Sport

Ny knapp Tyringeförlust

Foto: Stefan Sandström
Sport
ISHOCKEY Utvisningar, missade avblåsningar och hafsigt spel, så kan Tyringes förlustmatch (2–3) mot Mörrum sammanfattas.

Tyringe har varit på jakt efter säsongens första trepoängare ett tag och det syntes i inledningen av matchen. De var heta och ville mycket, och efter knappt sex minuters spel fick de med sig en utvisning på en Mörrumsspelare.

Det numerära överläget skulle också resultera i ett mål, om än på ett lite annorlunda sätt. Jacob Sandberg drog iväg ett handledsskott från blålinjen som första tog på Henrik Maersk och sedan på Casper Andersson och förbi Didrik Jansson i Mörrumsmålet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Svensk utklassning – utan förlust i EM-kvalet

Sverige var totalt överlägset i den avslutande EM-kvalmatchen borta mot Slovakien.
Foto: Aleksandar Djorovic/TT
Sport
Sport Årets sista landskamp och ett första avstamp mot OS nästa sommar. Men EM-kvalavslutningen borta mot Slovakien blev inte mycket till värdemätare för de svenska fotbollsdamerna.
Sverige var helt överlägset, vann med 6–0, och gick därmed igenom kvalet utan förlust.
– Ett bra kval, summerar lagkaptenen Caroline Seger.

Några glädjeämnen bjöd ändå bortamatchen mot Slovakien på.

Sveriges sista tävlingsmatch före OS var visserligen ett sömnpiller rent spänningsmässigt – det stod tidigt klart att slovakiskorna inte alls kunde stå upp mot ett närapå ordinarie svenskt lag – men en handfull fina prestationer lyste upp i 6–0-segern.

– Jag tycker att vi har full kontroll matchen igenom. De har nog bara ett avslut på mål. Det känns som vi har full kontroll. En bra genomförd match, säger Caroline Seger i SVT:s sändning efter matchen.

Filippa Angeldahl var kanske det största utropstecknet. Göteborgstalangen fick chansen från start på mittfältet bredvid rutinerade duon Caroline Seger och Kosovare Asllani, och 23-åringen gjorde det riktigt bra. Angeldahl tog för sig i det offensiva spelet och hittade flera gånger fina inspel till de svenska anfallarna. Dessutom var hon knviskarp när hon själv fick lägen.

Tre på fem

I den 22:a minuten tryckte hon först upp 1–0 i nättaket efter att Slovakien misslyckats med att rensa undan en hörna, och i andra halvlek rullade hon också in sitt andra mål för matchen efter att inbytta Olivia Schough elegant räddat kvar bollen i spel.

6–0-målet i den 73:e minuten var Angeldahls tredje mål på bara fem landskamper.

Jonna Anderssons målsnitt är inte lika bra, men hon lämnade nog ändå planen efter sin 53:e landskamp med en trevlig känsla. När Chelseabacken tryckte upp ett vänsterskott i bortre krysset till 4–0 i den 49:e minuten var det nämligen hennes första mål i A-landslaget.

Asllani levererade

Sex minuter senare fick även anfallaren Rebecka Blomqvist, som lämnar Göteborg för Wolfsburg inför nästa säsong, hitta nätet för första gången i A-landslaget. Det blev rörigt framför det slovakiska målet nästan varje gång som Sverige fick in bollen i straffområdet, och så också den här gången. Till slut landade bollen vid fötterna på Blomqvist som smällde upp 5–0 i taket.

Positivt för svensk del var också att Kosovare Asllanis högerfot fortsätter att leverera. Fyra av sex svenska mål kom på fasta situationer, antingen frisparksinlägg eller hörnor, och Asllani slog samtliga.

"Siktar alltid på medalj"

Sverige hade redan före matchen säkrat gruppsegern och därigenom en plats i fotbolls-EM 2022. I och med den avslutande 6–0-segern gick det svenska laget också obesegrat genom kvalet, med 1–1 borta mot Island som enda poängförlusten.

På åtta matcher gjorde Sverige 40 mål och släppte bara in två.

– Vi har gjort det vi ska och tagit oss till ett mästerskap till. Jag är nöjd med det vi har presterat och egentligen bara tappat en match, mot Island. Ett bra kval, säger Caroline Seger.

Om målsättningen inför EM 2022, säger hon:

– Det är väldigt långt dit, men ett svenskt lag siktar alltid på medalj så jag hoppas att vi gör det även då, säger Seger.

Nästa samling för Sverige blir i februari. Då är planen att spela tre landskamper, men ännu har man varken bestämt plats eller motstånd.

Sport

Svensk utklassning – utan förlust i EM-kvalet

Sverige var totalt överlägset i den avslutande EM-kvalmatchen borta mot Slovakien.
Foto: Aleksandar Djorovic/TT
Sport
Sport Årets sista landskamp och ett första avstamp mot OS nästa sommar. Men EM-kvalavslutningen borta mot Slovakien blev inte mycket till värdemätare för de svenska fotbollsdamerna.
Sverige var helt överlägset, vann med 6–0, och gick därmed igenom kvalet utan förlust.

Några glädjeämnen bjöd ändå bortamatchen mot Slovakien på.

Sveriges sista tävlingsmatch före OS var visserligen ett sömnpiller rent spänningsmässigt – det stod tidigt klart att slovakiskorna inte alls kunde stå upp mot ett närapå ordinarie svenskt lag – men en handfull fina prestationer lyste upp.

Filippa Angeldahl var kanske det största utropstecknet. Göteborgstalangen fick chansen från start på mittfältet bredvid rutinerade duon Caroline Seger och Kosovare Asllani, och 23-åringen gjorde det riktigt bra. Angeldahl tog för sig i det offensiva spelet och hittade flera gånger fina inspel till de svenska anfallarna. Dessutom var hon knviskarp när hon själv fick lägen.

Tre på fem

I den 22:a minuten tryckte hon först upp 1–0 i nättaket efter att Slovakien misslyckats med att rensa undan en hörna, och i andra halvlek rullade hon också in sitt andra mål för matchen efter att inbytta Olivia Schough elegant räddat kvar bollen i spel.

6–0-målet i den 73:e minuten var Angeldahls tredje mål på bara fem landskamper.

Jonna Anderssons målsnitt är inte lika bra, men hon lämnade nog ändå planen efter sin 53:e landskamp med en trevlig känsla. När Chelseabacken tryckte upp ett vänsterskott i bortre krysset till 4–0 i den 49:e minuten var det nämligen hennes första mål i A-landslaget.

Asllani levererade

Sex minuter senare fick även anfallaren Rebecka Blomqvist, som lämnar Göteborg för Wolfsburg inför nästa säsong, hitta nätet för första gången i A-landslaget. Det blev rörigt framför det slovakiska målet nästan varje gång som Sverige fick in bollen i straffområdet, och så också den här gången. Till slut landade bollen vid fötterna på Blomqvist som smällde upp 5–0 i taket.

Positivt för svensk del var också att Kosovare Asllanis högerfot fortsätter att leverera. Fyra av sex svenska mål kom på fasta situationer, antingen frisparksinlägg eller hörnor, och Asllani slog samtliga.

Sverige hade redan före matchen säkrat gruppsegern och därigenom en plats i fotbolls-EM 2022. I och med den avslutande 6–0-segern gick det svenska laget också obesegrat genom kvalet, med 1–1 borta mot Island som enda poängförlusten.

På åtta matcher gjorde Sverige 40 mål och släppte bara in två.

Nästa samlingen för Sverige blir i februari. Då är planen att spela tre landskamper, men ännu har man varken bestämt plats eller motstånd.

Sport

Vägrar sälja Maradonas legendariska tröja

Diego Maradona slår in bollen med handen förbi Englands målvakt Peter Shilton i VM-kvartsfinalen 1986. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Sport
Sport Steve Hodge var den lycklige som fick Maradonas tröja efter den ikoniska matchen mellan Argentina och England i fotbolls-VM 1986. Men trots många förfrågningar efter Maradonas död förra veckan är tröja inte till salu.
– Jag har aldrig försökt sälja den, berättar Hodge.

Fotbollslegendaren Diego Maradona gick bort i förra veckan, 60 år gammal, efter ett hjärtstillestånd.

Sedan dess har den engelske före detta landslagsmittfältaren Steve Hodge överösts med förfrågningar. Han var nämligen den som fick byta tröja med Maradona efter den historiska matchen mellan England och Argentina. Matchen där Maradona gjorde sitt Guds hand-mål och målet där han löpte 60 meter och dribblade sig förbi fem engelsmän, ett mål som utnämndes till århundradets mål av Fifa.com-läsare.

Men trots att tröjan tros vara värd omkring 17 miljoner kronor är den inte till salu.

– Jag har haft tröjan i 34 år och jag har aldrig försökt sälja den. Jag gillar att ha den. Den har ett enormt sentimentalt värde, berättar Steve Hodge.

– Människor har ringt på min dörr oavbrutet och till min telefon ringer det konstant från både nationella och internationella tv-och radiokanaler.

Steve Hodge säger att det förekommer rykten om att han vill sälja tröjan för göra sig en rejäl hacka. Något som gör honom besviken

– Det är respektlöst och helt fel. Jag försöker inte sälja den.

Tröjan finns idag på den nationella fotbollsmuseet i Manchester.

FAKTA

Fakta: Diego Armando Maradona

Född: 30 oktober 1960 i Lanús, Buenos Aires, Argentina.

Klubbar, som spelare: Argentinos Juniors 1976–1981, Boca Juniors 1981–1982, Barcelona 1982–1984, Napoli 1984–1991, Sevilla 1992–1993, Newell's Old Boys 1993–1994, Boca Juniors 1995–1997.

Som tränare: Textil Mandiyú, Racing Club, Argentinas landslag, Al-Wasl, Deportivo Riestra, Fujairah, Dorados de Sinaloa, Gimnasia de La Plata.

Landslag: 91 matcher, 34 mål.

Meriter som spelare: Spelade i fyra VM och tog VM-guld 1986 efter finalseger över Västtyskland. Var den då dyraste övergången när han 1984 gick till Barcelona för 5 miljoner dollar, samt då han två år senare flyttade till Napoli för 6,9 miljoner dollar. Förde Napoli till första ligatiteln 1987 och klubben tog ytterligare en ligatitel 1990 under Maradonaeran.

Meriter som tränare: Förde Argentina till VM 2010, där laget blev utslaget i kvartsfinal.

Övrigt: I VM-kvartsfinalen mot England (2–1) 1986 gjorde Maradona båda målen. Det första gjorde han med handen, vilket domaren inte såg, och det döptes till "Guds hand". Det andra gjorde han genom att springa själv i 60 meter och dribbla sig förbi fem engelsmän, ett mål som valdes till århundradets mål av fifa.com-läsare.

Inför sin 60-årsdag tidigare i höst skrev Maradona i ett öppet brev att på önskelistan fanns: "Jag vill göra ännu ett mål mot England, denna gång med min högra hand" och "jag skulle vilja att Napoli vinner en Scudetto (italienska ligatiteln) snart".

Om målet med handen i VM skrev han då: "Om jag hade kunnat gå tillbaka och ändra historien hade jag gjort det. Men målet är fortfarande ett mål, Argentina blev världsmästare och jag var världens bästa fotbollsspelare".

Sport

Skidskyttarna får nytt förtroende efter succén

Hanna Öberg stod för en riktigt stark insats i helgens världscuppremiär. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Helgens världscup i skidskytte var en riktig fullträff för svensk del. Därför får hela truppen från den gångna premiärhelgen nytt förtroende till nästa tävling.

Under det gångna veckoslutet radade de svenska skidskyttarna upp framgång på framgång i världscuppremiären i Kontiolax. Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma fixade sensationellt dubbelt svenskt på pallen i sprinten, Hanna Öberg tog sin första seger i sprint. I samma lopp tog Johanna Skottheim sin första pallplats. Och det är bara några av de många fina resultaten.

Nu meddelar huvudtränare Johannes Lukas att samtliga får nytt förtroende inför kommande helg.

Damlaget kommer därmed bestå av: Hanna Öberg, Johanna Skottheim, Elvira Öberg, Mona Brorsson, Linn Persson, Anna Magnusson, Elisabeth Högberg (reserv).

Jesper Nelin, Peppe Femling, Malte Stefansson, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma får alla fortsätta tävla på herrsidan.

FAKTA

Fakta: Världscupen i skidskytte 3-6 december

3 december: 13.30: 10 kilometer sprint, herrar, 16.30: 7,5 kilometer sprint, damer

5 december: 13.20: 12,5 kilometer jaktstart, herrar, 15.15: 4 x 6 kilometer stafett, damer

6 december: 12.45: 4 x 7,5 kilometer stafett, herrar, 15.15: 10 kilometer jaktstart, damer

Sport

Tvingas flytta första PL-matchen efter smitta

Flera spelare i Newcastle har testat positivt för corona. Arkivbild.
Foto: Peter Powell/AP/TT
Sport
Sport

Flera spelare och personal i Premier League-klubben Newcastle har testat positivt för corona. Därför skjuts matchen mot Aston Villa, som skulle ha spelats på fredag, upp.

Det är första matchen i Premier League att skjutas upp på grund av corona sedan ligan återstartade i juni. Aston Villa skriver i ett uttalande att de står bakom beslutet.

Redan under söndagen konstaterades positiva fall i klubben och man har stängt ner sin träningsanläggning för att minska spridningen av viruset.

"Flera spelare och personer i personalen har nu satt sig i karantän i hemmet efter att ha testat positivt de senaste dagarna." skriver klubben i ett uttalande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Sport

Svenska EM-spelarna kan testas 20 gånger

Sveriges lagkapten Carin Strömberg i EM-genrepet. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Många lag har varit coronadrabbade inför handbolls-EM i Danmark. Men Sveriges lagläkare Hampus Lüning tror inte på många fall när turneringen väl börjar.
– Det är ett rigoröst testande, säger han.

Den svenska EM-truppen reste tidigt på tisdagen mot Danmark där Tjeckien väntar i premiären i Herning på torsdag kväll.

Inför avresan hade spelarna på olika sätt coronatestats åtminstone sju gånger på kort tid – och fler tester väntar under veckorna i EM-landet. Det första direkt vid ankomst till hotellet i Silkeborg, där Blågult kliver in i den EM-bubbla som varar ända tills turneringen är över.

Många rubriker inför EM har handlat om coronasmittade spelare i flera lag, men tack vare extrema åtgärder tror Sveriges lagläkare Hampus Lüning att det kommer lugna sig när turneringen börjar.

– Jag vill gärna sticka ut hakan, jag tror inte att vi kommer se särskilt många fall, och i alla fall inte i det svenska laget. Det är ett rigoröst testande, säger han.

"Har gjort allt"

Spelare och ledare i den svenska EM-delegationen hålls isolerade i väntan på svaren från tisdagens tester, innan de kan börja leva någorlunda normalt i bubblan där de kommer bo på ett eget våningsplan på hotellet. Sedan väntar till att börja med nya pcr-tester både på onsdagen och fredagen.

Går Sverige långt kan spelarna ha hunnit testas runt 20 gånger innan EM är över, uppladdningen inkluderad.

– De har verkligen gjort allt för att det ska vara så säkert som möjligt. Det är möjligt att det rent praktiskt blir lite många tester, men hellre att man gör så och att det är säkert. I och med att det är match varannan dag – och man därmed interagerar med olika människor utanför gruppen – behöver vi testas väldigt frekvent, säger Hampus Lüning.

Sveriges lagkapten Carin Strömberg menar att det redan är vardag för de flesta spelare, efter att ha testats i klubblagen och inför EM, och tycker att det är bra med flitigt testande.

– Det är en trygghet att känna att arrangörerna, klubbarna och landslagen gör allt för att säkerställa att alla är friska. Skulle någon vara smittad är det ju av vikt att vi får reda på det så snart som möjligt så att vi kan vidta de åtgärder som behövs, säger hon.

Promenader måste bokas

Knepiga situationer kan dock uppstå under turneringens gång. Om en spelare måste lämna bubblans "röda zon" – för att till exempel uppsöka sjukhus för att röntga en hand – väntar sex dagar i karantän innan det är tillåtet att återansluta till truppen.

Och ska spelarna få röra sig i friska luften krävs speciella arrangemang. En buss måste i så fall förbokas och den kör sedan truppen till en avlägsen plats där det inte finns risk att träffa utomstående.

– Det talas också mycket om den bubbla vi kommer att bo i, men vi försöker att vända det till vår fördel och tror att den kan stärka vår sammanhållning än mer, säger Carin Strömberg, som konstaterar att det kommer bli ett speciellt mästerskap.

– Vi hade såklart gärna spelat inför fulla läktare, men samtidigt är det bara att gilla läget och förhålla oss till de förutsättningar som råder just nu. Det skulle inte funka om vi går runt och tycker synd om oss själva, vi har det trots allt väldigt bra.

Carl Göransson/TT

Sveriges lagläkare Hampus Lüning. Arkivbild.
Sveriges lagläkare Hampus Lüning. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sport

Landslagsstjärnorna nominerade till årets lag

Magdalena Eriksson kan ta plats i Uefas Årets lag. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Tre svenska landslagsspelare kan ta plats i Uefas årets lag. Målvakten Hedvig Lindahl, backen Magdalena Eriksson och anfallaren Fridolina Rolfö är alla nominerade

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har presenterat de nominerade till Årets lag.

Nu är det upp till fansen att rösta fram den bästa elvan av totalt 50 nominerade damspelare.

"Hon gjorde målet som tog Wolfsburg till Champions League-final. Haft en utmärkt säsong i Wolfsburg", så lyder en del av Fridolina Rolfös nominering.

Om Magdalena Eriksson skriver Uefa: "Mångsidig vänster- eller mittback som vann tre troféer som kapten för Chelsea under 2020. Presterade konsekvent i Chelseas triumf som obesegrade i ligan".

Hedvig Lindahl, som numera håller till i spanska Atletico Madrid, nomineras för sina insatser i båda lagen:

"Hjälpte Wolfsburg till dubbla titlar innan hon gick till Atletico i somras. Fortfarande en viktig spelare för Sverige inför EM 2022".

Lindahl är dessutom sedan tidigare nominerad till priset som världens bästa målvakt vid Fifa-galan.

Ingen svensk herrspelare är nominerad. På herrsidan finns i stället spelare som Erling Braut Haaland, , Kylian Mbappé och Bruno Fernandes med på listorna.

Sport

Plockar in fyra från Osby

Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
FOTBOLL I förra veckan presenterade Strömsborgs IF fyra nyförvärv och nu är lika många till klara för klubben.

Strömsborg är riktigt aktiva under fotbollens frimånad och har nu säkrat upp ytterligare fyra nya spelare, och samtliga kommer från Osby.

21-årige Adam Idström har varit ordinarie i IFK Osby de två senaste säsongerna, men väljer nu att ta steget ner i divisionerna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL