttja lokalerna genom att lämna in en viljeförklaring till samhällsbyggnadsnämnden i Osby kommun där de helt enkelt förklarar varför de vill flytta in i Briohuset. För eftersom det är kommunen som äger huset blir det i slutändan de som fattar beslutet om flytten kan bli verklighet eller inte.

Stora delar av de samlingar som finns idag visas inte upp då det helt enkelt inte finns plats till det. Dessa saker hamnar istället i källaren på Briohuset, något som man vill ändra på genom att flytta till nya lokaler.
Stora delar av de samlingar som finns idag visas inte upp då det helt enkelt inte finns plats till det. Dessa saker hamnar istället i källaren på Briohuset, något som man vill ändra på genom att flytta till nya lokaler.Foto: Kajsa Wall

– Vi har fått ett väldigt positivt bemötande och vi vill komma fram till något som både funkar för oss och för kommunen, säger Ann Häljesgård.

Om flytten blir verklighet är det ännu inte klart hur själva övertagandet av fastigheten i praktiken ska gå till.

– Vi kanske inte köper huset, det kan bli så att vi hyr det, det vet vi inte ännu.

Dock sticker hon inte under stol med att ett övertagande av lokalerna skulle innebära stora renoveringar.

– Det behöver renoveras men strukturen är bra. Sen är fasaden k-märkt så den får vi inte röra, säger Ann Häljesgård.

Något prislapp på vad renoveringen kan komma att kosta finns ännu inte. Tidigare har tanken varit att bygga ut och rusta upp de lokalerna som museet huserar i nu. Det skulle kosta omkring 18 miljoner kronor, men enligt Ann Häljesgård kommer museet inte dit de vill om de stannar i de nuvarande lokalerna.

Det finns flera begränsningar då det fortfarande inte finns plats för fler lekrum eller tillräcklig yta för att visa upp de samlingar som finns.

– Vi vill kunna visa upp samlingarna som är gömda i våra arkiv idag, säger Ann Häljesgård.

Ann Häljesgård vill bevara den gamla strukturen i Briohuset, samtidigt som hon ser ett stort renoveringsbehov.
Ann Häljesgård vill bevara den gamla strukturen i Briohuset, samtidigt som hon ser ett stort renoveringsbehov.Foto: Kajsa Wall

Planen på att flytta till Briohuset är grunden till den strategi som Lekoseums styrelse arbetat fram, som sträcker sig till 2030.

– Då vill vi att Lekoseum ska vara Sveriges ledande lekfulla, kulturella mötesplats med plats för leksakshistoria, design och pedagogisk utveckling, säger Ann Häljesgård.

Museet har som ambition att minst fördubbla antalet besökare - från drygt 50 000 till minst 100 000. Något som bara är möjligt om de flyttar till större lokaler.

Om Lekoseum flyttar till Briohuset berättar Ann Häljesgård att de förutom att utöka det befintliga museet även vill kunna inkludera historien om familjen Ivarsson och Brio samt kunna ta in olika tillfälliga utställningar.

Om allt går enligt plan kan det bli aktuellt att slå upp dörrarna för det nya museet i Briohuset år 2024.

– Det här är en spännande process, det är häftigt, säger Ann Häljesgård och tillägger:

– Jag hoppas att allmänheten står bakom detta.

Kajsa WallSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.