Annons

Skarpa norska krav på utländska arbetare

Publicerad 27 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Fler krav införs för dem som jobbpendlar till Norge. Arkivbild.
Fler krav införs för dem som jobbpendlar till Norge. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Tidigare har utländsk arbetskraft fått undantag från den tiodagars-karantän som gäller för dem som reser in till Norge. Men från och med natten till lördag gäller det inte längre dem som kommer från det som EU klassar som "röda länder".

Sverige klassas inte som ett rött land, men även svenska jobbpendlare omfattas av nya regler. Numera måste anställda från länder som inte är röda testas var tredje dag, och de ska bo i enrum de första tio dagarna i Norge. Den ändringen träder i kraft vid midnatt mot onsdagen.

– Det är olika hur det här drabbar olika branscher. I byggbranschen hör vi till exempel att möjliga konsekvenser kan bli försenade projekt och leveranser. I andra branscher kan det riskera att leda till betydligt ökade kostnader, säger Ole Erik Almlid, vd för NHO, Norges motsvarighet till Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons