Annons

Hotet mot Champions League: En ny storliga

Champions League kan få konkurrens av en ny europeisk superliga.
Bakom planerna står storklubbar i England, Italien och Spanien – där Barcelona redan bekräftat att de ska vara med.
– Det här handlar om politik, säger fotbollsexperten Martin Åslund.
Publicerad 28 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Bayern München firar Champions League-titeln efter finalsegern mot Paris SG i somras. Arkivbild.
Bayern München firar Champions League-titeln efter finalsegern mot Paris SG i somras. Arkivbild.Foto: Lluis Gene/AP/TT

Han kallas "Professorn" av en anledning, Arsène Wenger. I augusti 2009 sade den dåvarande Arsenaltränaren så här enligt The Guardian:

– De nationella ligorna kommer att överleva men om kanske tio år kommer det att finnas en europeisk liga.

Annons

Snart kan hans spådom bli verklighet. Enligt Sky Sports källor planerar över ett dussin storklubbar i England, Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland att tillsammans med internationella fotbollsförbundet Fifa starta en ny liga: European Premier League.

Inte som en direkt konkurrent till de nationella ligorna, utan till det europeiska fotbollsförbundet Uefas finaste klubblagsturnering Champions League.

Wall Street-banken JP Morgan uppges vara redo att backa ligan med 52 miljarder kronor och även om inget är påskrivet eller klart är det tal om premiär så snart som 2022.

Men Arsène Wenger är ingen Nostradamus, som kastar ut galna spådomar i hopp om att de en dag ska slå in. Planer på en europeisk superliga fanns redan innan Champions League kom till 1992 och bakom kulisserna pågår en dragkamp om de enorma intäkterna i den europeiska toppfotbollen.

Berlusconi pressade

I slutet av 1980-talet började den italienske mediemogulen, Milan-ägaren och senare premiärministern, Silvio Berlusconi utreda möjligheterna att skapa en superliga som kunde ersätta det som då hette Europacupen. På den tiden var det en ren utslagsturnering utan gruppspel där de stora klubbarna kunde åka ur efter bara en match. Inte lönsamt nog, resonerade Berlusconi.

Det skrämde Uefa, som under Lennart Johanssons ordförandeskap mötte de potentiella renegaterna halvvägs och förhandlade fram det nya formatet Champions League till hösten 1992. Sex år senare utökades antalet klubbar från 24 till 32, efter press från bland annat Milan igen.

År 2009 kom Real Madrid-presidenten Florentino Pérez med ett utspel i spansk tv:

– Vi måste komma överens om en ny europeisk superliga som garanterar att de bästa alltid möter de bästa, det är något som inte händer i Champions League, sade han enligt The Telegraph.

Ett förhandlingsknep?

Viasats expert Martin Åslund tror att European Premier League-förslaget är ett förhandlingsknep – precis som Berlusconis första försök på 80-talet misstänks vara – för att styra Champions League dit storklubbarna vill.

Men skulle Fifa vinna på att gå in och konkurrera med Uefa? Fotbollens världsorganisation äger rättigheterna till VM, men mästerskapet spelas bara en gång vart fjärde år och man vill ta del av den europeiska fotbollskakan.

Annons

– Det har varit en otrolig ökning av pengar inom fotbollen, men majoriteten hamnar i klubbarna. Det är inte nationerna som tjänar pengarna och i förlängningen innebär det att en spelare som tjänar 300 miljoner kronor i netto kanske bara ser det som "goodwill" att spela för landslaget, säger Åslund till TT.

Enligt Sky Sports är det oklart om det ens är juridiskt möjligt att lansera European Premier League innan 2024, då stora avtal ska förhandlas om. Samtidigt dömer Uefa ut förslaget på sportsliga grunder.

– Uefa och klubbarna är fast beslutna att inte förstöra det som är Champions Leagues styrka genom att skapa en superliga med 10, 12, eller ens 24 klubbar, som garanterat hade blivit tråkig, säger en talesperson.

Barça har sagt ja

Bland kritikerna finns också tidigare storspelaren Luís Figo – kandidat till att bli Fifa-ordförande 2015 – som agiterar på Twitter:

"Den här idén hade förstört fotbollen som vi känner den. Det handlar bara om girighet och att sporten ska domineras av några få elitklubbar, medan resten av klubbarna och ligorna som fansen älskar dör. Fotbollen borde förena sig! Alla borde visa motstånd!", skriver han.

På tisdagskvällen meddelade Barcelonas ordförande Josep Maria Bartomeu att han, tillsammans med övriga i styrelsen, avgår. Men på samma presskonferens som Bartomeu meddelade sitt beslut berättade han också att Barça har tackat ja till en plats i en ny superliga.

– I går (måndag) accepterade vi ett erbjudande om att delta i en framtida europeisk superliga, vilket skulle säkra klubbens finansiella framtid, sade Josep Maria Bartomeu bland annat.

Patrik Dokk/TT

Fakta: European Premier League

Fakta: European Premier League

Brittiska tv-kanalen Sky Sports erfar att ett nytt förslag för en europeisk superliga kommer att presenteras.

+ Vad är det?

En ny klubblagsturnering för 16 eller 18 av de största fotbollsklubbarna i de fem största ligorna. Uppges ha stöd av Fifa.

+ Vad är det inte?

Klubbarna kommer inte att lämna sina nationella ligor för att delta i tävlingen. Det blir i så fall en konkurrent till Champions League.

+ Vilka kommer att vara med?

Liverpool och Manchester United uppges redan förhandla med Fifa. Arsenal, Chelsea, Manchester City och Tottenham ska ha kontaktats. Andra inblandade klubbar uppges vara Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, Bayern München och Paris Saint-Germain.

Barcelonas avgående ordförande Josep Maria Bartomeu bekräftade under tisdagskvällen att klubben har tackat ja till att vara med.

+ Hur fungerar det?

Ett traditionellt ligaspel där alla möts hemma och borta, följt av ett slutspel för de bäst placerade klubbarna. I ett tidigare förslag – det som avslöjades i så kallade "Football Leaks" 2018 – skulle ligans originalmedlemmar vara säkra på en plats i 20 år framöver.

Källa: Sky Sports

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons