Annons

Jokkmokks marknad blir digital efter 415 år

Publicerad 28 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Familjen Kuhmunens renrajd tågar genom Jokkmokks marknad. I år blir marknaden digital. Arkivbild från 2011.
Familjen Kuhmunens renrajd tågar genom Jokkmokks marknad. I år blir marknaden digital. Arkivbild från 2011.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blir ingen vintermarknad i Jokkmokk i år, åtminstone inte en traditionell. I stället kommer kulturevenemang och föreläsningar att sändas på nätet. Någon marknadsförsäljning på Jokkmokks gator är det dock inte tal om.

– Det är känslosamt att fatta det beslutet men vi måste sätta folkhälsan främst, säger Robert Bernhardsson (S), kommunalråd i Jokkmokk, till TT.

Annons

Marknaden har hållits oavbrutet i över 400 år. Nästa års marknad skulle ha blivit den 416:e. Förra året nådde man en toppnotering i antalet besökare med 50 000 personer på plats under marknadsdagarna som sker första helgen i februari.

Röster har höjts för att marknaden ska genomföras på något sätt för att hålla traditionen vid liv och en grupp har tittat på alternativa lösningar.

– Det går inte att genomföra en marknad i fysisk form, vi behöver ha personal som jobbar inom skola och hemtjänst. Vi kan inte riskera det, säger Robert Bernhardsson.

Josefin Silverberg/TT

Fakta: Traditioner från medeltiden

Fakta: Traditioner från medeltiden

Jokkmokks marknad brukar hållas första helgen i februari varje år och har rötter tillbaka till 1600-talet.

Syftet med marknaden när den upprättades av Karl IX var att stärka statens grepp i regionen, driva in skatt, hålla ting och sprida Guds ord.

På 50-talet tog Jokkmokks kommun över driften av marknaden.

Marknaden är en viktig samlingspunkt för samer i hela Sápmi.

Besöksantalet brukar ligga på mellan 35 000 till 45 000 besökare.

Källa: Jokkmokks marknad

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons