Annons

Anställd vid USA:s konsulat dömd i Turkiet

Publicerad 27 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Den muslimske predikanten Fethullah Gülen lever i exil i USA. Arkivbild.
Den muslimske predikanten Fethullah Gülen lever i exil i USA. Arkivbild.Foto: Chris Post/AP/TT

En turkisk medborgare som arbetat på USA:s konsulat i Istanbul har dömts till drygt fem års fängelse efter anklagelser om att ha "bistått en terrorgrupp", rapporterar statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Enligt domstolen har mannen kopplingar till den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som lever i exil i USA och som Ankara påstår låg bakom den misslyckade statskuppen 2016.

Annons

I juni dömdes en man i Istanbul som arbetade för den amerikanska narkotikapolisen till 9 års fängelse för liknande anklagelser.

Båda två nekar till brott.

Rättsfallen, liksom det faktum att USA vägrat lämna ut Gülen till Turkiet, har skapat spänningar mellan de båda Natoländerna.

En rad utländska regeringar och internationella organisationer har riktat skarp kritik mot de turkiska myndigheternas hantering av efterspelet till kuppförsöket, då tiotusentals människor har frihetsberövats.

Fethullah Gülen nekar till inblandning i kuppförsöket

Filip Norman/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons