Annons

Extra hög risk för inbrott under hösten

När höstmörkret lägger sig ökar inbrotten i svenska bostäder, enligt Stöldskyddsföreningen SSF. Under höstlovet är risken särskilt stor. Men det finns enkla sätt att skydda sig.
Publicerad 27 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Som komplement till Grannsamverkan kan man ha larm med ljudlig siren och kopplad till larmcentral för att minska tiden för tjuven att vara i bostaden, enligt Stöldskyddsföreningen. Arkivbild.
Som komplement till Grannsamverkan kan man ha larm med ljudlig siren och kopplad till larmcentral för att minska tiden för tjuven att vara i bostaden, enligt Stöldskyddsföreningen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den här veckan är det höstlov i hela landet vilket kan innebära att många kanske passar på att lämna hemmet några dagar. Det är anledning till att vara lite extra på sina vakt för både sin egen del och för resten av grannskapet, enligt Per Klingvall, rådgivningschef på SSF.

— Det kanske inte är lika många som reser det här höstlovet som under vanliga år när vi inte har haft en pandemi, säger han till TT.

Grannsamverkan

Annons

Men om du själv eller grannen åker bort är det viktigt att ha en Grannsamverkan mot brott, det vill säga en metod där grannskapet utbildas av och samarbetar med den lokala polisen för att minska bland annat bostadsinbrott.

Som komplement till Grannsamverkan kan man även ha larm med ljudlig siren och kopplad till larmcentral för att minska tiden för tjuven att vara i bostaden, enligt Klingvall.

För den egna bostaden är det även smart att se till att det ser ut som att man är hemma.

Ha kvar vardagsstöket

— Bor du i villa eller på bottenplan ska de vara samma oreda på uppfarten eller på diskbänken som det är i vardagsstöket. Gör det inte finare än vanligt bara för att ni åker iväg, säger Klingvall.

Det är också bra att ha en belysning som tänds med hjälp av en timer.

— Det är en enkel åtgärd som gör att huset eller lägenheten ser bebodd ut. Lägg inte heller ut på sociala medier att du är bortrest, det kan göras när ni väl är hemma igen, Per Klingvall.

Åsa Johansson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons