Utrikes

Vithajsattack "som att bli påkörd av lastbil"

En surfare i södra Australien attackerades av en vithaj – världens största rovfisk och den tredje största hajarten. Arkivbild.
Foto: Discovery Channel/AP/TT
Utrikes
Utrikes En 29-årig man hade änglavakt när han surfade i havet utanför Australiens sydkust och plötsligt stod öga mot öga med en vithaj. Enligt surfaren kändes det som att han "blev påkörd av en lastbil" i vattnet.
PREMIUM

Attacken skedde söder om ön Kangaroo Island utanför Adelaide.

"Den bet mig runt ryggen, rumpan och armbågen och bet av ett stycke av min surfbräda", säger den 29-årige överlevaren i ett uttalande och fortsätter:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Omärkta gravar upptäckta vid skola i Kanada

'Vi kommer aldrig att glömma' står det vid en minnesplats som uppförts efter det att kvarlevorna av hundratals barn upptäckts vid en före detta internatskola för ursprungsbefolkningen i Kanada. Nu uppges fler omärkta gravar ha hittats. Akivbild.
Foto: Jonathan Hayward/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fler än 750 omärkta gravar har hittats vid en tidigare internatskola för ursprungsbefolkningen i Saskatchewan i Kanada. Fyndet kommer kort efter det att Kanada skakats av en liknande upptäckt.

Den numera nedlagda internatskolan drevs tidigare av katolska kyrkan. Det är oklart hur många av dem som är begravda på platsen som är barn. Federation of Sovereign Indigenous Nations (FSIN), som representerar ursprungsbefolkningen, beskriver fyndet som fruktansvärt och chockerande.

Nyligen upptäcktes kvarlevorna av 215 barn på mark tillhörande en före detta katolsk internatskola för ursprungsbefolkningen i British Columbia. Det sände chockvågor genom det kanadensiska samhället – som konfronterades med de övergrepp som ursprungsbefolkningen har utsatts för.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att båda fynden är en skamlig påminnelse om den systematiska rasism, diskriminering och orättvisa som ursprungsbefolkningen utsatts för – och fortsätter att utsättas för – i det här landet.

– Tillsammans måste vi erkänna att det här är sant, lära av vårt förflutna och förenade gå mot försoning, så att vi kan bygga en bättre framtid, sade han.

Mellan 1831 och 1996 tvingades 150 000 barn från ursprungsbefolkningen att gå på internatskolor. Där utsattes många för vanvård och övergrepp, enligt en sanningskommission.

Utrikes

Stor förödelse efter tromb i Tjeckien

Utrikes
Utrikes Fler än 100 människor har skadats av en tromb som har orsakat stor förödelse i sydöstra Tjeckien.
Räddningspersonal från hela landet skyndar nu till regionen för att bistå i räddningsarbetet.

Tromben drog fram genom flera städer och byar, däribland staden Hodonin vid den tjeckisk-slovakiska gränsen. Videoklipp från Hodonin som publicerats på Twitter visar hur tromben orsakat stora skador på fastigheter, däribland ett äldreboende.

– Vi bedömer antalet skadade till mellan 100 och 150, det rör sig om hela spektrumet mellan barn och äldre, säger räddningstjänstens talesperson Michaela Bothova till tjeckisk tv.

Hruskys borgmästare säger till nyhetsbyrån CTK att halva hans by har jämnats med marken.

Inrikesminister Jan Hamacek säger att han väntar sig att "liv har gått förlorade" och att räddningsteam som är specialiserade på att söka efter människor efter ras och under bråte är på väg mot de platser där tromben dragit fram.

"Alla tillgängliga räddningsstyrkor arbetar på plats eller rör sig mot Hodoninregionen där flera kommuner har drabbats av en tromb", skriver Hamacek på Twitter.

Utrikes

Ilskan mot Ungern: "Inget att göra i EU"

Ungerns premiärminister Viktor Orbán försvarar sitt lands omdiskuterade nya lag kring uppvisande av bland annat homosexualitet i reklam och sexualundervisning.
Foto: John Thys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Man väljer inte att vara homosexuell. Men man väljer att vara homofob.
De skarpa orden kommer från Belgien – ett av många länder som hårt kritiserar Ungern för att i en ny lag koppla ihop pedofili med homosexualitet.
– Ändra lagen – eller lämna EU, manar Nederländerna.

Rättigheter och villkor för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner skapade rejäla gnistor vid EU-ländernas midsommartoppmöte i Bryssel.

Striden gäller en ny ungersk lag som syftar till att stoppa reklam och andra massmedieprodukter som visar "avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet" för alla under 18 år.

Tv- och radiokanaler i Ungern ska nu endast få visa dylikt material mellan klockan 22 och 05, för att inte riskera böter eller indragna licenser.

Även sexualundervisningen för minderåriga berörs av lagstiftningen, som väckt skarpa protester i framför allt Västeuropa.

Försvarar lagen

Premiärminister Viktor Orbán försvarar lagen och påstår att han kämpat för hbtq-personers rättigheter ända sedan kommunistregimens dagar.

– Homosexualitet straffades och jag kämpade för deras frihet och deras rättigheter. Så jag försvarar de homosexuellas rättigheter, men den här lagen handlar inte om det, påstår premiärministern på plats i Bryssel.

Ungern menar att lagen endast är till för att skydda minderåriga.

– Lagen handlar om att avgöra hur föräldrar ska ge sina barn sexualundervisning, hävdar Orbán och lägger till att det inte finns några planer på att upphäva lagen.

Markering utlovas

Men argumenten köps inte av en lång rad andra EU-länder. 18 ledare, däribland Sverige statsminister Stefan Löfven (S) har undertecknat ett brev till stöd för grundläggande rättigheter.

– Här står man inte upp för människors lika värde och där måste vi markera väldigt tydligt, säger Löfven.

Inne på mötet varnar han sedan för att allmänhetens tålamod tryter.

– Svenska skattebetalare är inte intresserade av att skicka pengar till dem som som inte respekterar våra värderingar, säger statsministern, enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe.

"Helt oacceptabelt"

I det gemensamma brevet lovar undertecknarna fortsatta ansträngningar "för att garantera att framtida europeiska generationer kan växa upp i en atmosfär av jämlikhet och respekt".

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har kallat den ungerska lagen en skam och har bett ansvariga kommissionärer att kräva en förklaring från Ungern.

Skarpa ord hörs också från flera av EU-ländernas ledare.

– Att acceptera att jag var gay var det svåraste jag gjort, att acceptera det själv och berätta för mina föräldrar. Att nu höra att det (homosexualiteten) är på grund av att jag såg något på tv när jag var yngre är helt oacceptabelt – att blanda ihop homosexualitet med pedofili och pornografi är oacceptabelt, säger Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel.

Tuff Rutte

Allra skarpast mot ungrarna är Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

– Som jag ser det har de inget att göra i EU längre. De måste förstå att de antingen är medlemmar av EU, av de delade värderingar som vi har – eller så får de lämna, säger Rutte till nederländska journalister i Bryssel.

Orden har genast mötts av ungerska motprotester.

"Det ungerska folket kommer aldrig att stå på knä igen framför en Rutte eller någon annan kolonialist", fräser justitieminister Judit Varga via Facebook.

Men även Belgiens premiärminister Alexander De Croo är djupt kritisk mot ungrarna.

– Man väljer inte att vara homosexuell. Men man väljer att vara homofob. Vi kan inte acceptera en lagstiftning som legitimerar ett sådant uppträdande, säger De Croo inne på toppmötet, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP.

Inte ensam?

Samtliga 27 medlemsländer yttrade sig i toppmötesdiskussionen. Efteråt skriver statsminister Löfven i ett uttalande via SMS att Ungern "nu passerat ytterligare en gräns" och manar EU till att "hålla i de rättsliga processer som pågår".

"Är man med i EU ska man respektera alla människor", skriver Löfven.

Å andra sidan är inte Ungern ensamt. Nio medlemsländer i öst – Bulgarien, Rumänien, Slovakien, Tjeckien, Polen, Slovenien, Kroatien, Litauen och Ungern – har valt att inte underteckna de övrigas brev om hbtq-kritik.

"Om det finns en segrare i allt det här så heter han Orbán. Han är inte isolerad. Han splittrade Europa", skriver den mångårigt EU-bevakande bulgariske journalisten Georgi Gotev på nyhetssajten Euractiv.

Wiktor Nummelin/TT

Statsminister Stefan Löfven på väg in till torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.
Statsminister Stefan Löfven på väg in till torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
EU:s rådsordförande Charles Michel tillsammans med Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel under torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.
EU:s rådsordförande Charles Michel tillsammans med Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel under torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT

FAKTA

Fakta: Toppmötet i Bryssel

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas under torsdagen och fredagen till toppmöte i Bryssel. Mötet är det sista under Portugal som ordförandeland i ministerrådet. Från den 1 juli övertas den rollen i stället av Slovenien.

Torsdagens möte inleddes klockan 13 med en lunch tillsammans med FN:s generalsekreterare António Guterres. Därefter avhandlades coronapandemin och migrationsläget i början av kvällen, följt av en diskussion om synen på hbtq-frågor, inför en arbetsmiddag med internationella frågor på menyn i form av relationerna till bland annat Turkiet, Ryssland och Belarus.

Midsommaraftonens mötesdel inleds sedan klockan 10 på fredagen och handlar främst om det ekonomiska läget, inklusive ett särskilt toppmöte kring samarbetet i eurozonen.

Källa: Europeiska rådet.

Utrikes

Gigantisk infrastruktursatsning i USA i hamn

USA:s president Joe Biden i Vita huset berättar om infrastruktursatsningen.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vita huset har slutit en tvärpolitisk överenskommelse med en grupp senatorer för att återuppbygga landets infrastruktur.
Paketet värt drygt tiotusen miljarder kronor ska användas för att bygga och rusta upp vägar, broar, hamnar, kollektivtrafik och annat.

– Vi har en överenskommelse, sade Biden till pressen flankerad av demokratiska och republikanska senatorer efter månader av förhandlingar.

– Vi fick inte allt vi ville ha, men vi kom fram till en bra kompromiss, sade Rob Portman, en av de republikanska senatorer som deltog i förhandlingarna i den partiöverskridande arbetsgruppen.

Biden hade ursprungligen föreslagit investeringar på omkring 2 300 miljarder dollar. Men republikanerna motsatte sig hans definition av infrastruktur, som även inkluderade åtgärder för att bekämpa klimatförändringar och satsningar på skolor och barn- och äldreomsorg.

Vita huset justerade senare förslaget till 1 700 miljarder dollar för att få det stöd som behövdes för att lagstiftningen skulle kunna gå igenom i den splittrade senaten. I slutändan landade reformpaketet på 1 200 miljarder dollar, motsvarande drygt 10 000 miljarder kronor.

En stötesten är hur de 559 miljarder dollar i paketet som det saknas täckning för ska finansieras. Biden har lovat att inte höja skatterna för amerikaner som tjänar mindre än 400 000 dollar, medan republikanerna är fast beslutna att värna om en sänkning av bolagsskatterna från 2017.

Utrikes

Barnsoldater bakom massaker i Burkina Faso

Regeringssoldater i Burkina Faso. Bilden har ingen koppling till artikeln.
Foto: Sophie Garcia/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En massaker i Burkina Faso där fler än 130 människor dödades, genomfördes till största delen av barnsoldater i åldrarna 12-14 år, enligt FN och regeringen.

Massakern genomfördes på kvällen den 4 juni i samband med att en väpnad grupp stormade byn Solhan i de oroliga nordöstra delarna av landet, och öppnade eld mot bybor och brände ned bostadshus.

FN:s barnfond Unicef fördömer rekrytering av barn och ungdomar till väpnade grupper.

"Detta är ett allvarligt brott mot deras grundläggande rättigheter", skriver Unicef i ett uttalande.

Lokala myndighetsrepresentanter i norra Burkina Faso säger att extremistiska islamistgrupper har använt sig av barnsoldater under det senaste året, men att attacken den 4 juni sticker ut.

Attacker från jihadistgrupper med kopplingar till al-Qaida och IS har ökat kraftigt i Sahelregionen i västra Afrika sedan årsskiftet, särskilt i Burkina Faso, Mali och Niger.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Utrikes

Huskollaps i Florida – nästan 100 saknas

Ett bostadshus kollapsade i Miami under torsdagsmorgonen. Nästan 100 människor saknas efter raset. En person har bekräftats död.
Foto: David Santiago/AP/TT
Utrikes
Utrikes Räddningstjänsten kämpar mot klockan för att hitta överlevande i rasmassorna sedan en tolvvåningsbyggnad kollapsat i Surfside i USA.
Hittills har en person bekräftats död och 99 personer saknas fortfarande, rapporterar The Washington Post.

En övervakningskamera fångade det dramatiska händelseförloppet på torsdagsmorgonen i staden Surfside i Miami-Dade County i delstaten Florida i USA.

På filmklippet som publicerats av nyhetskanalen CNN syns hur mittendelen av tolvvåningsbyggnaden plötsligt rasar, och hur ytterligare en del av byggnaden kollapsar några sekunder senare.

– Mullret var väldigt annorlunda, väldigt konstigt. Och någonting var inte rätt med hur det lät. Det var för starkt, för våldsamt. Det kändes nästan som en chockvåg, säger vittnet Fiorella Terenzi som bor i byggnaden bredvid, till CNN.

Än så länge har en person bekräftats död, och 99 personer saknas fortfarande, enligt polisen, rapporterar The Washington Post.

Det är ännu oklart vad som orsakade raset och hur många som kan ha befunnit sig i den del av byggnaden som kollapsade.

Omkring 40 personer har evakuerats från byggnaden, merparten av andra boende.

En pojke som var vid liv har grävts fram ur rasmassorna, enligt den lokala tv-kanalen NBC 6 South Florida.

Fastigheten var byggd 1981 och hade fler än 130 lägenheter.

Daniella Levine Cava, borgmästare för Miami-Dade det administrativa område där huskollapsen inträffade, hade telefonkontakt med USA:s president Joe Biden under dagen.

"Han erbjöd fullt stöd från regeringen för att hjälpa vårt närsamhälle i denna svåra tid", skriver hon på Twitter.

Förödelsen var total efter huskollapsen i Miami i Florida på torsdagsmorgonen.
Förödelsen var total efter huskollapsen i Miami i Florida på torsdagsmorgonen.
Foto: Susan Stocker/AP/TT

Utrikes

Varmaste junidagen i Moskva på 120 år

Barn leker vid en fontän i Moskva.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Moskva har uppmätt sin högsta temperatur för en junidag på 120 år.

I onsdags uppmättes temperaturen i Rysslands huvudstad till 34,8 grader. Det föregående rekordet för månaden registrerades den 21 juni 1901. Då uppmättes temperaturen till 34,7 grader, enligt den ryska nyhetsbyrån TASS.

Även S:t Petersburg har slagit rekord för den högsta temperaturen en junidag – genom 35,5 grader i onsdags. Det föregående rekordet, från 1998, var 34,6 grader.

Värmen i Moskva gjorde att Rysslands meteorologiska institut utfärdat en klass 1-varning för höga temperaturer den 19 juni, rapporterar Interfax.

Varningen ligger kvar fram till den 27 juni, och på fredag förväntas temperaturen stiga till omkring 36 grader i Moskva, enligt institutet.

Även i flera närliggande ryska regioner har man upplevt ovanlig sommarhetta i veckan. Ännu högre temperaturer – upp till 38 grader i vissa städer – väntas i slutet av juni.

Utrikes

Rudy Giuliani fråntas sin advokatlicens

Rudy Giuliani var Trumps advokat i samband med att expresidenten försökte ogiltigförklara valresultatet från i höstas. Arkivbild.
Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En domstol i New York har fråntagit Rudy Giuliani hans advokatlicens eftersom han påstått att Donald Trump förlorade förra årets presidentval på grund av valfusk. Beslutet innebär att Giuliani inte kan verka som advokat i delstaten.

Domstolen konstaterar i sitt beslut att Giuliani gjorde "bevisligen falska och missvisande uttalanden" i sitt jobb som Trumps advokat i samband med att Trump försökte ogiltigförklara valresultatet.

Den lägger till att Giulianis agerande "hotar allmänintresset och är grund för tillsvidare avstängning" från att arbeta juridiskt.

Giuliani hjälpte republikanen Trumps kampanj med att lämna in stämningsansökningar i flera delstater, där han utan bevis hävdade att Demokraterna hade fuskat i valet.

Rudy Giuliani var New Yorks borgmästare i åtta år, där han vann nationellt erkännande för att ha lett staden i svallvågorna efter terrorattackerna 2001.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL