Annons

Bosnienserber greps –misstänks för krigsbrott

Publicerad 27 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Begravningsplats i Potocari, nära Srebrenica i Bosnien-Hercegovina. Arkivbild.
Begravningsplats i Potocari, nära Srebrenica i Bosnien-Hercegovina. Arkivbild.Foto: Darko Bandic/AP/TT

Bosnisk polis grep under tisdagen två män som under inbördeskriget på nittiotalet tjänstgjorde som soldater.

Männen, som båda är bosnienserber, kommer att åtalas för dödandet av 78 civila bosnienmuslimer, meddelar åklagare. Männen sägs ha deltagit i en masskjutning i byn Velagici i västra Bosnien 1992 – en handling som kan komma att klassas som "brott mot mänskligheten".

Annons

I byn tvingade bosnienserbiska soldater civila bosnienmuslimer att rada upp sig utanför den grundskola där de hållits fångna. Samtliga civila sköts sedan ihjäl och deras kroppar transporterades med lastbilar till en närbelägen massgrav där kvarlevorna låg gömda i fem år tills de upptäcktes i en utgrävning.

Kriget i Bosnien pågick från 1992 till 1995 mellan främst tre parter: den bosnienmuslimskt dominerade regeringsarmén, bosnienkroatiska styrkor i väst och syd samt bosnienserbiska styrkor i nord och öst.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons