Annons

Här når ESS ett viktigt delmål

Med leveransen av en 45 ton tung vakuumtank från Spanien har bygget av forskningsanläggningen ESS utanför Lund nått ett viktigt delmål. Tanken ska rymma målstationen – anläggningens hjärta.
Publicerad 26 oktober 2020 • Uppdaterad 30 november 2021
Här backas den ena delen av en 45 ton tung vakuumtank in i den byggnad som rymmer målstationen på European Spallation Source (ESS) i Lund.
Här backas den ena delen av en 45 ton tung vakuumtank in i den byggnad som rymmer målstationen på European Spallation Source (ESS) i Lund.Foto: Johan Nilsson/TT

Frakten från Bilbao i Spanien har tagit tolv dagar – först till sjöss och sista biten på två lastbilar från hamnen i Malmö till Lund. Under en motorvägsviadukt var det bara fem centimeters marginal på höjden när lastbilarna skulle passera.

Sara Ghatnekar Nilsson, som är projektledare för ESS monolitsystem, gick upp mitt i natten för att kunna följa med på motorvägstransporten.

Annons

– Detta är så spännande, säger hon.

Eftersom hela European Spallation Source (ESS) bygger på tätt samarbete mellan de 13 europeiska medlemsländerna har pandemin satt käppar i hjulet.

Leveransen har blivit ett par månader försenad eftersom tillverkningen i Bilbao under en period helt legat nere.

I vissa delmoment har det blivit två till sex månaders försening, berättar ESS-chefen John Womersley. Planen är att anläggningen ska kunna tas i bruk i slutet av 2023.

– Vi ska göra vårt bästa för att minimera förseningen och vi arbetar hårt för att kunna klara 2023, säger han.

Cecilia Klintö/TT

Projektledaren för monolitsystem Sara Ghatnekar Nilsson, projektledare för ESS monolitsystem.
Projektledaren för monolitsystem Sara Ghatnekar Nilsson, projektledare för ESS monolitsystem.Foto: Johan Nilsson/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons