GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rushdies Quichotte lämnar läsaren mållös

Nora Wurtzel har läst Salman Rushdies Quichotte.
Bok/Recension • Publicerad 27 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Salman Rushdie.
Salman Rushdie.Foto: Randal Slavin

Från det inledande stycket till det vrickade avslutet har Salman Rushdie fångat Cervantes omständliga språk och framförallt – hans humor. I Rushdies Don Quijote-inspirerade roman Quichotte möter vi Ismail Smile, en åldrad kringresande försäljare vars enda sanna relation är med TV-apparaten och människorna därinne. Anställd på sin kusins företag kör han kors och tvärs i USA för att sälja opiodläkemedel och i ensamheten börjar gränsen mellan verklighet och studieinspelade program luckras upp.

Onåbar på ny nivå

Ismail Smile är upp över öronen förälskad i tv-profilen Salma. Trots att hon är tredje generationens filmstjärna, den förste skådespelaren att slå i både Holly- och Bollywood, samt utnämnd till Oprahs efterträdare, bestämmer att han sig för att uppvakta henne. Den gamle, och galne, föreställer sig att han genom att behandla Salma som en äkta dam kan vinna hennes hjärta och därför ska han uppvakta henne per post genom signaturen ”Quichotte”.

Att enbart läsa Salma som en spegling av Cervantes Dulcinea blir otillräckligt, då Ismail (som nu blivit till Quichotte) älskar en kvinna som är onåbar på en helt ny nivå.

Quichotte är så pass ensam att han i längtan efter en familj ber om en son, som genom ett under uppstår ur ett meteorregn. Sonen Sancho och är till en början en hägring, svartvit och suddig i konturerna likt ett gammalt fotografi, men succesivt materialiseras han och kliver snart in som en av berättarrösterna i romanen. Sancho är en trotsig tonårsson som vill göra sig fri, men stöter på vissa svårigheter då han är en hallucination och enbart existerar som en produkt av Quichottes fantasi.

Uppluckrade gränser

Parallellt med Quichotte och Sancho presenteras också Författaren, mannen bakom narrativet med den galne försäljaren. Författaren och Quichotte är ungefär lika gamla och födda i samma stadsdel i Bombay och efter hand luckras gränserna upp – Quichotte blir Författaren och Författaren blir Quichotte.

Kopplingarna till Cervantes Don Quijote är många men inte överväldigande. Rushdie har lånat formen och namnen från den spanske mästaren, men detta är trots allt en pikaresk med en galen man i huvudrollen – kopplingarna till andra verk är så många att det är omöjligt att snappa upp allt. Det är inte heller ett problem, för språket och humorn räcker nog för den som har en grundläggande kännedom om Don Quijote.

För att ta del av alla blinkningar och referenser måste du vara inläst på tidig och modern sci-fi, sett alla säsonger av Bachelor, känna till majoriteten av alla otaliga gudar som funnits i tid och otid samt minnas HC Andersens sagor från barndomen. Det är rymdäventyr och saga med gästspel av Homeros och Disneys goda fe. Det är postapokalyps och Cervantes – och det är alldeles, alldeles underbart.

Ett välkommet inspel är den parodiska hyllningen till Eugene Ionescos Noshörningarna, som i Rushdies tolkning utspelar sig i ett litet samhälle där befolkningen börjat förvandlas till mammutliknande mastodonter. Här är Ionesco, förklädd till Mr. Jonesco, med som motellägare i en liten stad i New Jersey.

En nattsvart sida

Vad som är en finurlig och rolig roman har också en nattsvart sida. För om läsaren för en sekund stannar till är det ett bottenlöst sorgligt livsöde som Quichotte tilldelats. Rushdie har skapat en ensam tok, som inte har handlat väl i sitt liv, men som trots allt inte förtjänar det mörker som är hans verklighet.

Hans oändliga hopp och entusiasm, tron på att Salma verkligen kommer att älska honom, blir smärtsam när han sänder henne ett fotografi av sig själv som hon ger till säkerhetsavdelningen.

Quichotte är en vansinnigt virvlande berättelse, hela tiden på gränsen mellan sant och inbillat och där tid, rum, personer och minnen luckras upp och byggs ihop i nya konstellationer. Det enda som är konstant är läkemedelsindustrins fiffel, rasismen och de psykiska sjukdomarna. Verkligheten är rasister som mördar och ett vansinnigt hat mot alla med brun hud. Det kan vara svårt att beskriva något som lämnat en mållös och Salman Rushdies Quichotte definitivt totalt skogstokig.

Bokrecension

Bok

Quichotte

Författare: Salman Rushdie

Förlag: Albert Bonniers

Nora Wurtzel
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.