Annons

Qatar lovar straff för gynundersökningar

Publicerad 1 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
I början av oktober tvingades flera kvinnliga passagerare till gynekologiska undersökningar efter det att ett nyfött barn hade hittats på Dohas flygplats. Arkivbild.
I början av oktober tvingades flera kvinnliga passagerare till gynekologiska undersökningar efter det att ett nyfött barn hade hittats på Dohas flygplats. Arkivbild.Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Qatar lovade i fredags att ansvariga för de kränkande undersökningar av kvinnor på Dohas internationella flygplats i början av oktober kommer att straffas.

Ett besked som välkomnas av Australien – australiska medborgare var de första att berätta om händelserna på flygplatsen.

Annons

– Vi välkomnar verkligen erkännandet från Qatars regering gällande de händelser som inträffade på flygplatsen Hamad nyligen. Vi välkomnar den utredningsprocess de har satt i gång, säger Australiens utrikesminister Marise Payne.

Kvinnor på minst tio olika flyg som skulle lämna flygplatsen i Doha den 2 oktober tvingades till gynekologiska undersökningar när flygplatspersonal letade efter mamman till ett nyfött övergivet barn.

Payne säger att hon har varit i kontakt med Qatars utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani och att han har bett om ursäkt och försäkrat att något liknande inte kommer att hända igen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons