Annons

Grönt ljus för konsultationsordning med samer

Publicerad 11 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Lagrådet ger nu regeringen klartecken att gå vidare med den konsultationsordning som ska involvera samiska företrädare i ärenden med särskild betydelse för samerna. Arkivbild från när Sametinget öppnades i Östersund, 2017.
Lagrådet ger nu regeringen klartecken att gå vidare med den konsultationsordning som ska involvera samiska företrädare i ärenden med särskild betydelse för samerna. Arkivbild från när Sametinget öppnades i Östersund, 2017.Foto: Robert Henriksson/TT

Lagrådet ger nu regeringen klartecken att gå vidare med den konsultationsordning som ska involvera samiska företrädare i ärenden med särskild betydelse för samerna. Det rapporterar Sameradion.

För två veckor sedan la regeringen fram en lagrådsremiss om lagstadgad skyldighet för regeringen, kommuner och myndigheter att konsultera Sametinget och andra samiska företrädare innan beslut tas i ärenden som är viktiga för samerna. Det kan exempelvis röra sig om markfrågor.

Annons

Enligt Lagrådet finns det inga större hinder för regeringen att lägga fram en proposition, med några mindre omformuleringar, för riksdagen.

Senast den 1 juli nästa år vill regeringen att ett nytt lagförslag ska finnas på plats.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons