Annons

Nationell minneshögtid ska ge tröst i pandemin

Publicerad 27 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Ärkebiskopen har tagit initiativ till en minneshögtid under pandemin.
Ärkebiskopen har tagit initiativ till en minneshögtid under pandemin.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

På alla helgons dag på lördag genomförs en minneshögtid i Uppsala domkyrka för att ge tröst under pandemin. Initiativet kommer från ärkebiskop Antje Jackelén.

Anledningen till den nationella minneshögtiden är att många begravningar och minnesstunder inte kunnat genomföras som vanligt på grund av pandemin och många människor dött ensamma utan anhörigas närvaro.

Annons

"I tider av kris behövs gemensam samling där sorg och saknad men också hoppet kan komma till uttryck. Vi bär alla på erfarenheter av förluster. Det är viktigt att ge varandra utrymme för att sörja och för att bearbeta känslorna kring vår egen och andras död. Låt oss minnas gemensamt och vara måna om det som ger hopp", säger Antje Jackelén i ett pressmeddelande.

Kungaparet kommer vara på plats vid ljuständningen, riksdagens talman Andreas Norlén medverkar med ett inspelat tal och texter och böner från olika religiösa traditioner kommer läsas upp. Platserna i kyrkan är begränsade till 50 personer men högtiden kommer sändas direkt i TV4 från klockan 18.00.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons