Annons

Man åtalas – könsstympade med lödpistol

Publicerad 26 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Rättegången mot mannen i 30-årsåldern inleds under tisdagen. Arkivbild.
Rättegången mot mannen i 30-årsåldern inleds under tisdagen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En Gävlebo i 30-årsåldern misstänks för vållande till kroppsskada och brott mot lagen om omskärelse av pojkar efter att ha utfört illegala ingrepp på nio pojkar under 2018, skriver helahalsingland.se .

Rättegången mot mannen, som ska ha utfört ingreppen i på orter i Gävleborgs län, inleds under tisdagen i Hudiksvalls tingsrätt.

Annons

Mannen har bland annat använt en lödpistol vid ingreppen. Valet av verktyg förklarar han i förhör med att "apparaten har så hög värme att alla eventuella bakterier dör". Den åtalade har ingen sjukvårdsutbildning i Sverige men har uppgett att han har genomgått nio månaders sjukvårdsutbildning i Syrien.

Av de nio pojkar som omskurits har sju fått komplikationer efter mannens ingrepp.

Omskärelse på pojkar är lagligt i Sverige men får bara utföras av personer som har Socialstyrelsens tillstånd, vilket Gävlebon inte har.

Josefin Silverberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons