Annons

Trump har förvirrat komikerna

Donald Trumps hittills fyra år i Vita huset har inte bara satt avtryck i politiken utan också bland komikerna. I en ny dokumentärfilm skildrar Folke Rydén och Anders S Nilsson humorkriget mellan komikerna och presidenten.
Publicerad 27 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Donald Trump har fått komiker att börja ifrågasätta sin yrkesroll, menar Anders S Nilsson och Folke Rydén. Arkivbild.
Donald Trump har fått komiker att börja ifrågasätta sin yrkesroll, menar Anders S Nilsson och Folke Rydén. Arkivbild.Foto: Chris O'Meara/AP/TT

Den 22 oktober hölls den sista debatten inför det amerikanska presidentvalet mellan den sittande presidenten, republikanen Donald Trump, och utmanaren, demokraternas Joe Biden. Dokumentärfilmaren Folke Rydén, som har varit USA-korrespondent för SVT och länge följt amerikansk politik, blev förvånad. Trump var överraskande nedtonad.

– Han har vevat mycket på sistone och haft en accelererande fart på sina uttalanden och utspel. Så det här var en delvis ny sida han visade upp, säger Folke Rydén.

Annons

För det är en betydligt mer högljudd Trump som visas upp i dokumentären "Trump och komikerna – humorkriget". Där berättar Folke Rydén tillsammans med "Parlamentet"-programledaren Anders S Nilsson om hur Trumps presidentskap har underminerat många av komikernas skämt och på sätt och vis förstört för komikerna.

Donald Trump, som har en bakgrund i underhållningsbranschen, vet vad som går hem och hur han ska formulera sig slagkraftigt, menar Rydén.

– Trump har gjort det svårt att skämta och driva med honom. Hur gör man ett skämt av ett skämt? Han har alla de komponenter en framgångsrik komiker har, men lägg där till att han är världens mäktigaste man så blir det kusligt.

Splittrat komiker

Anders S Nilsson menar att Trump numera representerar något som tidigare var förbehållet komikerna – att slå mot det politiskt korrekta. Och att han därmed har satt komikernas roll under lupp och fått dem att ifrågasätta sig själva, och varandra.

– När Trump kom blev många komiker aktivister över en natt. Från en fri roll där de slog mot alla såg de det nästan som sitt ansvar att göra sig av med Trump. Medan andra tyckte att det inte är en komikers roll, säger Anders S Nilsson.

Han tycker också att hantverket som komiker delvis har försvunnit i och med Trumps inträde i Vita huset.

– Det är något slags nyordning där man inte behöver göra satir på honom. Man kan bara ta det han säger och säga det, så skrattar folk. Han skriver ju manuset åt "Saturday night live". Det är det här med att verkligheten överträffar dikten.

Ny tid

I dokumentären intervjuas såväl amerikanska komiker som Bill Maher, Noam Dworman och Julianne Simitz, som svenska komiker och USA-experter – däribland Petra Mede, Kristoffer Appelquist och Carina Bergfeldt.

– De hade så mycket intressant att säga. Inte minst hur de analyserade Trump och kunde känna igen sig i hans sätt att agera och vara mot publiken, säger Folke Rydén.

TT: Hur gör du som journalist för att sakligt skildra en president som av flera beskrivs som en pajas?

Annons

– Man får använda perspektivet av Trumps väljare. Man måste ta dem på allvar och det gjordes inte för fyra år sedan. Det är lätt att förfasa sig över Trump och himla med ögonen. Vi var många som trodde att han aldrig skulle sitta kvar, men tji fick vi, nu är han kanske på väg mot fyra nya år, säger Rydén.

Han menar att vi sedan några år tillbaka lever i en ny tid, där världen som vi en gång kände den har försvunnit och kanske aldrig kommer tillbaka igen.

– Det har blivit så att vi lyssnar på komikerna efter visdomsord och skrattar åt politikerna. När det egentligen borde vara tvärtom. och Trump är det främsta exemplet på det, säger Folke Rydén och tillägger:

– Numer säger jag att humor är allvarliga saker.

Sally Henriksson/TT

Anders S Nilsson och Folke Rydén har gjort dokumentärfilmen "Trump och komikerna - humorkriget" som sänds i TV4 och C More. Pressbild.
Anders S Nilsson och Folke Rydén har gjort dokumentärfilmen "Trump och komikerna - humorkriget" som sänds i TV4 och C More. Pressbild.Foto: FRP
Petra Mede är en av de svenska komiker som intervjuas i dokumentären. Arkivbild.
Petra Mede är en av de svenska komiker som intervjuas i dokumentären. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Den amerikanske komikern och samhällskritikern Bill Maher är en av de som medverkar i "Trump och komikerna – humorkriget". Arkivbild.
Den amerikanske komikern och samhällskritikern Bill Maher är en av de som medverkar i "Trump och komikerna – humorkriget". Arkivbild.Foto: Janet Van Ham/HBO/AP/TT
Fakta: "Trump och komikerna - humorkriget"

Fakta: "Trump och komikerna - humorkriget"

Dokumentärfilm av Folke Rydén och Anders S Nilsson.

Premiär 27 oktober på TV4 och C More.

Medverkande i urval: Bill Maher, Noam Dworman, Julianne Simitz, Trae Crowder, Catfish Cooley, Ginger Billy, Chad Riden, Filip Hammar, Fredrik Wikingsson, Ginna Lindberg, Carina Bergfeldt, Kristoffer Appelquist, Sissela Kyle, Magnus Betnér, Petra Mede, Annika Lantz, Babben Larsson, Måns Möller, Mikael Tornving, Claes Malmberg.

Folke Rydén är journalist och dokumentärmakare. Mellan 1989 och 1996 var han SVT:s USA-korrespondent. Han har tidigare skildrat amerikansk politik och presidenter i dokumentärerna "Från Clinton till Clinton" (2016) och "Från Bill till Barack" (2008). I över 20 år har han och fotografen Dan Jåma följt samma amerikanska väljare och dokumenterat hur deras politiska åsikter har förändrats genom åren.

Anders S Nilsson är mångårig programledare för humorprogrammet "Parlamentet i TV4. Han började sin karriär på Z-TV och har också bland annat skrivit manus till och regisserat komediserien "Hjälp!" och producerat dokumentärfilmerna "Fotbollsbarnen" för SVT:s "Dokument inifrån" och "Verklighetens Rain Man" för TV4.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons