Hässleholm

Rörelseglädje för seniorer utomhus

Att träna i den här miljön är svårslaget.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm Naturen är bästa gymmet för de lite äldre som vill bättra på sin kondition, styrka och hälsa. Freeflow med Tommy Karlsson som instruktör kör uteträning för seniorer 60+ i höst.
AnnKristin Olofsson och Els-Marie Rydell tycker gruppträningen är jättebra nu när inomhusträningen är satt på paus.
Foto: Sofia Åström
Tommy Karlsson håller i träningen.
Foto: Sofia Åström
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Lager på lager för årets Lucia i Vinslöv

Emmy Persson är Vinslövs lucia 2020.
Foto: Sofia Åström
Foto: Sofia Astrom
Hässleholm
Vinslöv För årets lucia och tärnor blir det att klä sig varmt. Till följd av rådande pandemi blir luciatåget utomhus och med livesänd kröning.

Trots rådande pandemi och hårdare restriktioner valde Nätverksgruppen att ändå genomföra årets lucia i Vinslöv.

– När vi planerade detta i augusti hade ju inte de nya restriktionerna kommit. Men vi beslutade att vi behöver något som lyfter upp, som ändå är positivt, säger Britt-Marie Kaldéus Gustavsson från Nätverksgruppen.

Kröningen kommer även livesändas från Hedbergska huset, istället för att hålla den i en paus i en av handbollsmatcherna som det brukar.

Britt-Marie Kaldéus Gustavsson från Nätverksgruppen uppvaktar Vinslövs lucia Emmy Persson.
Foto: Sofia Åström
Foto: Sofia Astrom

Helt nytt för i år blir att luciatåget kommer hållas utomhus ute i samhället. Exakt vart det blir var ännu inte klart under onsdagsförmiddagen, men man planerar för att sjunga utanför särskilda boenden, arbetsplatser och utanför hyreshus med bra bakgårdar.

– Jag hoppas att det inte ska ösregna. Men fantastiskt att vi kan göra det överhuvudtaget, säger Britt-Marie Kaldéus Gustavsson från Nätverksgruppen, som arrangerar lucian i Vinslöv.

Under onsdagsförmiddagen åkte hon hem till årets lucia Emmy Persson för att överräcka luciakrona och blombukett utanför hennes hem.

– Jag är jätteglad över att bli lucia. Jag har alltid haft en dröm att bli det, säger Emmy Persson som går i nian på Furutorpskolan i Vinslöv.

Emmy Persson är Vinslövs lucia 2020.
Foto: Sofia Åström
Foto: Sofia Astrom

Hur är det att bli lucia i dessa coronatider?

– Det känns ju speciellt med allt med corona, men ändå kul. Man får göra det bästa av det. Vi kan ändå visa oss ute och hålla fast vid traditionen, säger Emmy Persson.

– Och de som är ensamma kan ändå få lite julstämning.

Hon har röstats fram till lucia bland totalt åtta kandidater. Tillsammans med de sju tärnorna ska de nu fortsätta repetera inför kommande veckas luciatågande.

Övandet har hittills gått bra, trots rådande pandemi har Emmy Persson känt sig trygg.

– Vi har övat inomhus, men hållit avstånd.

Det är inte första gången de får en lucia i familjen, då hennes syster Anna Persson kröntes till Vinslövs lucia 2008.

Till årets firande har det även köpts in batteridrivna ljus, eftersom levande ljus riskerar att släckas utomhus. Men till den livesända kröningsceremonin blir det i alla fall levande ljus.

Britt-Marie Kaldéus Gustavsson berättar också att luciatåget kommer förses med stora vita täckjackor för att kunna hålla värmen utomhus.

– Och de får ha mycket på fötterna.

Vinslövs lucia har röstats fram i 20 år.
Foto: Sofia Åström
Foto: Sofia Astrom

Det planerade tjugoårsjubileet för luciatåget i Vinslöv fick däremot skjutas fram till nästa år.

– Vi hoppas det är lite andra omständigheter då, säger Britt-Marie Kaldéus Gustavsson.

På söndag livesänds kröningen från Hedbergshuset i Vinslöv och den går att se på Vinslövs hemsida. På luciadagen den 13:e livesänds luciafirandet från Missionskyrkan, även det via hemsidan. Fredag den 11:e kommer tåget gå runt ute i Vinslöv.

Emmy Persson är Vinslövs lucia 2020.
Foto: Sofia Åström
Foto: Sofia Astrom

Hässleholm

Bertinssonmordet tas inte till HD

Hässleholm
MARKARYD/VÄXJÖ De ukrainska medborgare som friades för mordet på Gert-Inge Bertinsson i Markaryd går fortsatt fria. Domen överklagas inte till högsta domstolen, HD.

Onsdagen var den sista dagen för parterna att överklaga hovrättens utslag innan det vann laga kraft. Vid tidningens kontakt med Göta hovrätt under förmiddagen var beskedet att någon överklagan inte lämnats in, och strax efter lunch meddelade Växjö åklagarkammare att man inte heller kommer att lämna in någon.

Från fällda till friade

När Växjö tingsrätt hade uppe mordåtalet till förhandling landade man i att båda de ukrainska männen var skyldiga, och männen dömdes var för sig till livstids fängelse. Men i nästa instans friades de båda av en enig hovrätt. Rätten menade att det inte var ställt bortom rimligt tvivel att någon av männen kunnat utföra mordet på egen hand, under den faktiska tidsrymd som fanns mellan observationer av männen. Minst en av dem var skyldig till mordet, men det gick inte att utesluta att en var oskyldig.

Den tekniska bevisningen kunde inte binda någon av männen specifikt till mordet. De båda männen skyllde på varandra och hävdade sin egen oskuld i målet.

– Hovrätten bedömer att det inte alls är säkert att de åtalade gärningarna måste ha genomförts av två gärningsmän. Det kan mycket väl vara så att en av männen inte hade med brotten att göra överhuvudtaget, sa rättens ordförande Martin Andersson i ett pressmeddeland efter det friande utslaget.

Efterlystes internationellt

70-årige Gert-Inge Bertinsson, med rötter i Emmaljunga, försvann tillsammans med sin bil en eftermiddag i slutet på juli i fjol. Sista gången han sågs vid liv var när han lämnade en frisersalong.

Tidigt gick polisen ut med misstanken om att ett brott begåtts. Det som inledningsvis rubricerades som människorov ändrades dock till mord efter att Bertinsson hittats död i skogen tiotalet dagar senare. Tidigt riktades misstanken mot de båda ukrainarna som efterlystes internationellt. De greps på olika platser i Europa, och satt sedan frihetsberövade i Sverige i väntan på rättegång. Efter att hovrätten avslutat sin förhandling släpptes dock männen i väntan på dom.

Hässleholm

Polis beslagtog 989 paket cigaretter

En del av polisens beslag efter kontroller i butiker under tisdagseftermiddagen.
Foto: Foto: Polisen
Hässleholm
Östra Göinge
Osby
Hässleholm/Östra Göinge/Osby Efter flera tillslag i olika butiker i kommunerna upptäckte polis otillåten försäljning av cigaretter och andra tobaksvaror. Bland annat beslagtogs 989 cigarettpaket.

Under tisdagseftermiddagen genomförde lokalpolis tillsammans med kommunerna tobakskontroller i Östra Göinge, Osby och Hässleholms kommun.

– Det är en del i polisens medborgarlöften 2020 att göra tobakstillslag, säger kommunpolis Veronica Gustavsson som själv medverkade vid tillslagen i Östra Göinge och initierade tillslagen.

– Vi tittar på de tips vi får från allmänhet, men göra även tillslag tillsammans med kommunen. Det kan exempelvis handla om en butik som försökt få tillstånd men som sen inte fått det. Där vi känner att vi har underlag för att gå, dit går vi, säger hon.

Totalt kontrollerades fem butiker under tisdagen: två i Östra Göinge, en i Osby samt två i Hässleholms kommun, varav en var i centrala Hässleholm och en i Tyringe. Dessa butiker sålde tobaksvaror utan att ha tillstånd för det.

989 cigarettpaket, både utländska och svenska, beslagtogs från tillslagen, samt 22 snusdosor och en mindre mängd övriga tobaksvaror, enligt polisens instagramkonto.

Brottsrubriceringen är brott mot tobakslagen samt olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Vid misstanke om olovlig befattning med punktskattepliktiga varor kan det handla om att till exempel cigarettpaket helt enkelt säljs för billigt.

– Och då får man höra de personerna om det, säger Veronica Gustavsson.

Tillslag av den här typen görs varje år och är menat att skapa ett signalvärde, enligt Veronica Gustavsson.

– För de som gör detta olagligt är det ett signalvärde att det kan göras en kontroll när som helst.

Är det några personer som är gripna i nuläget?

– Nu inleder vi förundersökningen och kommer fortsätta jobba med det. Så får man utreda.

Hässleholm

Tre knattar snattade snask

Citygross i Hässleholm.
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Tre pojkar i 15-årsåldern greps när de försökte lämna butiken med godsaker.

Under lunchtid på tisdagen larmades polisen till Citygross, för att ta hand om tre ynglingar som stoppats av personalen. De tre pojkarna, två som fyllt 15 och en som ännu inte var straffmyndig, hade köpt läsk och frallor med självscanningen, men sedan tagit med sig en hel del annat ut genom kassorna.

En av de tre hade tuggummi, tictac-pastiller och julmust till ett värde av knappt 100 kronor. En annan hade en obetald påse Ahlgrens bilar för 13.50, och den tredje, som var under 15, hade lagt beslag på en förpackning Ferrero Rocher-chokladkulor för knappt 50 kronor.

För dessa brott har var och en ådragit sig en anmälan om ringa stöld. Dessutom finns ett bedrägeri anmält vid samma tillfälle, men det råder oklarheter kring vem det ska falla på. I den påse som enligt självscanningsetiketten innehöll frallor fanns det nämligen istället kaffebröd till en kostnad av drygt 40 kronor mer än vad man betalat för.

Hässleholm

Livsmedelssnattare bötfälls

Hässleholm
HÄSSLEHOLM

En man i 35-årsåldern, som i mars i år försökte stjäla livsmedel från Citygross, döms att betala 60 dagsböter à 160 kronor, totalt 9 600 kronor.

Mannen hade plockat på sig varor till ett värde av 620 kronor vid det aktuella tillfället. Mannen, bosatt i Tyringe, hade erkänt brottet, varför ärendet kunde avgöras utan huvudförhandling i rätten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Hässleholm

Återvändare döms för motstånd

Hässleholm
HÄSSLEHOLM

Mannen hade tidigare under kvällen blivit avlägsnad från Harrys, enligt ordningsvakterna uppemot tre gånger, men återvände än en gång. Ordningsvakterna beslutade sig för att omhänderta mannen, som är i 25-årsåldern. Eftersom mannen stretade emot valde de att lägga ner honom på marken och sätta handfängsel.

Mannen nekade till brott, och menade att han gjorde visst motstånd först efter att vakterna lagt ner honom på marken, och detta eftersom han fick panik och trodde att armarna skulle brytas. Att han återvänt till utestället berodde på att han ville veta varför han avlägsnats tidigare under kvällen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Bil i diket på riksväg 21

Hässleholm
TYRINGE

Räddningstjänsten larmades strax efter klockan 12 till en trafikolycka på riksväg 21, precis väster om Tyringe. Enligt larmet har en personbil kört ner i diket, i riktning mot Perstorp.

Efter olyckan ska det ha varit totalstopp på vägen, och vid 12.30 var det fortfarande stopp i västlig riktning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Explosion vid bil i centrala Hässleholm

En bil som fått skador efter en detonation.
Foto: Lars-Åke Englund
Hässleholm
Hässleholm Strax efter midnatt, natten till onsdagen, larmades polisen till en parkeringsplats vid Vankivavägen i centrala Hässleholm efter att en hög smäll hörts.

Flera personer larmade om den höga smällen och att de sett skador på en bil på en parkeringsplats vid Vankivavägen i Hässleholm. När polisen kom till platsen kunde patrullen konstatera att det hade inträffat en detonation vid bilen, med tanke på dess skador. Platsen spärrades därmed av och kriminaltekniker samt tekniker från bombskyddsgruppen tillkallades.

– Det verkar ha varit någon kraftigare form av banger, men när vi får resultatet från den tekniska undersökningen så vet vi mer exakt, säger Jimmy Modin, polisens presstalesperson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL