Inrikes

Sjungande syrsor kan lösa global näringsbrist

Syrsor innehåller höga nivåer av protein och mineraler, och produktionen av insekter sätter ett mindre fotavtryck på klimatet än köttproduktion.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Redan utanför dörren till insektshotellet hörs syrsornas sång och inne i den 30-gradiga värmen sprider sig en känsla av sommarkväll. Här inne föder forskare upp småkryp, som kan vara en klimatsmart lösning på de globala problemen med svält.
PREMIUM

– Jag tror inte insekter ska rädda världen, men kan vara ett viktigt komplement i dieten för fattiga människor. Insekter har höga nivåer av protein och mineraler och produktionen av insekter sätter ett mindre fotavtryck på klimatet än köttproduktion, säger Sofia Boqvist, docent i infektionsepidemiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.

Hon tar ner en av de många plastbackarna från en hylla i insektshotellet. Under en ruska med klöver kryper fem centimeter stora syrsor runt bland pellets och sand.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

FHM-sajt till salu på nätet

Folkhälsomyndigheten ligger inte bakom domänen. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Domänen fhm.se ligger ute för försäljning på nätet, skriver SVT Nyheter. Enligt uppgifter på själva sajten finns två bud, och säljare uppges vara en person om är bosatt i Sverige.

Sajten har ingenting med Folkhälsomyndigheten att göra. Myndighetens kommunikationschef Elisabeth Wall Bennet säger att det är bekymmersamt om domänen skulle riskera att användas för desinformation. Man har tidigare fått erbjudanden om att köpa domänen.

– Flera gånger per år skulle jag säga.

Då har priset legat mellan 15 000 och 20 000 kronor. Myndigheten har frågat säljaren om priset men ännu inte fått något svar.

Folkhälsomyndigheten har i medier frekvent kommit att förkortas just FHM. Men myndigheten själv använder gärna förkortningen FoHM och den riktiga sajten finns på adressen folkhalsomyndigheten.se.

Inrikes

Försvunnen tioåring hittad åtta mil hemifrån

Polisen och allmänheten letade länge efter pojken. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En pojke i tioårsåldern försvann under onsdagen på väg hem från skolan i småländska Gnosjö. Efter ett stort pådrag från både polis och allmänheten hittades pojken vid halv nio-tiden på kvällen. Han återfanns på en bensinstation i Huskvarna, drygt åtta mil från Gnosjö.

– Hur han har kommit dit vet vi inte, men det går ju bussar. Det viktiga är att han har hittats och nu är på väg hem i en polisbil, säger polisens presstalesperson Daniel Söderqvist.

Det var vid halv ett som tioåringen försvann, och han var försvunnen i runt åtta timmar.

Det som till slut ledde till att pojken hittades var ett tips från allmänheten.

– Många har varit involverade i att antingen leta efter honom eller sprida signalementet. Allmänheten i länet har verkligen engagerat sig, säger Daniel Söderqvist.

Polisen misstänker inte att något brott har begåtts. Pojken mår efter omständigheterna bra.

Henning Eklund/TT

Inrikes

C kallar näringsministern till riksdagen

Centerpartiet kallar näringsminister Ibrahim Baylan till näringsutskottet för att redogöra för hanteringen av företagsstöden. Arkivbild.
Foto: Regeringskansliet/TT
Inrikes
Inrikes Centern kallar näringsministern till riksdagen för att förklara de långa hanteringstiderna av företagsstöden.
– Man måste kunna säkerställa att stöden kommer fram i tid, säger Helena Lindahl, partiets näringspolitiska talesperson.

Många av landets företagare har drabbats hårt av den pågående coronapandemin och därför ansökt om de olika former av företagsstöd som under året aviserats av regeringen.

Enligt Centern har dock stöden betalats ut i alltför långsam takt av ansvariga myndigheter. Partiet kallar därför att Ibrahim Baylan (S) till riksdagens näringsutskott för att där redogöra för vilka åtgärder som redan har vidtagits – och vilka som kan komma att vidtas i framtiden för att se till att stöden förmedlas snabbare.

Det råder enligt Helena Lindahl stor oro bland de företagare som väntar på besked om eventuella stöd.

– Dels har vi haft mängder med samtal med företagare, dels har vi läst i medier om den oro och desperation som finns hos många av dem. Företagare som väntar och fortfarande är väldigt oroliga över om de ska få stöden eller inte, säger hon till TT.

Enligt Helena Lindahl finns förståelse för att de myndigheter som hanterar stöden befinner sig under press, men hon understryker att Ibrahim Baylan är ytterst ansvarig för situationen.

– Vi vet att myndigheterna är överbelastade, men ansvaret ligger på näringsministern. Vi förstår också att det finns krav på myndigheterna att säkerställa att det inte förekommer fusk, men man måste kunna se till att stöden kommer fram i tid. Det kan inte vara så att företagare som befinner sig i en desperat situation inte ens efter ett halvår får svar på om eller när man får de här stöden, säger Lindahl.

Anna Grönberg/TT

Inrikes

Stråk av optimism i ny klimatrapport

Polen meddelade nyligen att landets kolgruvor ska stängas senast 2049. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Den planerade utvinningen av fossila bränslen i världen är betydligt större än vad som är möjligt för att kunna begränsa den globala uppvärmningen enligt Parisavtalet. Gapet har vuxit sedan förra året. Men det syns ändå vissa ljusglimtar.

Fossila bränslen är den helt avgörande källan till världens utsläpp av växthusgaser. Trots det finns ingen överenskommen form för hur utvinningen olja, kol och gas ska rapporteras internationellt, för att få en samlad bild av kommande utsläpp.

Därför har Stockholm Environment Institute i samarbete med bland andra FN:s miljöprogram UNEP och andra forskargrupper tagit fram de uppgifter om utvinning som finns tillgängliga, och sammanställt dem i The Production Gap Report.

Sex procent per år

Den första rapporten kom förra året, och visade att den planerade utvinningen kommer att leda till dubbelt så mycket koldioxid i atmosfären än vad som är möjligt om den globala uppvärmningen ska kunna begränsas enligt Parisavtalet.

Nu presenteras årets rapport. Den visar att gapet mellan planerad produktion och återstående koldioxidbudget har vuxit ytterligare. För att klara Parisavtalets 1,5-gradersmål måste utvinningen av fossila bränslen minskas med 6 procent per år fram till 2030. I stället planerar länderna att öka produktionen med 2 procent per år.

Men samtidigt syns ett tydligt hack i kurvan – för under pandemin har utvinningen minskat tillfälligt med ungefär 7 procent.

– Fast detta har inte påverkat de långsiktiga planerna på fortsatt utvinning, vilket vi tycker är bekymmersamt. För att klara 1,5-gradersmålet skulle det krävas en ungefär lika stor minskning varje år fram till 2030. Så det är en väldigt dramatisk förändring som behövs, säger Måns Nilsson, vd för Stockholm Environment Institute.

Stöd till fossilberoende verksamhet

I rapporten har forskarna även analyserat hur världens länder utformar sina återhämtningspaket, för att stötta ekonomin under coronapandemin. I G20-länderna har ungefär två tredjedelar av stödet hittills riktats mot fossilberoende verksamheter. Men Måns Nilsson påpekar att detta handlar om det akuta stödet, för att undvika en omedelbar krasch.

– När vi tittar på den långsiktiga återhämtningspolitiken ser det bättre ut på flera håll. I EU har man till exempel satt upp ett tydligt ramverk där minst 30 procent av stödet ska gynna klimatomställningen och den övriga delen ska vara neutralt, säger Måns Nilsson.

Dessutom ser han ytterligare tre lovande tendenser i det längre perspektivet. För det första att allt fler länder och regioner förbinder sig att bli klimatneutrala inom de kommande 30–40 åren, till exempel Kina, Japan, Sydkorea och EU.

– Det här väldigt ambitiösa politiska målet har spridit sig snabbt den senaste tiden, säger Måns Nilsson.

Förändrade investeringar

Det andra positiva tecknet är den stora omsvängning som på ganska kort tid skett inom den finansiella sektorn, där fler och fler stora investerare meddelar att de lämnar den fossila marknaden.

Till sist lyfter han fram USA, där den tillträdande presidenten Joe Biden har sagt att landet så fort som möjligt ska gå med i Parisavtalet igen. Det är ett regimskifte som enligt klimatforskaren Johan Rockström kan leda till ett G3 för klimatet – att de tre stora utsläpparregionerna Kina, USA och EU börjar dra åt samma håll för att bli klimatneutrala.

– Men i andra vågskålen ligger ju det vi ser i verkligheten, de här långsiktiga planerna på fossilutvinning som vi visar i rapporten. Så länge inte energipolitiken och klimatpolitiken går hand i hand kommer utsläppen fortsätta att öka, säger Måns Nilsson.

Jörn Spolander/TT

Den globala utvinningen av fossila bränslen omräknat till koldioxidutsläpp vid förbränning.
Den globala utvinningen av fossila bränslen omräknat till koldioxidutsläpp vid förbränning.
Foto: Johan Hallnäs

FAKTA

Fakta: Production Gap Report 2020

The Production Gap Report sammanställer världens planerade utvinning av fossila bränslen och jämför de resulterande utsläppen med den mängd koldioxid som kan släppas ut i atmosfären utan att den globala uppvärmningen överskrider målen för Parisavtalet.

Rapporten för 2020 visar att den planerade utvinningen fram till 2030 är ungefär 120 procent större än vad som ryms inom koldioxidbudgeten för Parisavtalets 1,5-gradersmål.

För att klara klimatmålet måste utvinningen fram till 2030 minska med i genomsnitt cirka 6 procent per år (11 % för kol, 4 % för olja och 3 % för gas).

De länder som utvinner fossila bränslen planerar i stället att öka produktionen med i genomsnitt 2 procent per år under denna period.

Rapporten sammanställs av Stockholm Environment Institute (SEI), FN:s miljöprogram (UNEP), Overseas Development Institute (ODI), International Institutet for Sustainable Development (IISD) och E3G.

Källa: productiongap.org

FAKTA

Parisavtalet

I december 2015 beslutade världsledare i Paris om ett nytt klimatavtal. Länderna enades om att hålla den globala temperaturökningen "väl under" 2 grader Celsius, men helst under 1,5 grader – det så kallade 1,5-gradersmålet.

Den globala uppvärmningen mäts från förindustriell tid, cirka 1880-talet och framåt, och visar det globala medelvärdet. Uppvärmningen kan skilja sig åt regionalt.

Kärnan i Parisavtalet är att minska utsläppen av växthusgaser, samt att stödja de som drabbas av klimatförändringarnas effekter.

Länderna har förbundit sig att vart femte år skärpa sina nationella planer för att minska utsläppen. 2020 ska alla länder lägga fram nationellt bestämda klimatplaner (NDC).

Till Parisavtalet, som ratificerades 2016, hör den så kallade regelboken, som är ett gemensamt regelverk för hur länderna praktiskt ska uppfylla avtalets mål.

Källa: Regeringen, Naturvårdsverket

Inrikes

DO: Kvotering kan leda till diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen varnar för kvoter när elever ska antas till populära skolor. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Diskrimineringsombudsmannen varnar för kvoter när elever ska antas till populära skolor.
Kvotering kan enligt DO strida mot diskrimineringslagen.

Utredningen om en mer likvärdig skola vill att rektorer ska verka för en mer allsidig social sammansättning i klassrummen. Tanken är att elever med olika socioekonomisk bakgrund i större utsträckning bör mötas i skolorna.

Ett av utredningens många förslag för att minska skolsegregationen är att kvotering ska kunna användas när antalet sökande överskrider antalet elevplatser i populära skolor.

"Överhängande risk"

Men DO skriver i sitt remissvar att det finns "en överhängande risk" att urvalskriterierna utformas "mot bakgrund av överväganden kopplade till etnisk tillhörighet." Det kan enligt myndigheten innebära att beslut om hur stora kvoterna ska vara, samt vilka bostadsområden, skolor och elever som ska omfattas, strider mot diskrimineringslagen.

DO påpekar att utredningsförslaget inte närmare går in på hur kvoterna ska utformas. Det blir upp till skolhuvudmännen, det vill säga kommunerna och friskolorna, att närmare bestämma utformningen. "Den abstrakta kontroll av kvoterna som Skolverket förutsätts göra är enligt DO:s mening inte tillräcklig för att undanröja risken för diskriminering", står det i remissvaret.

Stopp för kötid?

Det är i dag vanligt att populära friskolor använder sig av kösystem, där de elever med längst kötid antas först.

Utredningen bedömer att det förstärker segregationen. Den pekar på att populära friskolor i praktiken inte är öppna för alla barn, eftersom det kan kräva att man ställer sitt barn i kö i mycket tidig ålder – något som är svårt för till exempel nyinflyttade och nyanlända.

Utredningen föreslår därför att kötid som urvalsgrund inte ska tillåtas. I stället föreslås andra grunder som ska vara tillåtna om antalet sökande överskrider antalet elevplatser. Det kan, förutom kvoter, vara syskonförtur, geografiskt baserat urval, lottning eller skolspår, det vill säga att elever som går i en viss skolenhet ges förtur.

DO ifrågasätter inte att ändamålet bakom förslaget är berättigat, men uppger att om regeringen går vidare med det bör det noga övervägas hur bestämmelserna kan utformas för att så långt som möjligt motverka risker för diskriminering.

Peter Wallberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nätcasino

Populära casino online spel

Nätcasino Ett casino är ett ställe som man besöker för att spela olika hasardspel och i finland har man exempel vis parhaat nettikasinot 2020 (dom bästa casino online 2020, på finska) som en av dom bästa mest populära online casino på marknaden.

Det finns många olika former av hasardspel men den gemensamma nämnaren med alla spel är att det alltid är slumpen som avgör om man vinner eller förlorar. I många andra spel beror vinst eller förlust på att man är en skicklig spelare men när man spelar ett hasardspel gäller det snarare att chansa och ha tur i spel än att man är en talangfull spelare.

Det vanligaste när man spelar olika casinospel är att man spelar för pengar och chansar man rätt och vinner så kan man då också vinna en hel del med pengar. Att spela casinospel är populärt världen över vilket innebär att det även är mycket populärt i Sverige, inte minst att spela casino online. Däremot har det inte alltid varit så utan att spela på casino är något som nyare än vad man många gånger kan tro. Det var nämligen inte förens 1992 som det blev klart att några casinon skulle få öppnas upp i Sverige.

I mitten på 90-talet i takt med att det blev allt vanligare för folk att ha internet hemma så blev det då också vanligt att spela casino online och intresset för casino online har inte direkt minskat sedan dess. I Sverige finns det ett stort utbud av olika casinospel online. Fördelarna med att det finns stor variation av olika casinospel är såklart många men när det finns mycket att välja på kan det också vara svårt att veta vilket spel som är de bästa ute på marknaden.

Det är svårt att ge ett konkret svar på vilket casinospel som är bäst eftersom det är en smaksak och det gäller att pröva sig fram för att hitta det spel som passar en själv bäst men däremot går det att svara på vilka spel som är populärast.

5 av de populäraste casinospelen

Casino War är ett kortspel som många tycker om att spela när de spelar på casino online. I Casino war så använder man sig av sex kortlekar och som spelare så spelar man alltid mot dealern. Det hela går ut på att man ska ha ett högre kort än vad dealern har för har man det så vinner man. Kortspelet är främst omtryckt för att reglerna är simpla och därför kommer det inte ta långt tid alls att lära sig hur man spelar.

BlackJack är ett annat mycket populärt kortspel som handlar om att man ska lyckas komma så nära 21 som det är möjligt. Det viktiga är att inte komma över 21 för gör man det så vinner dealern.

Slots är kanske det absolut populäraste casinospelet och det är inte svårt att förstå varför, för att det är så enkelt samtidigt som chansen till vinst är stor. Slots är en slags spelautomat. Det är ett hjul som snurrar och för att få vinst ska flera likadana symboler synas efter varandra.

Roulett är ett av de spelen som många nog tänker på när casino nämns och kanske är det just därför som så många väljer att spela roulett även online. Roulett går ut att man satsar på en färg (svart/rött), en siffra eller varför inte en kombination. Sedan sätts en kula i rullning. För vinst så måste kulan stanna på exempelvis den siffra som man har satsat på.

Poker är ett casinospel som kan spelas av de flesta och många spelar idag poker online. Det finns några olika varianter av poker (ex. Texas Hold’em) men det hela handlar om att satsa med pokermarker. Hur mycket man satsar baseras på hur höga kort man har på handen men det går också att bluffa.

Inrikes

Faran över efter gasutsläpp i Örebro

Hesa Fredrik användes när allmänheten uppmanades att stanna inomhus eller utrymma området Bettorp i Örebro efter ett gasutsläpp. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Allmänheten varnades efter ett utsläpp av biogas i en bussdepå i Örebro på onsdagseftermiddagen.

– Det är biogas som driver stadsbussarna i Örebro som läckt ut. Gasen är mycket brandfarlig. Minsta gnista kan antända omgivningen, därför har vi spärrat av ett 300 kvadratmeter stort område, sade Kjell Haglund vid Nerikes brandkår då.

Ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten gick ut. Men efter någon timme kunde läckan stoppas.

– Det tog ett tag innan räddningstjänsten kunde närma sig den här gasen, men när de väl kunde göra det kunde de stoppa läckaget omedelbart, säger Karolina Wrede vid räddningsregion Bergslagen.

Vid 17-tiden blåstes faran över.

Inrikes

Amnesty: Dödsdömde KI-forskaren inte flyttad

Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia visar en bild på sin man. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Den dödsdömde KI-forskaren Ahmedreza Djalali har ännu inte flyttats till det iranska fängelse där planen är att avrätta honom, uppger företrädare för Amnesty för TT.

Under tisdagen förekom uppgifter om att forskaren hade flyttats från Evinfängelset till ett annat fängelse för att avrättas inom kort.

– Domaren som ska verkställa dödsstraffet har fått i order att flytta honom, men så har inte skett. Djalali befinner sig fortfarande på Evinfängelset, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

Hon vill inte gå in på varifrån hon fått uppgifterna om att svenskiraniern sitter kvar i fängelset, men säger att hennes organisation är säker på att de är korrekta.

"Otroligt kritiskt läge"

Enligt Amnesty är det nu avgörande att både statliga aktörer som utrikesdepartementet (UD) och andra organisationer fortsätter att pressa Iran.

– Det är fortsatt ett otroligt kritiskt läge, och det är viktigt att trycket från omvärlden kvarstår. Att han inte har flyttats kan vara en indikation på att det faktiskt fungerar.

TT: Men det skulle också kunna vara så att ordern tar längre tid än väntat att verkställa?

– Ja, så kan det vara. Men vi hoppas att man från iranskt håll förstår att det finns ett stort stöd för att han inte ska avrättas.

Ahmedreza Djalali greps och fängslades 2016 och dömdes året efter till döden för spioneri. Djalali, tidigare verksam som forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna, anklagas för spioneri för den israeliska underrättelsetjänsten Mossads räkning.

UD svarar via sin presstjänst att man känner till uppgifterna från Amnesty, men departementet vill inte ge någon ytterligare kommentar.

Aktivist kommenterar

Den iranska människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh, dömd till tolv års fängelse i Iran, har utsetts till en av fyra mottagare av Right Livelihood-priset i år. Hon har under en tid varit försatt på fri fot i Iran.

Prisutdelningen sker i Stockholm på torsdagen, och på onsdagen skrev Sotoudeh ett inlägg på Facebook att hon under dagen tvingas tillbaka till fängelset. En del av texten ägnar Sotoudeh åt Djalali:

"Det är min skyldighet att uttrycka min oro över Ahmad Reza Jalalis situation och be alla som har möjlighet att stödja honom och uppmärksamma hans situation. Frige Ahmad Reza Jalali idag", skriver hon.

Henning Eklund/TT

Helena Ekinge/TT

Inrikes

Gåsbröst kan innehålla salmonellabakterier

Matvarukedjan Lidl. Arkivbild.
Foto: Pär Fredin/TT
Inrikes
Inrikes

Matvarukedjan Lidl återkallar ett parti gåsbröst, då risk finns att det innehåller salmonellabakterier, meddelar Livsmedelsverket.

Produkten är av varumärket Culinea, och i ett pressmeddelande skriver Lidl att salmonellabakterier har upptäckts vid en rutinanalys. Det berörda partiet har bäst före-datum 2022-09-30.

Återkallandet gäller förpackningar på 950 gram, och de kan återlämnas till valfri Lidlbutik för ersättning.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL