Annons

Regeringen beslutar: kinesisk spion ska utvisas

Den 52-årige man som 2018 dömdes och fängslades för att ha spionerat åt Kina i Sverige ska utvisas. Detta efter ett beslut från regeringen.
Publicerad 27 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Mannen dömdes 2018 till ett år och tio månaders fängelse för att ha spionerat på tibetaner i Sverige. Arkivbild.
Mannen dömdes 2018 till ett år och tio månaders fängelse för att ha spionerat på tibetaner i Sverige. Arkivbild.Foto: Noella Johansson/TT

Mannen dömdes 2018 till ett år och tio månaders fängelse för så kallat flyktingspionage för den kinesiska statens räkning. Han hade då spionerat på tibetaner bosatta i Sverige och sålt vidare uppgifterna till Kina.

Mannen kommer nu att utvisas, efter att regeringen som sista instans fattat sitt beslut i frågan. Det rapporterar Göteborgs-Posten .

Annons

Mannen släpptes ur fängelset i maj i år. Sedan dess har han suttit häktad, efter att han blivit omhändertagen av Säkerhetspolisen. Säpo krävde då att mannen ska utvisas, då man anser honom vara ett hot mot rikets säkerhet.

Både Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen har delat Säpos uppfattning om utvisning.

Mannen har förnekat anklagelserna om att han utgör ett hot mot rikets säkerhet, vilket har tagit fallet hela vägen till regeringen, som alltså nu har valt att avslå mannens överklagande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons