Annons

Fotbollssupporter stängs av i 60 matcher

Den norska fotbollen har skakats av flera fall av rasism den senaste tiden. Nu stängs en supporter av i 60 matcher - motsvarande nästan två år.
Publicerad 27 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Sandefjords Brice Wembangomo utsattes för rasism i helgens match mot Start i den norska högstaligan. Nu stängs supportern av i 60 matcher. Arkivbild.
Sandefjords Brice Wembangomo utsattes för rasism i helgens match mot Start i den norska högstaligan. Nu stängs supportern av i 60 matcher. Arkivbild.Foto: Annika Byrde/NTB/TT

Under Sandefjords ligamatch borta mot Start i norska elitserien utsattes gästernas ytterback Brice Wembangomo för rasistiska tillrop från hemmasupportrar.

Nu stängs en supporter av - i 60 matcher. Det är Start som stänger av sin egen supporter. Christopher MacConnacher, sportchef hos klubben, kommenterar beslutet:

Annons

– Jag tycker det är rättvist. Då är vi öppna för att människor kan anstränga sig för att förändras. Vi vill inte ha rasistiska kommentarer på arenan.

Detta är det tredje fallet av rasism inom den norska fotbollen på kort tid.

– Det är tydligt att den norska fotbollen har ett jobb att göra. Alla har ansvar att tänka på vad man säger, oavsett om man är spelare, supporter eller anställd av klubben, säger Sandefjords sportchef Espen Bugge Petersen till norska TV6.

Senast förra veckan rapporterades det att Vålerengas Ousmane Kamara, med ett förflutet i AFC Eskilstuna och allsvenskan, ska ha blivit kallad "jävla apa" av en ledare i just Sandefjord.

– Det är helt oförståeligt att det sker. Vi kan inte skydda oss mot vad enskilda individer säger, men vi kan i alla fall se till att det inte kommer tillbaka till vår arena, sade Bugge Petersen efter händelsen till Eurosport.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons