Ekonomi

Bättre än väntat för SKF

Tillverkning av kullager vid SKF:s fabrik i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Kullagerjätten SKF stiger på Stockholmsbörsen efter dagens delårsrapport. Aktien är upp 1,7 procent efter att bolaget redovisar en vinst före skatt på 1, 7 miljarder kronor för tredje kvartalet 2020. Det kan jämföras med vinsten på drygt 2 miljarder kronor motsvarande period 2019.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1,28 miljarder kronor, enligt marknadsdataföretaget Refinitivs sammanställning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Börsen avslutar veckan svagt uppåt

Stockholmsbörsen, som drivs av börsoperatören Nasdaq, stiger svagt i fredagens handel. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen har positionerat sig på en svag uppgång i eftermiddagshandeln. OMXS-index har strax före klockan 15 gått upp 0,1 procent.

OMXS-index har därmed gått upp 0,8 procent sedan förra veckans stängning och befinner sig bara 0,6 procent under det historiska rekord som sattes under onsdagens handel.

Telekomsektorn är draglok i fredagens uppgång, med kursuppgångar för telekomtillverkaren Ericsson och operatören Telia på cirka 0,5 procent.

Men Astra Zenecas indextunga aktie är samtidigt sänke med en kursnedgång på 1,6 procent. Nedgången följer på det att läkemedelskoncernens vd Pascal Soriot i en intervju med Bloomberg News sagt att det troligen måste göras ytterligare en global vaccinstudie för att slå fast vilken effektivitet vaccinkandidaten AZD 1222 har.

Fastighetsbolaget SBB:s aktie stiger 0,6 procent sedan bolaget formellt lagt fram ett bud på norska Entra på 165 norska kronor per aktie, totalt värt motsvarande 30 miljarder. Entras styrelse har med hänvisning till högre bud från andra intressenter tidigare avvisat inviten från SBB.

Ledande Europabörser drar åt olika håll. I Frankfurt och Paris pekar kurserna uppåt inför helgen, medan Londonbörsen tyngs av ett ytterst osäkert förhandlingsläge vad gäller möjligheten att få ett handelsavtal med EU på plats till årsskiftet, när övergångsperioden efter brexit löper ut.

Oron för att det ska sluta med brexit utan ett handelsavtal och dessutom en uppslitande folkomröstning om självständighet för Skottland tynger även det brittiska pundet, som sjunker mot både euron och dollarn.

Ekonomi

Sri Lanka vid ruinens brant i coronakrisen

Teststation i Sri Lankas huvudstad Colombo
Foto: Eranga Jayawardena AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronakrisen har slagit hårt mot Sri Lanka. Landet befinner sig statsfinansiellt vid ruinens brant och kan mycket väl tvingas ställa in betalningarna, varnar varnar ratinginstitutet Fitch, som sänker Sri Lankas kreditbetyg till CCC.

Den lankesiska ekonomin har drabbats hårt till följd av förlorade turistintäkter och bakslag för textilexporten, vilket dränerat valutareserven på dollar.

Betyget CCC innebär att Fithc ser det som en reell möjlighet att Sri Lanka faktiskt kommer att ställa in betalningarna.

Sri Lanka har omkring fyra miljarder dollar per år att betala i räntor och amorteringar på sin statsskuld de närmaste fem åren, medan valutareserven i coronakrisen har krympt ihop till knappt sex miljarder dollar.

Och Fitch ser för närvarande en risk för att Sri Lankas budgetunderskott kommer att förvärras de närmaste åren.

Sri Lankas skuldkvot beräknas lyfta till 100 procent av BNP i år, upp från fjolårets 86,8 procent. Till 2024 pekar Fitch prognoser på en skuldkvot på 116 procent av BNP.

Den lankesiska regeringen gör en betydligt mer positiv beräkning av skulden och räknar med att skuldkvoten faller från årets 95 procent av BNP till 75,5 procent 2025.

När ratinginstitutet Moody's sänkte Sri Lankas kreditbetyg i september kallade regeringen detta för ett vårdslöst och obefogat beslut, då Sri Lanka kan räkna med finansiellt stöd av Indien och Kina.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

EU-förslag skapar strid om svensk vattenkraft

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kritiseras för passivitet när det gäller regelverk som kan ge svensk energiförsörjning problem. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomi
Ekonomi Vattenkraft, en stor del av den svenska elproduktionen, riskerar att klassas som icke hållbar i EU-kommissionens regelverk för godkända gröna investeringar.
Opposition och elbolag manar regeringen att vakna – tiden rinner ut.

– Vänta och se duger inte, säger Rickard Nordin, vikarierande ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, tillika för energipolitik.

– Ingen kommer att ta bort vattenkraften men det blir dyrare att investera i den, det blir dyrare räntor sannolikt. Och det i sig gör ju att den gröna omställningen blir dyrare och att den försenas. Det är ett jätteproblem, säger han.

Hans kollega i Moderaterna, Elisabeth Svantesson, skräder inte orden.

– Det är hål i huvudet att inte kalla svensk vattenkraft för hållbar, hur kan regeringen ha låtit det gå så långt? undrar hon och hävdar att regeringen har varit passiv och senfärdig i fotarbetet i Bryssel.

Jättar oroas

I en färsk debattartikel i Svenska Dagbladet uppmanar även företrädare för energijättarna Fortum, Uniper och statliga Vattenfall regeringen att ligga i för att förhindra regler som skulle kunna hota energiförsörjning i Sverige.

Det allt handlar om är EU:s så kallade taxonomiförordning. Syftet är att lista investeringar som kan beskrivas som hållbara. Investerare ska få lättare att se vilka typer av projekt som är miljömässigt hållbara och lockas att styra sina pengar dit, med förutsättningar för bra villkor.

För en vecka sedan skickade EU-kommissionen ut ett förslag till klassning, krav och kriterier för hållbara investeringar. Medlemsländer, organisationer och alla andra intresserade har till den 18 december på sig att tycka till om förslaget. Efter det ska kommissionen arbeta fram en ny version.

Bolund missnöjd

– Det vi sett hittills om vattenkraften rimmar ju inte med Sveriges inställning, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som ansvarar för frågan i regeringen.

Han pekar bland annat på att renovering och återinvesteringar i existerande vattenkraft kan bli utan hållbarhetsstämpel. Det finns specifika krav på miljöanpassningar som svenska intressen anser är felriktade och feltänkta och utan miljöeffekt.

– Nu finns det ju möjlighet att påverka kommissionens förslag och vi kommer att göra det vi kan, men jag uppmuntrar alla att vara aktiva och skicka in sina synpunkter till kommissionen, säger Bolund.

Han säger sig inte alls förstå kritiken att regeringen varit passiv.

– Det är inte på något sätt sant, säger finansmarknadsministern.

Han beskriver det som en stor framgång att EU alls har arbetat fram ett system för att klassa investeringar med hänsyn till hållbarhet, den så kallade taxonomin. Men EU är ett förhandlingssystem där man får ge och ta och inte i varje detalj kan få som man vill, påpekar han.

Riksdagens finansutskott kommer att få besök av Bolund inom kort för att diskutera frågan.

– Vi kommer att vara mycket tydliga med vilken linje Per Bolund måste driva, det är uppenbart att han inte har gjort sitt jobb under det här året när den här listan har tagits fram, säger Elisabeth Svantesson.

Rickard Nordin framhåller:

– Nu krävs det en enorm förhandlingsinsats från den svenska regeringen.

Lars Larsson/TT

STOCKHOLM 20200921 Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild
STOCKHOLM 20200921 Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Taxonomi och EU:s miljömål

EU har satt mål för energi och klimat till 2030 och siktar på en klimatneutral union 2050.

Ett medel för att nå målen är taxonomin, ett klassningssystem för hållbara investeringar.

Det ska hjälpa och styra investerare att satsa i miljö- och klimatmässigt hållbara projekt.

Ramverket trädde i kraft i somras. Sedan dess pågår arbete med kriterier för och krav på investeringar för att de ska kunna listas som gröna.

Det handlar bland annat om krav på vattenkraft och bioenergi och indirekt hur skog får användas.

Källa: EU-kommissionen

Ekonomi

Strejk på väg att strypa norsk gasexport

Norsk gasexport hotas av stora nedstängningar till följd av strejk. Arkivbild
Foto: Marit Hommedal AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

En strejk bland säkerhetspersonal kan redan på lördag leda till nedstängningar på Nyhamnaanläggningen, en viktig terminal för Norges naturgasexport, varnar den statliga systemoperatören Gassco.

Exporten till den europeiska marknaden från Nyamnaanläggningen - med en kapacitet att leverera 84 miljoner kubikmeter gas per dag - kommer att från och med lördag dras ned med 50 miljoner kubikmeter om inte strejken blåses av, enligt Gassco.

Tidigare har även branschorganisationen NOG varnat för att strejken hotar att slå ut stora delar av norsk naturgasexport, då den drabbar just Nyhamna, som processar naturgas från Ormen Lange- och Aasta Hansteen-fälten i Nordsjön och står för omkring en fjärdedel av landets gasexport.

Även Ormen Lange- och Aasta Hansteensfälten kan tvingas till nedstängningar när Nyhamnas leveranser stryps.

Norge stod i fjol för 22 procent av den naturgas som importerades till EU, vilket gör landet till den näst största gasleverantören efter Ryssland för EU.

Ekonomi

Stämningsläget faller i eurozonen

Stängt står det på skylten på dörren till en butiksentré i Berlin, där butiken hängt upp ett skelett. Arkivbild.
Foto: Britta Pedersen DPA/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Det ekonomiska stämningsläget i eurozonen har sjunkit i november, en månad präglad av en andra våg av coronasmitta i många länder.

Alla sektorer påverkas negativt, men värst påverkas de delar av ekonomin som drabbas av nya nedstängningar och restriktioner, som tjänstesektorn och detaljhandeln, enligt EU-kommissionens månatliga index för stämningsläget för de 19 euroländerna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Ekonomi

VW planerar liten och billig elbil

VW har höjt ambitionen vad gäller andelen el- och hybridbilar till 60 procent 2030 och siktar nu på att ta fram en billig och liten elbil för massproduktion. Arkivbild
Foto: Markus Schreiber AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Den tyska fordonsjätten Volkswagen (VW) satsar nu hårt på att få fram en liten elbil för massproduktion, inför vad som väntas bli skärpta utsläppsregler. Projektet har arbetsnamnet "Small BEV".

Storleken på den helt batteridrivna bilen ska vara ungefär som dagens VW Polo-modeller och prislappen ska ligga på 20 000-25 000 euro (motsvarande omkring 205 000-255 000 kronor), enligt planeringsdokumentation som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Taiwan höjer prognosen för 2020

Taiwans ekonomi klarar covid-19-pandemin oväntat bra tack vare ett exportlyft som är större än tidigare beräkningar visat. Arkivbild
Foto: Chiang Ying-ying AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Taiwans statistikbyrå höjer sin prognos för landets BNP-tillväxt i år till 2,5 procent, upp från en tidigare beräkning på 1,6 procent. Ett oväntat starkt lyft för exporten väger upp bakslaget till följd av covid-19-pandemin.

Under tredje kvartalet växte Taiwans ekonomi med 3,9 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol, enligt uppreviderade tal. En preliminär beräkning visade tidigare på en tillväxt på 3,3 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Oväntat stark tillväxt i Finland

Oväntat stort BNP-lyft i tredje kvartalet för Finland. Arkivbild
Foto: HASSE HOLMBERG / TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Tillväxten i den finländska ekonomin är oväntat stark i coronakrisen. Under årets tredje kvartal var uppgången 3,3 procent jämfört med kvartalet före, enligt landets statistikbyrå. Det var betydligt mer än i en preliminär beräkning, som låg på plus 2,6 procent.

Jämfört med tredje kvartalet i fjol minskade därmed Finlands BNP bara med 2,7 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL