Annons

Osby återinför besöksförbud på äldreboenden

Flera kommuner i Skåne stänger verksamheter till följd av den ökade spridningen av coronaviruset i länet.
"Det är allvar nu", säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.
Publicerad 28 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Lönsboda i Osby kommun, som återinför bland annat besöksförbud på grund av ökad smittspridning. Arkivbild.
Lönsboda i Osby kommun, som återinför bland annat besöksförbud på grund av ökad smittspridning. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ett antal kommuner i Skåne agerar på olika sätt, sedan de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten och det regionala smittskyddet skärpts.

Osby kommun återinför besöksförbud på äldreboenden från och med i dag, onsdag. Även simhallar och bibliotek stänger, och uthyrning av kommunens lokaler stoppas, meddelar kommunen på sin hemsida .

Annons

"Utvecklingen av covid-19 i Skåne är mycket allvarlig. Nu är det skarpt läge och det kräver snabbt agerande från vår sida för att det ska ge någon effekt på smittspridningen. Vi måste alla hjälpas åt för att bryta den här oroväckande trenden nu", säger kommundirektör Petra Gummesson i ett uttalande.

Beslutet gäller till och med den 17 november.

"Besök inte närstående"

I Åstorp går man inte riktigt lika långt, men vädjar till anhöriga att inte besöka närstående på de särskilda boendena.

"Med hänsyn till den situation vi nu befinner oss i och för att skydda våra riskgrupper ser vi helst att det inte sker några besök på våra boenden", säger socialchef Monica Enberg på kommunens hemsida .

Höstlovsaktiviteter slopas

I Trelleborg stänger kommunen Trelleborgs museum, badhuset, tre bibliotek och fritidsgårdarna tills vidare.

"Det är allvar nu. Var och en måste följa de skärpta råden för att minska smittspridningen", säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) på kommunens sajt .

I Staffanstorp stängs idrottsanläggningar, badhus, fritidsgårdar, bibliotek och öppen verksamhet, och kommunanställda förbjuds att göra tjänsteresor. I Sjöbo stänger simanläggningen och i Svalöv, Burlöv samt Vellinge ställs alla planerade höstlovsaktiviteter in.

Gustav Sjöholm/TT

Fakta: Skärpta allmäna råd i Skåne

De skärpta allmänna råden i Skåne innebär att personer som befinner sig i regionen uppmanas att:

Källor: Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen i Skåne

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons