Annons

Tegnell vill se minskad träningsaktivitet

Coronakrisen påverkar idrottsrörelsen.
När Region Skåne nu skärper de allmänna råden ser Anders Tegnell gärna att idrottsklubbarna drar ner på antal träningar.
– Man får förstås föra en dialog om att det nu kanske är ett bra tillfälle att hålla igen lite grann, säger han.
Publicerad 27 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.Foto: Anders Wiklund/TT

Region Skåne skärpte under tisdagen de allmänna råden med tanke på att covid-fallen blir allt fler i regionen. Idrotten berörs bland annat genom att man håller fast vid publiktaket på 50 personer och gäller för alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Skåne.

Statsepidemiologen Anders Tegnell menar att det nu gäller för alla idrottsverksamheter att vara extra noggranna och försiktiga. Han ser också gärna att träningsaktiviteterna dras ner.

Annons

– Vi tycker rent allmänt att man ska dra ner på sådana aktiviteter så mycket som möjligt. Nu gäller det här (råden) under en begränsad period, man får förstås föra en dialog med både smittskyddet och i fotbollsföreningen om att det nu kanske är ett bra tillfälle att hålla igen lite grann. Att försöka dra ner lite på hur många man träffar, och hur man träffas, sade han under Folkhälsomyndighetens pressträff.

Många fall i hockeyn

Inom ishockeyn och SHL har flera lag drabbats hårt av coronaviruset. Linköping har pausat sin verksamhet och ställt in flera matcher sedan 24 personer med koppling till herrlaget konstaterats coronasmittade.

Statsepidemiologen ville inte svara på frågan om SHL bör överväga att stoppa ligan när det upptäcks fall i så många lag.

– Det måste de (SHL) själva avgöra. I första hand är det viktigt att följa de råd som finns på plats, att man är väldigt noga med att spelare som är sjuka inte är på planen. Och att man fortsätter att vara bra på att provta och hitta de som är sjuka, så att man kan bryta smittokedjan så snabbt som möjligt.

Kylig miljö

TT: För några veckor sedan sade du att Folkhälsomyndigheten ska utreda varför just hockeyn drabbas så hårt av smitta. Har ni kommit fram till något?

– Nej, vi har inte kommit fram till något specifikt. Men det man har pekat på, i de regioner som har gjort sina egna utredningar, är trängsel i omklädningsrum och avbytarbås, mycket skyddsutrustning och sådant som man delar. Det handlar väldigt mycket om att man måste bli bättre på att hålla avstånd även i den typen av sammanhang, säger Tegnell och fortsätter.

– Jag vet inte om man kan säga att hockeyn är väldigt mycket sämre än andra, men det är också en sport där man tillbringar rätt mycket tid tillsammans i ganska slutna utrymmen och dessutom i en miljö som är lite kylig, som även det främjar smitta.

Simon Norberg/TT

Klara Stefansson/TT

Malmö FF under ett träningspass på Eleda Stadion. Arkivbild.
Malmö FF under ett träningspass på Eleda Stadion. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT
Fakta: Skärpta allmäna råd i Skåne

Fakta: Skärpta allmäna råd i Skåne

De skärpta allmänna råden i Skåne innebär att personer som befinner sig i regionen uppmanas att:

Undvika att resa i kollektivtrafik.

Avstå från att vistas i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Endast besöka livsmedelsbutiker och apotek om det är nödvändigt.

Undvika fysisk kontakt med andra personer är de som man bor tillsammans med.

Avstå från att arrangera eller delta i en fest.

Avstå från att delta i exempelvis konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget.

Vårdbesök eller medicinska undersökningar omfattas inte av råden.

Arbetsgivare ska se till att personal kan arbeta hemifrån i en ännu högre utsträckning än i dag.

Beslutet om de skärpa allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons