Ekonomi

Intäktsfall för Jetblue

Jetblues terminal vid flygplatsen i Boston. Arkivbild.
Foto: Charles Krupa/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Kommande högtider som Thanksgiving och julhelgen kommer att bidra till att minska flygbolaget Jetblues intäktsfall. Det spår bolaget i samband med att man presenterat nya delårssiffror. Under tredje kvartalet sjönk omsättningen med 76 procent men för fjärde kvartalet är intäktsfallet i stället 65 procent.

Bolaget förväntas blöda mellan 4 och 6 miljoner dollar dagligen under fjärde kvartalet att jämföra med sex miljoner under det senaste kvartalet. Förlusten för tredje kvartalet blev till slut 393 miljoner dollar eller 1:44 dollar per aktie.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Aktieutdelning okej sex månader senare

Finansminister Magdalena Andersson (S) har satt ner foten. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Reglerna för att betala aktieutdelning kombinerat med statligt permitteringsstöd förtydligas. I praktiken mjukas de upp, beroende på när stödet tagits emot.
Det blir nu okej att dela ut sex månader efter att stödet tagits emot, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

I förra veckan meddelade regeringen att systemet med permitteringsstöd för företag som går på knäna i coronakrisen förlängs till halvårsskiftet 2021.

Nu kommer också detaljerna.

Den mest kontroversiella frågan i stödet har handlat om företag ska få ge aktieutdelning om man tagit emot statligt stöd. Hittills har signalen, även om Tillväxtverket slirat en aning på reglerna och hotat göra dem hårdare, varit att det inte varit tillåtet med utdelning under hela 2020 om stöd mottagits.

Lag och tolkning

Så har reglerna tolkats, men har varit upp till Tillväxtverket att göra en bedömning. Enligt regeringen innebär reglerna framåt att det nu blir en skarp gräns, något som inte funnits tidigare i lagen.

Med de nya förlängda reglerna, som gäller för permitteringsstöd från 1 december i år till 30 juni 2021, gäller att utdelning är förbjudet inom en tidsperiod två månader innan stöd mottagits och sex månader efter. Alltså går det bra att plocka ut stöd exempelvis fram till sista mars och sedan göra en aktieutdelning i oktober nästa år.

– Det är en avvägning, säger Magdalena Andersson på frågan hur tidsperioderna har räknats fram.

– Många företag har efterfrågat vad som nu gäller, säger hon.

Tillväxtverket bestämmer

Däremot kan hon inte säga exakt vad som gäller för stöd som betalats ut fram till nu. Tillväxtverket flaggade i ett utskick för några veckor sedan till vissa berörda att det även skulle bli förbjudet med utdelningar hela 2021. Den frågan äger fortfarande myndigheten och besked väntas inom någon vecka, var budskapet nyligen.

Det är knappast sannolikt att Tillväxtverket skulle stå fast vid vad de kallade ett arbetsmaterial när uppgifterna om utdelningsförbud för hela 2021 läckte ut. Då skulle lag och Tillväxtverkets eventuella tolkning tillämpning krocka.

Enligt regeringens förslag, som är överenskommet med Centern och Liberalerna, gäller också att koncernbidrag blir okej enligt reglerna som gäller framåt. Det diskvalificerar inte för permitteringsstöd.

För att stävja fusk ska det också framåt krävas revisorsintyg för företag med lönesummor över 400 000. Och för det kan man få en stödpeng på uppemot 10 000 kronor.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

Börsen avslutar veckan svagt uppåt

Stockholmsbörsen, som drivs av börsoperatören Nasdaq, stiger svagt i fredagens handel. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen har positionerat sig på en svag uppgång i eftermiddagshandeln. OMXS-index har strax före klockan 15 gått upp 0,1 procent.

OMXS-index har därmed gått upp 0,8 procent sedan förra veckans stängning och befinner sig bara 0,6 procent under det historiska rekord som sattes under onsdagens handel.

Telekomsektorn är draglok i fredagens uppgång, med kursuppgångar för telekomtillverkaren Ericsson och operatören Telia på cirka 0,5 procent.

Men Astra Zenecas indextunga aktie är samtidigt sänke med en kursnedgång på 1,6 procent. Nedgången följer på det att läkemedelskoncernens vd Pascal Soriot i en intervju med Bloomberg News sagt att det troligen måste göras ytterligare en global vaccinstudie för att slå fast vilken effektivitet vaccinkandidaten AZD 1222 har.

Fastighetsbolaget SBB:s aktie stiger 0,6 procent sedan bolaget formellt lagt fram ett bud på norska Entra på 165 norska kronor per aktie, totalt värt motsvarande 30 miljarder. Entras styrelse har med hänvisning till högre bud från andra intressenter tidigare avvisat inviten från SBB.

Ledande Europabörser drar åt olika håll. I Frankfurt och Paris pekar kurserna uppåt inför helgen, medan Londonbörsen tyngs av ett ytterst osäkert förhandlingsläge vad gäller möjligheten att få ett handelsavtal med EU på plats till årsskiftet, när övergångsperioden efter brexit löper ut.

Oron för att det ska sluta med brexit utan ett handelsavtal och dessutom en uppslitande folkomröstning om självständighet för Skottland tynger även det brittiska pundet, som sjunker mot både euron och dollarn.

Ekonomi

Sri Lanka vid ruinens brant i coronakrisen

Teststation i Sri Lankas huvudstad Colombo
Foto: Eranga Jayawardena AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronakrisen har slagit hårt mot Sri Lanka. Landet befinner sig statsfinansiellt vid ruinens brant och kan mycket väl tvingas ställa in betalningarna, varnar varnar ratinginstitutet Fitch, som sänker Sri Lankas kreditbetyg till CCC.

Den lankesiska ekonomin har drabbats hårt till följd av förlorade turistintäkter och bakslag för textilexporten, vilket dränerat valutareserven på dollar.

Betyget CCC innebär att Fithc ser det som en reell möjlighet att Sri Lanka faktiskt kommer att ställa in betalningarna.

Sri Lanka har omkring fyra miljarder dollar per år att betala i räntor och amorteringar på sin statsskuld de närmaste fem åren, medan valutareserven i coronakrisen har krympt ihop till knappt sex miljarder dollar.

Och Fitch ser för närvarande en risk för att Sri Lankas budgetunderskott kommer att förvärras de närmaste åren.

Sri Lankas skuldkvot beräknas lyfta till 100 procent av BNP i år, upp från fjolårets 86,8 procent. Till 2024 pekar Fitch prognoser på en skuldkvot på 116 procent av BNP.

Den lankesiska regeringen gör en betydligt mer positiv beräkning av skulden och räknar med att skuldkvoten faller från årets 95 procent av BNP till 75,5 procent 2025.

När ratinginstitutet Moody's sänkte Sri Lankas kreditbetyg i september kallade regeringen detta för ett vårdslöst och obefogat beslut, då Sri Lanka kan räkna med finansiellt stöd av Indien och Kina.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

EU-förslag skapar strid om svensk vattenkraft

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kritiseras för passivitet när det gäller regelverk som kan ge svensk energiförsörjning problem. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomi
Ekonomi Vattenkraft, en stor del av den svenska elproduktionen, riskerar att klassas som icke hållbar i EU-kommissionens regelverk för godkända gröna investeringar.
Opposition och elbolag manar regeringen att vakna – tiden rinner ut.

– Vänta och se duger inte, säger Rickard Nordin, vikarierande ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, tillika för energipolitik.

– Ingen kommer att ta bort vattenkraften men det blir dyrare att investera i den, det blir dyrare räntor sannolikt. Och det i sig gör ju att den gröna omställningen blir dyrare och att den försenas. Det är ett jätteproblem, säger han.

Hans kollega i Moderaterna, Elisabeth Svantesson, skräder inte orden.

– Det är hål i huvudet att inte kalla svensk vattenkraft för hållbar, hur kan regeringen ha låtit det gå så långt? undrar hon och hävdar att regeringen har varit passiv och senfärdig i fotarbetet i Bryssel.

Jättar oroas

I en färsk debattartikel i Svenska Dagbladet uppmanar även företrädare för energijättarna Fortum, Uniper och statliga Vattenfall regeringen att ligga i för att förhindra regler som skulle kunna hota energiförsörjning i Sverige.

Det allt handlar om är EU:s så kallade taxonomiförordning. Syftet är att lista investeringar som kan beskrivas som hållbara. Investerare ska få lättare att se vilka typer av projekt som är miljömässigt hållbara och lockas att styra sina pengar dit, med förutsättningar för bra villkor.

För en vecka sedan skickade EU-kommissionen ut ett förslag till klassning, krav och kriterier för hållbara investeringar. Medlemsländer, organisationer och alla andra intresserade har till den 18 december på sig att tycka till om förslaget. Efter det ska kommissionen arbeta fram en ny version.

Bolund missnöjd

– Det vi sett hittills om vattenkraften rimmar ju inte med Sveriges inställning, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som ansvarar för frågan i regeringen.

Han pekar bland annat på att renovering och återinvesteringar i existerande vattenkraft kan bli utan hållbarhetsstämpel. Det finns specifika krav på miljöanpassningar som svenska intressen anser är felriktade och feltänkta och utan miljöeffekt.

– Nu finns det ju möjlighet att påverka kommissionens förslag och vi kommer att göra det vi kan, men jag uppmuntrar alla att vara aktiva och skicka in sina synpunkter till kommissionen, säger Bolund.

Han säger sig inte alls förstå kritiken att regeringen varit passiv.

– Det är inte på något sätt sant, säger finansmarknadsministern.

Han beskriver det som en stor framgång att EU alls har arbetat fram ett system för att klassa investeringar med hänsyn till hållbarhet, den så kallade taxonomin. Men EU är ett förhandlingssystem där man får ge och ta och inte i varje detalj kan få som man vill, påpekar han.

Riksdagens finansutskott kommer att få besök av Bolund inom kort för att diskutera frågan.

– Vi kommer att vara mycket tydliga med vilken linje Per Bolund måste driva, det är uppenbart att han inte har gjort sitt jobb under det här året när den här listan har tagits fram, säger Elisabeth Svantesson.

Rickard Nordin framhåller:

– Nu krävs det en enorm förhandlingsinsats från den svenska regeringen.

Lars Larsson/TT

STOCKHOLM 20200921 Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild
STOCKHOLM 20200921 Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Taxonomi och EU:s miljömål

EU har satt mål för energi och klimat till 2030 och siktar på en klimatneutral union 2050.

Ett medel för att nå målen är taxonomin, ett klassningssystem för hållbara investeringar.

Det ska hjälpa och styra investerare att satsa i miljö- och klimatmässigt hållbara projekt.

Ramverket trädde i kraft i somras. Sedan dess pågår arbete med kriterier för och krav på investeringar för att de ska kunna listas som gröna.

Det handlar bland annat om krav på vattenkraft och bioenergi och indirekt hur skog får användas.

Källa: EU-kommissionen

Ekonomi

Strejk på väg att strypa norsk gasexport

Norsk gasexport hotas av stora nedstängningar till följd av strejk. Arkivbild
Foto: Marit Hommedal AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

En strejk bland säkerhetspersonal kan redan på lördag leda till nedstängningar på Nyhamnaanläggningen, en viktig terminal för Norges naturgasexport, varnar den statliga systemoperatören Gassco.

Exporten till den europeiska marknaden från Nyamnaanläggningen - med en kapacitet att leverera 84 miljoner kubikmeter gas per dag - kommer att från och med lördag dras ned med 50 miljoner kubikmeter om inte strejken blåses av, enligt Gassco.

Tidigare har även branschorganisationen NOG varnat för att strejken hotar att slå ut stora delar av norsk naturgasexport, då den drabbar just Nyhamna, som processar naturgas från Ormen Lange- och Aasta Hansteen-fälten i Nordsjön och står för omkring en fjärdedel av landets gasexport.

Även Ormen Lange- och Aasta Hansteensfälten kan tvingas till nedstängningar när Nyhamnas leveranser stryps.

Norge stod i fjol för 22 procent av den naturgas som importerades till EU, vilket gör landet till den näst största gasleverantören efter Ryssland för EU.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen - så har casinospelen förändrats

Casinopro.se I samband med utbrottet av den pandemi som just nu härjar, beslutades att göra vissa tillfälliga ändringar i den svenska spellagen. Dessa skulle i första hand gälla 2020 ut - men har nu förlängts till att gälla ytterligare ett halvår till.

Ändringarna har medfört ytterligare restriktioner i en redan sträng spellag, och rösterna kring ändringen har varit många. I denna artikel ska vi gå närmare in på skillnaderna i spellagen som den var innan ändringarna - och hur den ser ut nu.

Så såg spelen ut då

Innan ändringarna av den svenska spellagen stod det vart och ett spelbolag fritt att utforma sina bonusar i vilken storlek de ville. Varje spelbolag fick endast dela ut en enda bonus per spelare och licens - något som fortfarande gäller.

Denna fick dock vara hur stor som helst, och det var upp till spelbolaget att välja den maximala gränsen för denna.

Det innebar att många spelbolag konkurrerade med varandra genom att erbjuda så höga bonusar som möjligt - och många av dessa kunde vara på flera tusentals kronor.

Dessa bonusar kom i stort sett alltid tillsammans med omsättningskrav, och även om dessa varierade något låg kravet ofta runt 30-35 gånger. Detta kunde man med fördel försöka omsätta på någon av de lågvolatila slots som var väldigt populära tidigare.

Så ser spelen ut nu

I och med den nya - tillfälliga - spellagen, har vissa ändringar skett. Några av dessa är större än andra - och den allra mest utmärkande skillnaden är att en maxgräns om 100 kr införts på välkomstbonusar.

Inget spelbolag får alltså dela ut en bonus värd mer än 100 kronor - något som faktiskt medfört vissa positiva effekter för spelarna.

En positiv egenskap med de nya bonusarna är att många av dessa kommer utan krav på omsättning. Det innebär att de vinster du får när du spelar för din bonus får du behålla direkt.

Detta gör att spelare inte blir låsta till ett och samma casino på samma sätt - samtidigt som fler spelare tjänar bättre på dessa bonusar eftersom de inte riskerar att spela upp bonusen på grund av omsättningskrav innan de kan plocka ut den.

Eftersom trenden just nu verkar vara att släppa högvolatila slots är därmed det slopade omsättningskravet goda nyheter för de spelare som gillar att spela nya spel.

Mer om detta kan du läsa på sidan casinopro.se.

De största skillnaderna

De största skillnaderna i spellagen ligger framförallt i bonusarna, samt i de insättningsgränser som införts. Det är som spelare - åtminstone bonusmässigt - mer fördelaktigt att spela casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen. Så här har casinospelen förändrats:

Bonusarna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 100 kr per spelare och bonus

Insättningsgränserna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 5 000 kr per spelare

När det gäller skillnader på nysläppta spel är det kanske främst volatiliteten som skiljer, då den just nu främst är hög på de slots som släpps idag.

5 nya speltrender

Nya speltrender dyker upp hela tiden. Detta är för att vi spelare inte ska tröttna på spelandet - och naturligtvis uppskattar vi lite omväxling mellan varven.

Köp bonus feature - många casino spel har börjat med att erbjuda spelaren möjlighet att köpa sin väg direkt in i bonusspelet. Denna trend passar väldigt bra nu som många spelutvecklare verkar satsa främst på högvolatila spel - något som inte tilltalar alla spelare på grund av den ibland mycket långa väntetiden på vinster. Att köpa sin väg in i bonusspelet är förenat med en kostnad, vilket du inte är garanterad att ta igen i bonusspelet, även om chansen är stor. Hur stor summan för inköpet är varierar på spel och på hur mycket du satsar i varje spinn. Kostnaden brukar nämligen tas ut i ett visst antal gånger din insats - ofta runt 100 x insatsen.

Blitz spel - när du spelar med Blitz spel, eller i Blitz mode, spelar du samma slots som vanligt - men helt 6 gånger snabbare än normalt. Det är inte alla casinon som tillhandahåller detta spelsätt idag, utan det finns bara hos några få aktörer. Blitz mode är för dig som inte har tålamod att vänta när du spelar. Här ser du inte hjulen som snurrar som när du spelar på vanligt vis - istället ser du storleken på dina vinster som är samlade mitt på spelplanen, och dessa ändras i realtid i takt med att du vinner.

Megaways spel - något som kommit riktigt stort i det sista är megaways slots. Dessa ger dig långt fler vinstvägar än normalt, och det vanligaste antalet vinstlinjer megaways slotsen har är 117 649 stycken - även om det finns slots med både fler och färre vinstvägar. En annan rolig grej med just megaways slotsen är att de brukar innehålla kaskader, vilka ger dig möjligheten att vinna flera gånger på samma spinn.

Dagliga jackpottar - casino spel med dagliga jackpottar är en speltrend som många spelare älskar. Detta handlar om de progressiva jackpottarna som vi känner till på grund av dess enorma vinster, men som i gengäld ofta låter vänta flera månader på sig innan de faller ut. Dessa har nu fått en daglig motsvarighet, vilken fungerar tvingande och som måste falla ut innan en viss förutbestämd tid varje dag. Även om dessa inte kommer upp i samma enorma summor som de jackpottar som väntar flera månader innan utdelning, kan de ändå bli riktigt stora många gånger - och jackpottar över miljonen är inte ovanligt alls.

Omsättningsfria bonusar - bonusar utan krav på omsättning är den senaste trenden i casinovärlden, vilken blev riktigt stor när den svenska spellagen fick sin tillfälliga ändring. Dessa bonusar har funnits redan innan, men eftersom fokus för många aktörer då låg på större bonusar - något som är minst sagt ofördelaktigt för ett casino att låta vara omsättningsfritt - var de då väldigt ovanliga. Idag finner du dem hos vart och vartannat casino.

Ekonomi

Stämningsläget faller i eurozonen

Stängt står det på skylten på dörren till en butiksentré i Berlin, där butiken hängt upp ett skelett. Arkivbild.
Foto: Britta Pedersen DPA/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Det ekonomiska stämningsläget i eurozonen har sjunkit i november, en månad präglad av en andra våg av coronasmitta i många länder.

Alla sektorer påverkas negativt, men värst påverkas de delar av ekonomin som drabbas av nya nedstängningar och restriktioner, som tjänstesektorn och detaljhandeln, enligt EU-kommissionens månatliga index för stämningsläget för de 19 euroländerna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

VW planerar liten och billig elbil

VW har höjt ambitionen vad gäller andelen el- och hybridbilar till 60 procent 2030 och siktar nu på att ta fram en billig och liten elbil för massproduktion. Arkivbild
Foto: Markus Schreiber AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Den tyska fordonsjätten Volkswagen (VW) satsar nu hårt på att få fram en liten elbil för massproduktion, inför vad som väntas bli skärpta utsläppsregler. Projektet har arbetsnamnet "Small BEV".

Storleken på den helt batteridrivna bilen ska vara ungefär som dagens VW Polo-modeller och prislappen ska ligga på 20 000-25 000 euro (motsvarande omkring 205 000-255 000 kronor), enligt planeringsdokumentation som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Taiwan höjer prognosen för 2020

Taiwans ekonomi klarar covid-19-pandemin oväntat bra tack vare ett exportlyft som är större än tidigare beräkningar visat. Arkivbild
Foto: Chiang Ying-ying AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Taiwans statistikbyrå höjer sin prognos för landets BNP-tillväxt i år till 2,5 procent, upp från en tidigare beräkning på 1,6 procent. Ett oväntat starkt lyft för exporten väger upp bakslaget till följd av covid-19-pandemin.

Under tredje kvartalet växte Taiwans ekonomi med 3,9 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol, enligt uppreviderade tal. En preliminär beräkning visade tidigare på en tillväxt på 3,3 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL